Nicolae Sofianu va fi gazda unui eveniment cultural de excepţie

03 Aug 2011

UNICAT. În perioada 5-20 august a.c., Centrul de Expoziţii şi Evenimente Sofianu Troianu va fi gazda unui eveniment de excepţie. Aici, se va desfăşura „Salonul Naţional de Artă Contemporană”, unde vor participa peste 200 de artişti din România, dar şi din alte colţuri ale lumii. În plus, cu ocazia acestui eveniment, care a putut fi posibil datorită implicării omului de afaceri Nicolae Sofianu, care a investit peste 400 de mii de euro în organizarea Salonului, la Râmnicu Vâlcea va fi prezentă şi renumita soprană Felicia Filip, care va susţine, aici, un recital.

Iniţiatorul acestui eveniment, Nicolae Sofianu, susţine că „Salonul Naţional de Artă” este organizat în totalitate de Centrul de Evenimente şi Expoziţii Sofianu. El afirmă că mai există doi parteneri în acest proiect: primăria Rm. Vâlcea şi Uniunea Artiştilor Plastici, care ne-a pus la dispoziţie listele cu artiştii plastici din filialele teritoriale ale UAP. „În primul rând, acest proiect a presupus aducerea în Rm. Vâlcea a 432 de artişti. Avem aproximativ 500 de lucrări în Salonul Naţional de Artă. Ca şi proiect este compus din trei părţi. Prima parte a constat în organizarea salonului şi aducerea lucrărilor în Rm. Vâlcea, a doua parte va fi editarea unui album în 5.000 de exemplare, care este finanţat integral tot de noi, iar acesta va fi trimis la toate muzeele şi universităţile importante din lume, precum şi la toate facultăţile de artă din România, liceele de artă, la toate bibliotecile judeţene şi universitare din România.  Un al treilea moment important pentru acest proiect este circulaţia liberă a acestui album. Atunci când noi vom dona acest album universităţilor şi muzeelor, vom da şi dreptul de reproducere a acestui album. Noi am cerut dreptul de folosire a imaginii şi drepturile de folosinţă ale operei participanţilor la acest salon ca să putem da la rândul nostru instituţiilor cărora le vom dona albumul dreptul de a reproduce. În acest fel, acest album poate fi folosit la cursuri de către universităţi.  Proiectul „Salonul Naţional de Artă” face parte dintr-un proiect vast pe care noi ni l-am propus să-l realizăm la Rm. Vâlcea. Acest proiect se numeşte Muzeul de Sinteză şi Diagnoză prin artă. Noi nu vrem să facem la Rm. Vâlcea un Muzeu de Artă ci unul de Sinteză şi Diagnoză prin artă. Vrem să folosim arta ca un instrument în conservarea identităţilor şi trăsăturilor fundamentale ale identităţii naţionale. Iar arta nu este doar cea plastică. Noi o să realizăm şi un festival de muzică arhaică, facem şi un salon naţional de literatură şi o să conservăm la Centru şi la acest muzeu o bibliotecă a identităţii naţionale, care este iar un pas important. De asemenea, albumul va fi donat la 3.000 de personalităţi române din ţară şi din diaspora şi o să le cerem să ne trimită la rândul lor o carte pe care o consideră importantă să stea în biblioteca identităţii naţionale”, spune Sofianu.

Ţinte înalte Omul de afaceri a declarat că acest proiect este unul extrem de important şi complex , pentru că el poate asigura finalitatea unei alte idei, îndrăzneţe, de altfel, crearea unui Muzeu de Sinteză şi Diagnoză prin artă. „Avem 181 de pictori interbelici, care vor face parte din acest muzeu pentru că am primit o donaţie personală la acest proiect de 181 de interbelici, care vor fi expuşi şi vor face parte din muzeu. O să continuăm achiziţia unor artişti din perioada interbelică astfel încât perioada de artă contemporană pe care o s-o surprindem şi o s-o avem în muzeu va fi situată între 1900 – 2011.  O altă etapă a acestui proiect reprezintă demararea pentru înfiinţarea galeriei de la Paris, unde vom prezenta arta românească. Noi niciodată n-o să vindem artă decât o să prezentăm artă românească şi autori la Paris, având în spate instituţia pe care am creat-o acum prin acest proiect, finalizând muzeul şi colecţia, vom intra în etapă şi vom fi legitimaţi instituţional să facem galeria, având şi zestrea de artişti, experienţa dobândită în aceşti 14 ani astfel încât să devenim un jucător important în afirmarea şi reprezentarea artei româneşti. Scopul nostru este acela de a ajuta arta românească să fie cunoscută şi să pătrundă în circuitul mondial de artă.  Vom continua cu construirea muzeului în zona Troianu şi pentru acest lucru vom face un concurs de arhitectură adresat îndeosebi tinerilor arhitecţi pentru că noi am denumit şi în scrisoarea pe care am trimis-o acestor artişti, le-am spus că vrem să-i aducem într-o navă.  Un alt lucru important, care nu este deloc de neglijat, este că se vor întâlni aproape 200 de artişti, care vor participa la deschiderea Salonului. Sunt artişti din toată România şi va fi un bun prilej ca ei să pună în discuţie unde se află arta românească. La acest Salon, noi am mai invitat şi o parte din corpul diplomatic din România, care vor veni tot pe cheltuiala noastră. Vor fi cazaţi la noi şi le vom organiza vizită inclusiv la Salina Ocnele Mari, pentru că scopul nostru este să promovăm toată zona. O să le prezentăm partea turistică a zonei şi potenţialul pe care îl are această zonă pentru că noi ne-am raliat proiectului primăriei ca Rm. Vâlcea să devină o ţintă turistică culturală şi balneară”, a mai afirmat Sofianu.

Potrivit declaraţiilor sale, la sfârşitul acestui an va fi finalizat „Centrul de Recuperare Sofianu”, care va fi unul la nivel european şi care va constitui un motor pentru staţiunile balneare din jur. „În primul rând, o să avem un centru de diagnostic, o să avem un centru de tratament, care va pleca de la electroterapie, la laserotarapie, la hidroterapie, la kinetoterapie, la imunologie. Vom face recuperare după accidente vasculare, neuromotorii, iar toate aceste lucruri le vom prezenta şi corpului diplomatic. Până în momentul de faţă au confirmat participarea reprezentanţi din Cehia, China, Austria, Polonia, Irlanda, Filipine, Pakistan, Mongolia şi Coreea. De asemenea, o să punem Centrul la dispoziţia ambasadelor în mod gratuit pentru a putea veni cu expoziţii care să prezinte în România specificul lor”, a conchis omul de afaceri.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...