Prin Costantin Marica, industria laptelui nu moare în judeţ

07 Sep 2011

AMBIŢIE. Zilele trecute, administratorul Fabricii de Lapte din oraşul Horezu, Constantin Marica, ne-a dezvăluit, în cadrul unui interviu, că îşi doreşte de cinci ani de când conduce unitatea să obţină rezultate remarcabile. Fiind o fire perfecţionistă însă, acesta nu se mulţumeşte cu atât, dorindu-şi să diversifice producţia fabricii printr-o linie de mozzarella şi una de brânză feta.

Rep: Domnule Constantin Marica, spuneţi-ne câte ceva despre fabrica de lapte al cărei administrator sunteţi, fabrică ce-şi desfăşoară activitatea în staţiunea Horezu... Constantin Marica: Fabrica de lapte de la Horezu funcţionează pe structura vechii fabrici de lapte, care se află în centrul oraşului Horezu. Este o fabrică modernizată printr-un program SAPARD, fiind o investiţie de 2,5 milioane de euro. Proiectul a fost realizat la sfârşitul anului 2006, asociat unic fiind Hani Khalil, un om cu experienţă în domeniu. Acesta este un cetăţean român de origine libaneză care mai deţine o fabrică la Feteşti şi încă una la Botoşani. Trebuie să menţionez că eu sunt administratorul acestei societăţi comerciale. Aşa cum am spus, investiţia a fost realizată prin programul SAPARD şi prin această modernizare practic s-a schimbat tot, mă refer aici la tot ceea ce însemnă utilajele vechii fabrici de lapte având în momentul de faţă o linie performantă de 1.500 de mii de euro. Toate utilajele sunt noi, maşinile de colectare sunt noi. Aşadar, practic din vechea fabrică a rămas doar structura de rezistenţă. Rep: Cum v-a venit ideea de a iniţia un astfel de proiect, o astfel de afacere? C.M.: Aşa cum am spus, în primul rând acţionarul unic lucrează în domeniu, el a lucrat în exportul produselor lactate şi a achiziţionat în anul 1996 o fabrică la Feteşti. Ulterior, în anul 2001, a investit la Botoşani şi apoi s-a gândit să valorifice potenţialul zonei Horezu. Asta a şi făcut, a valorificat zona şi tradiţia de bază de la Horezu. Rep: Care este gama de produse pe care aţi lansat-o pe piaţă? C.M. : În momentul de faţă realizăm două sortimente de brânză fermentată din lapte de oi şi din lapte de vacă. Produsele respective se valorifică în proporţie de 90% export şi 10% pe piaţa internă. Exportăm în momentul de faţă marea majoritate în comunitatea europeană, în special în Spania, şi am reuşit să exportăm în ultimii doi ani şi cantităţi mai mici în SUA. Procesăm lapte de oaie datorită faptului că valorificăm în primul rând potenţialul zonei, dar şi fiindcă unitatea este acreditată la export din punct de vedere al transabilităţii materiei prime. Laptele de oaie îl putem încadra în posibilitatea de a realiza produse la export. În schimb, nu procesăm lapte de vacă deoarece acesta nu îndeplineşte condiţii de calitate pentru o unitate de categoria I, aşa cum este unitatea de la Horezu, nefiind lapte conform cu standardele UE. Menţionez faptul că pe raza judeţului Vâlcea şi chiar în întreaga regiune Oltenia nu există decât o singură fermă de lapte de vaci autorizată, aceasta fiind la Romaneşti, judeţul Dolj. Ori, în aceste condiţii procesăm  doar laptele de oi de pe raza judeţului nostru, dar şi din zona Sibiului. Avem încheiate două contracte cu ferme de oi, dar şi cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Măgura din judeţul Sibiu şi cu Asociaţia Crescătorilor de Oi şi Capre „Calva” din Seica. Rep: Ce proiecte financiare aveţi pentru viitor? C.M. : Am început activitatea la sfârşitul anului 2006, iar cifra de afaceri a sporit în fiecare an de la 7 miliarde lei vechi, la 14 miliarde lei vechi şi ajungând la 37 de miliarde lei vechi. Intenţionăm să procesăm şi laptele de capră, fiindcă încercăm să valorificăm potenţialul existent pe raza judeţului Vâlcea. În acest scop am făcut mai multe vizite în teritoriu în ultima lună de zile. Am fost în localităţile Lăcusteni, Scundu, Măldăreşti şi Bălceşti, toate întâlnirile publice fiind la iniţiativa şi cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Încercăm, începând cu anul viitor, să constituim patru centre de colectare la Măldăreşti, Tetoiu, Bălceşti şi, probabil, la Scundu. Astfel, vrem să venim în sprijinul producătorilor de capre cu câte un bazin de răcire de 750 de litri de lapte pentru fiecare punct, urmând ca dumnealor să se constituie în asociaţii intercomunale cu personalitate juridică, pentru ca mai apoi să poată fi mai bine reprezentaţi şi noi, la rândul nostru, să-i putem sprijini cu aceste bazine. Dacă nu se vor uni, noi nu putem colecta cantităţi mici de lapte, de  10 - 20 de litri de la fiecare în parte. Putem pune la  dispoziţie aceste bazine în ideea să-i ajutăm, dar şi să putem procesa şi noi la rândul nostru. Nu putem procesa cantităţi mici datorită procesului tehnologic şi instalaţiilor din dotare, acestea fiind foarte performante şi pentru prelucrare necesită 5.000 litri de lapte. Rep: Câţi angajaţi aveţi la ora actuală? Doriţi să  vă extindeţi în viitor? C.M.: În momentul de faţă avem 20 de angajaţi. Par puţini, dar dacă ne gândim că pe fluxul tehnologic sunt numai 5 oameni, adică factorul uman nu intră în contact cu laptele totul fiind automatizat, atunci cinci sunt mai mult decât suficienţi. Mai mult decât atât, mai avem 4 şoferi pe cisterne performante Iveco, care transportă laptele din teritoriu, iar restul personalului este de întreţinere şi administrativ. Pe viitor intenţionăm să diversificăm producţia, mai ales că în perioada septembrie - martie laptele de oaie şi laptele de capră lipseşte cu desăvârşire de pe piaţă. În momentul de faţă am procesat lapte de vacă din comunitatea europeană doar sub formă de test. Dacă nu vom reuşi cu laptele de vacă, avem mai multe variante. Ori vom încerca să facem o linie de mozzarella, ori o linie de produse de brânză feta. CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...