Prefectul Ungureanu recunoaşte că în Vâlcea se consumă plante etnobotanice în exces

23 Feb 2011

• Tot mai mulţi elevi iau „droguri legale”

MĂSURI. Emil Boc, prim-ministrul României, a cerut prefecţilor din întreaga ţară înăsprirea măsurilor împotriva celor care comercializează produse etnobotanice, după ce, potrivit statisticilor, un număr tot mai mare de tineri au ajuns la spital, în stare gravă, după ce au consumat plantele cu efect halucinogen. Astfel, premierul le-a cerut reprezentanţilor guvernului în teritoriu să înfiinţeze echipe de control formate din poliţişti, medici, inspectori OPC şi ANSV, inspectori ai Ministerului de Finanţe, care să verifice legalitatea funcţionării magazinelor „de vise”.

Consumul de produse etnobotanice a crescut alarmant în judeţul Vâlcea. Presa a atras de zeci de ori atenţia pe marginea acestui subiect autorităţilor locale şi judeţene, solicitând luarea de măsuri dure cu privire la comercianţii de droguri legale. O bună bucată de vreme, reprezentanţii instituţiilor abilitate în acest caz au rămas muţi şi surzi la semnalele noastre de alarmă, susţinând că au mâinile legate la spate, deoarece nu există un cadru legal ferm care să reglementeze interzicerea vânzării de etnobotanice. După  o serie întreagă de discuţii la care nu s-a auzit la niciun rezultat, minunea s-a produs, deşi doar pe jumătate, Consiliul Municipal adoptând în data de 14 decembrie 2010, o serie de măsuri privind asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor din Râmnicu Vâlcea. Astfel, s-a decis interzicerea comercializării, deţinerii şi distribuirii plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere dezvoltării fizice şi morale a tinerilor sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, pe o rază de 1000 metri faţă de unităţile de învăţământ şi alte spaţii destinate procesului de învăţământ, bazelor şi complexelor cultural-sportive, parcurilor şi locuinţelor de agrement din municipiu.

Publicitatea pentru etnobotanice, strict interzisă

De asemenea, s-a decis interzicerea distribuirii sau oferirea gratuită de eşantioane ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, precum şi a reclamei şi publicităţii de orice fel pentru plantele, substanţele şi preparatele mai sus menţionate pe teritoriul Râmnicului. „Ţinând cont de faptul că în ultima vreme a crescut în mod alarmant numărul tinerilor care consumă plante şi substanţe halucinogene, euforice şi psihotrope, vândute în aşa numitele «magazine de vise». Mulţi dintre aceştia ajungând la spital cu manifestări comportamentale din cele mai diverse, cum ar fi tentative de suicid, agresivitate extremă, izolare, fugă de familie etc. şi având în vedere raportările Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea. în perioada 1ianuarie – 31 decembrie 2010, din care reiese că au fost internaţi în stare gravă 58 de tineri care au solicitat asistenţă spitalicească. Astfel, se hotărăşte interzicerea comercializării, deţinerea şi distribuirea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere dezvoltării fizice şi morale, iar  interdicţia prevăzută se aplică şi oricăror derivaţi compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante şi/sau substanţe stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope care aduc atingere dezvoltării fizice şi morale a tinerilor sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, indiferent de procentul în care se regăseşte substanţa activă, de starea fizică în care se află în funcţie de modul de divizare în unităţi de administrare, disimulate, falsificate sau contrafăcute, precum şi a celor care au o altă destinaţie de utilizare decât cea pentru care sunt etichetate spre a fi comercializate (sare de baie, îngrăşământ de plante etc.)”, se arată în hotărârea Consiliului Local.

Magazinele de vise încep să se împuţineze

Potrivit declaraţiilor prefectului Petre Ungureanu, din cele cinci „magazine de vise” care funcţionau în judeţul nostru, au mai rămas doar două, care, a lăsat să se înţeleagă reprezentantul guvernului în teritoriu, este posibil să se închidă şi ele în scurt timp. „După ce premierul Boc a impus luare de măsuri dure în ceea ce priveşte comercializarea de produse etnobotanice, a iniţiat un control la cele două magazine de vise, împreună cu reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţ. Unul dintre ele a primit, din partea DSP, o amendă în valoare de 1,5 mii lei, iar societatea Spice Puff a primit o sancţiune care se ridică la suma de 10 mii lei, însă procesele verbale de control au fost contestate. Trebuie spus că, de ceva vreme, comercializarea produselor etnobotanice se face telefonic sau on-line sau prin metode evazioniste extrem de sofisticate. Îmi pare rău să o spun, dar Vâlcea stă bine, între ghilimelele de rigoare desigur, la consumul de etnobotanice, lucru de care, personal, nu sunt deloc mândru. De curând, am început să facem controale mult mai riguroase şi în şcoli, unde am descoperit lucruri cum nu se poate de rele. Din fericire, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-au dat şi ei concursul şi sperăm, cu ajutorul lor, să diminuăm cât de cât acest fenomen”, ne-a declarat prefectul Ungureanu.

Potrivit raportărilor Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, anul trecut, au fost internaţi în stare gravă 58 de tineri care au solicitat asistenţă spitalicească şi în peste 200 de cazuri Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea (CPECA) a oferit consiliere unor tineri, părinţi, rude pe această temă.

În urma consumului excesiv de plante halucinogene, tinerii care ajung la spital cu manifestări comportamentale din cele mai diverse: tentative de suicid, agresivitate extremă, izolare, fuga de familie, de vecini, imposibilitatea de a dormi, de a mânca.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...