• Ca să-i dea mai puţini la numărătoare / Premierul Boc numără şomerii vâlceni din zece-n zece

20 Iul 2011

Directorii agenţiilor de şomaj sunt obligaţi de premierul Emil Boc să raporteze un număr mai mic de şomeri decât cel real, astfel încât populaţia să aibă o percepţie deformată asupra măsurilor impopulare luate de Guvernul Boc. Cu toate că democrat-liberalii neagă acest lucru, datele prezentate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă sunt departe de cele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, care arată o creştere evidentă a şomajului. Aşa se face că în scriptele ANOF şomajul a scăzut undeva la 4,7%, chiar dacă premierul a disponibilizat peste 50.000 de bugetari, diferenţa raportată de cele două institute fiind de aproximativ 100.000 de subiecţi. Conform scriptelor ANOFM, peste 176.800 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, în primele cinci luni ale acestui an, numărul de şomeri înregistraţi situându-se undeva la  453.000 persoane, în realitate însă numărul este mult mai mare, dar este ţinut secret pentru a da bine la CV-ul PDL.

Până în prezent, la nivelul judeţului Vâlcea au fost încadrate în muncă 5.843 de persoane, din care 3.256 din mediul urban şi 2.587 de persoane din mediul rural, dintre aceştia  1.150 au vârsta sub 25 de ani; 1.508 persoane, între 25 şi 35 de ani; 1.830 de persoane, între 34 si 45 de ani; 1.355 de persoane, peste 45 de ani. O altă statistică arată că din cele 5.843 de persoane încadrate în primul semestru al anului 2011, ca urmare a acordării serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante, 4.338 de persoane au fost angajate pe perioada nedeterminată, iar 1.505 de persoane pe durată determinată. O specificaţie inutilă deoarece noul Cod al muncii a desfiinţat contractele pe perioadă nedeterminată.

Directorul Cornoiu vrea să reintroducă calificarea la locul de muncă

La începutul acestui an, directorii celor două instituţii angrenate în combaterea şomajului, respectiv AJOFM şi CRFPA, au iniţiat o întâlnire de lucru cu managerii celor mai importante firme private şi de stat din judeţ şi nu numai în vederea găsirii unor soluţii pentru facilitarea încadrării absolvenţilor. Angajatorii au specificat că 90% dintre cei intervievaţi la angajare erau foarte slab pregătiţi şi s-au oferit să-i califice la locul de muncă. Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea, a preluat ideea şi a transpus-o într-un proiect de lege care prevede  transformarea  primelor şase luni de şomaj în perioadă de calificare la locul de muncă.

Absolvenţii reprezintă categoria cea mai defavorizată de pe piaţa forţei de muncă din cauza condiţiilor cerute de angajatori, aproape toţi impunând  experienţă în domeniu. La rândul lor, angajatorii susţin că nu ar impune aceste condiţii dacă tinerii ar avea bagajul de cunoştinţe necesar jobului scos la concurs. Patronii susţin că diplomele nu oglindesc nici pe departe nivelul real de pregătire al absolvenţilor, foarte mulţi situându-se sub nivelul minim admis pe piaţa forţei de muncă.

Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea, a găsit o modalitate pentru preîntâmpinarea acestor situaţii: transformarea perioadei de şomaj în perioadă de practică la locul de muncă. Astfel, angajatorul va avea posibilitatea să-şi formeze singur angajaţii, iar absolvenţii se vor califica conform cerinţelor pieţei.

Proiectul propus de Cornoiu vizează o perioadă de şase luni de ucenicie sau de probă, în loc de şase luni de şomaj, timp în care absolvenţii pot să-şi dovedească aptitudinile. ,,Încercăm să implementăm un nou sistem, un fel de ucenicie la locul de muncă, de probare a competenţei. Ai terminat un ciclu de formare dar nu se ştie dacă eşti instruit cu adevărat, dacă faci faţă cererii societăţii. Poate unii eu cunoştinţele şi competenţele necesare dar nu le-au probat. Astfel, în loc să stăm degeaba în şomaj,  am avea timp în cele şase luni să întrebuinţăm acele cunoştinţe vis a vis de cel care o cere, de angajator. Din rândul absolvenţilor de anul trecut s-au angajat doar 250 de copii, în condiţiile în care rata de absolvire este 1000-1500 la nivelul judeţului, iar la nivel naţional 130.000, anul acesta ar putea să fie mai mulţi. Anul trecut, noi am avut un grad de ocupare mai mare, culmea, la cei cu studii superioare, şi aceasta prin implicarea noastră cu acordarea facilităţilor”, a declarat Dumitru Cornoiu, directorul AJOFM Vâlcea. Proiectul a ajuns la Ministerul Muncii şi Camera Deputaţilor.

Aceeaşi metodă de subvenţionare a locurilor de muncă a fost aplicată şi în cazul şomerilor peste 45 de ani. Astfel, firmele care angajează şomeri care au peste 45 de ani vor primi subvenţie de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea. Instituţia a primit în trimestrul III al acestui an peste 50 mii lei pentru  subvenţionarea a 150 de locuri de muncă. Dumitru Cornoiu a declarat că patronii care vor primi aceşti bani vor fi monitorizaţi la sânge, pentru a evita transformarea subvenţiilor în ajutor social. În primul semestru al acestui an au fost angajaţi 173 de şomeri cu vârste peste 45 de ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...