Guvernul Boc ,,îngroapă” campusul din Berbeşti

27 Feb 2011

INVESTIŢIE RATATĂ. Cu trei ani în urmă, autorităţile judeţului au primit  acordul Guvernului Tăriceanu pentru înfiinţarea unui campus şcolar în localitatea Berbeşti. Deşi la vremea respectivă ideea a fost primită cu reticenţă de mass-media locală, localitatea fiind declarată zonă defavorizată, proiectul a fost susţinut cu vehemenţă de parlamentarii PNL. Astfel, în 2007, primarul Aurel Ştefan a demarat procedurile pentru înfiinţarea campusului, primarul a făcut licitaţia, dar nu a mai apucat să-şi vadă visul împlinit pentru că a pierdut alegerile. Proiectul a fost continuat de actualul primar Chelcea Vintilă, dar nici de această dată sorţii nu au fost de partea autorităţilor locale, deoarece Guvernul a sistat finanţarea proiectului. Actualul primar aşteaptă şi în prezent banii pentru finalizarea lucrărilor, Guvernul ridică din umeri, iar Ministerul Educaţiei îl amână  până la calendele greceşti şi-i transmite să-şi ia ,,Adio” de la şcoala generală.

În oraşul Berbeşti, autorităţile locale şi judeţene au demarat cu trei ani în urmă un proiect ambiţios pentru comunitatea respectivă: înfiinţarea unui campus şcolar şi  construirea unei şcoli cu clasele I-IV chiar în centrul oraşului. Valoarea celor două investiţii este de 12 milioane de euro, finanţarea fiind suportată de Guvern. Atribuirea contractului de ,,Proiectare şi Execuţie a lucrărilor de reabilitare şi construcţie Campus Şcolar  "Preda  Buzescu" Berbeşti, Vâlcea, s-a făcut prin licitaţie deschisă,  societăţii   SC ELECTROVÂLCEA SRL,  care a avut cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic. Contractul i-a fost atribuit în data de 12/10/2007, dar anunţul de atribuire a fost făcut în data de 16.01.2008. Estimarea iniţială a valorii contractului a fost de  14930420.00 lei, fără TVA, în final s-a  ajuns la valoarea de  10.915.801.28 lei, fără TVA. Proiectul campusului preuniversitar al Grupului Şcolar Preda Buzescu prevede înfiinţarea unui cămin, a unei cantine, locuinţe pentru profesori şi o  bibliotecă. Astfel, s-a început cu reabilitarea celor 14 apartamente destinate cadrelor didactice şi construcţia şcolii generale.

Cele două lucrări, campusul şi şcoala generală,  trebuiau finalizate până la data de 30 decembrie 2009, cel puţin aşa spera  primarul Chelcea Vintilă. „După cum ştiţi Grupul Şcolar «Preda Buzescu», unde învaţă 1.600 de elevi, a fost  transformat  în campus,  investiţia e de zece milioane de euro. Lucrările de renovare şi prelungire a actualului sediu nu au fost finalizate şi avem nevoie urgentă de bani. Şcoala generală de lângă primărie se află tot în stadiu de execuţie şi nu avem bani pentru finalizarea lucrărilor. Trebuia să primim două milioane de euro pentru această construcţie şi acum ne-am trezit cu fondurile tăiate, în condiţiile în care lucrarea trebuia finalizată la sfârşitul anului 2008”, spunea primarul. Anul trecut, Guvernul a sistat finanţarea. Primarul a făcut toate demersurile necesare, dar Executivul a rămas indiferent la petiţiile acestuia.

Destinaţii schimbate pe banii comunităţii locale

Săptămâna trecută, Chelcea a cerut ajutorul inspectorului-şef al ISJ Vâlcea, democrat-liberala Gabriela Ene, în speranţa că ministrul Educaţiei va răspunde la solicitările unui coleg de partid.,,Şcoala din Berbeşti e începută de 20 de ani şi în ultimii trei ani nu am primit niciun ban pentru ea şi e în centrul oraşului. Aştept bani în fiecare an, şi pentru şcoală şi pentru campus, dar degeaba. Dacă aţi putea să întrebaţi la Minister când ni se vor da banii că cele două construcţii arată din ce în ce mai rău, se degradează pe zi ce trece”, a precizat primarul. Spre surprinderea lui, inspectorul şef al ISJ Vâlcea l-a informat că va primi banii doar pentru campus, cândva în viitorul apropiat, dar nu şi pentru şcoala generală din centrul oraşului. Ministerul a renunţat la acest proiect, drept urmare primarul  poate schimba destinaţia clădirii, dar pe banii lui, nu pe banii Ministerului Educaţiei. ,,Pentru campus am vorbit chiar zilele trecute, să vedem ce primim, dar pentru şcoala începută în centru nu mai primiţi bani. O puteţi transforma în altceva, cămin cultural, bibliotecă, orice, dar veţi suporta cheltuielile, pentru că Ministerul Educaţiei nu vă va asigura finanţarea, o veţi face din bugetul propriu sau cu bani de la CJ”, a afirmat inspectorul-şef Gabriela Ene.

Primarul Vintilă Chelcea a declarat că s-a gândit şi el la acest scenariu, dar că nu are bani pentru punerea lui în practică şi ar fi fost mult mai uşor dacă lucrările  ar fi fost finanţate de Guvern: ,,M-am gândit şi eu să o transform în bibliotecă sau cămin cultural, dar nu am banii necesari. Ar fi fost mult mai uşor să finalizăm lucrarea cu bani de la Guvern, aşa cum se hotărâse iniţial, şi după aceea să-i schimb destinaţia, altfel rămân cu ea neterminată şi mai e şi lângă primărie”. Campusul şcolar din Berbeşti s-a dovedit a fi un proiect neviabil, demarat aiurea pentru satisfacerea unor orgolii politice şi păcălirea electoratului.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...