Primarul din Horezu vrea desfiinţarea Spitalului din Sineşti

12 Ian 2012

NEPĂSARE. Nu mai puţin de 550 de oameni din zonă au trimis un memoriu preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, cerându-i acestuia să-i ajute. Oamenii sunt îngroziţi că vor rămâne fără asistenţă medicală în zonă, iar până la Spitalul Horezu sunt nevoiţi să parcurgă 50 de kilometri. Consilierul local PNL, Ilie Fârtat, este indignat de decizia luată de autorităţile locale şi acuză conducerea DSP Vâlcea că nu se implică şi distruge sănătatea vâlceană.

Democrat-liberalii vâlceni sunt dispuşi să distrugă tot ceea ce înseamnă serviciu medical în judeţul Vâlcea. Altfel nu se justifică faptul că după desfiinţarea Spitalului din Bălceşti, la iniţiativa pedeliştilor, o altă unitate sanitară va fi desfiinţată la ordinele unui primar PDL. Este vorba de Spitalul Sineşti, pe care primarul din Horezu, Constantin Niţu, vrea sub orice formă să-l „tragă pe linie moartă”. Justificările sale sunt puerile şi sunt desfiinţate de un memoriu al peste 550 de oameni din zonă, memoriu trimis preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, cerându-i acestuia să-i ajute. Oamenii sunt îngroziţi că vor rămâne fără asistenţă medicală în zonă, iar până la Spitalul Horezu sunt nevoiţi să parcurgă 50 de kilometri.

Decizie contestată

De curând, Consiliul Local Horezu, la iniţiativa primarului Constantin Niţu, a promovat proiectul de hotărâre de desfiinţare a Spitalului Sineşti şi mutare a celor 10 paturi în cadrul Spitalului Horezu. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cadrul Consiliului de Administraţie al Spitalului Horezu, fără a ţine cont însă şi de doleanţele oamenilor de acolo. Astfel, o parte din cei 14 salariaţi de la Sineşti vor fi trimişi în şomaj sau la pensie, în timp ce alţii vor fi nevoiţi să facă naveta. De asemenea, patru paturi vor fi transferate la secţia de bolnavi cronici din cadrul Spitalului Horezu, iar alte şase paturi vor face parte dintr-un compartiment nou înfiinţat de psihiatrie. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, se opune acestei decizii, luând legătura cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a împiedica desfiinţarea Spitalului Sineşti. „Am vorbit cu cei de la Minister, am fost şi la Sineşti şi urmează să am o întâlnire cu primarul din Horezu. Cei de la Ministerul Sănătăţii sunt de acord să nu se desfiinţeze spitalul dacă Primăria Horezu este dispusă să anuleze hotărârea de Consiliu Local luată. Nu putem lăsa o întreagă zonă fără asistenţă medicală. Este absurd acest lucru şi sunt împotrivă. Distanţa dintre Sineşti şi Horezu este destul de mare şi cred că spitalul de acolo are o importanţă foarte mare” – ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

DSP-ul nu se implică

La rândul său, consilierul local liberal Ilie Fârtat s-a arătat siderat de decizia luată de primarul din Horezu, Constantin Niţu, subliniind însă că mare parte din vină o poartă conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea care nu se implică în rezolvarea problemei. Ba mai mult, Ilie Fârtat susţine că ultimele măsuri luate de şefa DSP Vâlcea arată clar că sănătatea vâlcenilor din sudul judeţului este pusă în pericol. „Spitalul din Sineşti era o portiţă pentru oamenii din zonă să nu mai parcurgă zeci de kilometri pentru a se trata la spitalele mari din judeţ. Dar, din câte am înţeles, decizia este ireversibilă. Oricum vreau să aduc acuze directe conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea care are o politică de sănătate cel puţin bizară şi nu s-a implicat deloc în rezolvarea problemei de la Sineşti. Acum câţiva ani s-a închis Centrul de Sănătate de acolo, acum închid şi spitalul. Este strigător la cer! Acolo sunt cinci ambulanţe, dar acum doar două echipaje mai asigură permanenţa, însă numai ziua. Astfel că, noaptea, pe traseul Horezu – Bălceşti, nimeni nu mai asigură permanenţa, iar unele localităţi sunt la zeci de kilometri de cele două localităţi şi se pierde promptitudinea, viaţa oamenilor fiind în pericol. Colac peste pupăză, se pare că strategia pentru Serviciul de Ambulanţă Vâlcea este să subdimensioneze staţiile din teritoriu. Aşadar, deciziile DSP-ului nu ţin cont de starea de sănătate a populaţiei din teritoriu” – ne-a declarat consilierul local PNL, Ilie Fârtat.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...