Brokerii de asigurări de sănătate îşi racolează pacienţii în afara legii

12 Dec 2011

Şefa Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Rodica Mărginean, a confirmat la finele săptămânii trecute apariţia brokerilor de asigurări de sănătate şi în judeţul Vâlcea. Aceasta atenţionează populaţia asupra riscului declarării datelor personale acestor reprezentanţi ai firmelor de asigurări necunoscute, aflate în afara legislaţiei în vigoare. Mărginean susţine că noua lege a sănătăţii, care legitimizează societăţile private de asigurări de sănătate, va intra în vigoare abia în 2013, înscrierea pe lista uneia dintre societăţi fiind  prematură întrucât abia prin noiembrie - decembrie 2012 vor putea alege în cunoştinţă de cauză. Şefa CAS Vâlcea îi sfătuieşte pe vâlceni să fie foarte atenţi şi la pachetul de servicii medicale oferite de firmele de asigurări, deoarece odată ales nu mai poate fi schimbat.

Vâlcenii se grăbesc să-şi încheie asigurări de sănătate cu firme private fără o informare prealabilă cu privire la legitimitatea firmei de asigurare sau a serviciilor medicale oferite.  Şefa CAS Vâlcea, Rodica Mărginean, susţine că cetăţenii nu ar trebui să se grăbească să se înscrie pe tabelul firmelor existente pe piaţă la ora actuală, deoarece este prematur, şi să fie foarte atenţi atunci când îşi dau datele personale.

,,În aceste zile circulă peste tot, pe la pacienţi, tot felul de informaţii cum că din 2012 va intra în vigoare noua lege a sănătăţii, o informaţie total falsă. Îi sfătuiesc pe cetăţeni să nu-şi dea datele personale acestor brokeri care au apărut pe piaţă ca ciupercile după ploaie, deoarece ar putea avea surprize neplăcute. La recensământ mare parte din populaţie a refuzat să-şi dea CNP-ul, acum îşi dau copii după buletin cu o foarte mare uşurinţă acestor brokeri care fac asigurări de sănătate de teama de a nu rămâne  pe din afara sistemului şi semnează pe tot felul de tabele fără nicio însemnătate juridică. Este un act inutil deoarece contractul de asigurări se va încheia direct între pacient şi societatea sau cu casa de asigurări privată, nu prin intermediari aşa cum se întâmplă în acest moment. Toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate. Salariaţii mei sunt foarte bine instruiţi, ştiu ce au de făcut şi în niciun caz nu vor da informaţii unor persoane din afara instituţiei”, a precizat Rodica Mărginean, şefa CAS Vâlcea.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atenţionează la rândul ei opinia publică asupra apariţiei acestor firme  care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat. Reprezentanţii CAS susţin că aceste firme fac promisiuni de ”obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei”. CAS  precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 de lei la 100.000 de lei.

Specialiştii din sistem susţin că cetăţenii ar trebui să urmărească mai multe aspecte atunci când vor fi puşi în situaţia de a semna o poliţă de asigurări medicale: dacă asiguratorul  are contract cu Casa Naţională;  serviciile medicale oferite de acel asigurator, mai exact ce oferă acesta în plus peste pachetul standard, pentru a şti de ce vor beneficia concret atunci când vor avea nevoie. O condiţie esenţială, deoarece în momentul în care au semnat o poliţă de asigurare cu un asigurator privat, nu mai pot apela la serviciile sistemului public, exceptând serviciul public de urgenţă – ambulanţa şi unitatea de primiri urgenţe.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...