Elevii din Vlădeşti au ajuns batjocura autorităţilor locale şi judeţene

19 Ian 2011

MINCIUNĂ. Petre Ungureanu, prefectul judeţului Vâlcea, s-a dat din nou în stambă, dovedindu-şi aroganţa nemărginită şi lipsa de preocupare vizavi de nevoile elevilor vâlceni. Mimând interesul pentru binele colectiv şi grija pentru actul adiţional, prefectul este unul dintre cei mai buni actori politici ai momentului, jucându-şi rolul de conducător al judeţului după un scenariu maliţios gândit. De propria persoană. Reamintim cititorilor, că în numărul trecut am publicat un articol în care prezentam informaţii legate de faptul că în satul Fundătura din Vlădeşti, circulă un Aro, vechi de când lumea, în care se înghesuie aproape 30 de copii pentru a ajunge la şcoală. În momentul în care prefectului i-a fost prezentată situaţia, acesta, din „respect” şi „dragoste” neţărmurită faţă de copiii, i-a numit pe aceştia „invalizi”.

În decursul timpului, VOCEA VÂLCII a scris apăsat, de nenumărate ori, că Petre Ungureanu este un personaj mai mult decât obscur, cu suflet negru. Egoismul ce-l caracterizează ne-a fost descris, amănunţit, de mai multe ori, de cei care-l cunosc bine, dar de fiecare dată am încercat să arătăm o undă de reţinere faţă de cuvintele deloc laudative ce le-am tot auzit la adresa sa. Doar că cele întâmplate de curând ne-au făcut să ne convingem, fără a mai fi nevoie de a asculta voci din anturajul său, că omul e malefic. De o răutate ce tulbură.

La Vlădeşti, există două microbuze şcolare care ar trebui să transporte elevii la şcoală. Spunem ar trebui pentru că ele sunt atât de vechi, adevărate rable, încât atunci când plouă sau ninge, autoturismele nu pot urca panta care duce la unitatea şcolară. Atunci când nu-şi mai pot continua traseul, bieţii copii sunt nevoiţi să meargă pe jos. Lucru minunat pentru sănătate, crede Petre Ungureanu, mai ales că unii dintre ei „mai şi fumează”, chiar dacă cei mai înaintaţi dintre ei nici nu au 11 ani.

După cum se vede, pe Ungureanu nu-l interesează soarta a 27 de micuţi care sunt obligaţi să meargă zilnic 6 kilometri pe jos atunci când plouă sau cu un  microbuz care nu prezintă niciun fel de siguranţă în trafic pentru că nu are nici măcar IPT-ul făcut şi a cărui rugină din tablă este acoperită cu un „smac” de vopsea galbenă. În cazul în care Doamne-fereşte, s-ar întâmpla o nenorocire cu micuţii, iar rabla folosită pe post de microbuz de transport şcolar ar fi implicată într-un accident, Ungureanu dă din umeri şi ridică ochii spre divinitate. „Noi am luat toate măsurile ca acelor copii să nu li se întâmple nimic. Dacă se va întâmpla, răspunzător e primarul, apoi şoferul… Descentralizarea nu înseamnă să mă duc să pun cheia pe roata maşinii. Eu am făcut ceea ce depindea de mine şi trebuie să facem o precizare: şcoala de  acolo e desfiinţată de 15 ani, iar pentru asta nu e nici vina mea şi nici a actualului Guvern. Pe de altă parte, microbuzul acela, sau ce era, a mers doar în ziua cu filmarea, aşa că punerea asta în scenă…  Când nu puteau merge cu microbuzul, pentru că este un Ducato care nu are tracţiune integrală, copiii merg pe jos, însă alta e problema: ceea ce nu s-a spus până acum e că de la cazul acesta, de la Vlădeşti, dar nu acesta acum descoperit, s-a modificat legea în aşa fel încât drumurile forestiere să poată fi introduse în categoria drumurilor comunale în aşa fel încât să poată fi introduse în programul naţional de dezvoltare a infrastructurii”, spunea el la Realitatea TV.

Aroganţă de prefect

Reamintim că în ziua difuzării la Realitatea TV a reportajului în care era prezentată situaţia elevilor de la Vlădeşti, Petre Ungureanu a fost obiect de malaxat pentru jurnaliştii de la trustul media. Şi pe bună dreptate. E greu de înţeles cum un om pus să mânuiască destinele unui întreg judeţ poate să vorbească cu atâta dezinvoltură despre o situaţie de-a dreptul disperată. „Drumul este foarte greu. Avem un Aro care este foarte vechi, este o maşină nesigură. Personal, nu aş avea curaj să îmi las copilul într-un astfel de mijloc de transport, este foarte riscant. După vacanţă, elevii din Fundătura nu au venit la şcoală, nu au avut cu ce. Sunt de la grădiniţă până la clasa a VIII-a. Cei mari ajung pe jos, fac o oră şi jumătate, dar cei mici nu pot ajunge pe jos, este prea departe. Dar, de ieri, (10.01.2011- n.r.) problema s-a rezolvat,  elevii au venit la şcoală toţi 27, s-a dus ARO după ei pe riscul şoferului şi i-a  adus. Cine este responsabil dacă se întâmplă ceva? Nu ştiu ce să va spun, cred că şoferul”, susţine Domnica Mecherel, directorul şcolii din Vlădeşti.

Situaţia tehnică exactă a autovehiculului a fost explicată clar de şoferul acestuia, Cristian Bornea, care recunoaşte că îi este teamă pentru viaţa lui atunci când îl conduce: „Microbuzul este defect, nu are frâne, nu are ITP, asigurare, nimic. Este periculos să circuli cu el. Eu nu aş avea încredere să transport copiii mei cu microbuzul ăsta. Pur şi simplu. Eu nu aveam voie să mă urc la volan fără ITP şi asigurare. Dar m-am urcat, ce să fac? Ăsta este serviciul, dacă nu mă urc nu se duc elevii la şcoală şi părinţii ţipă, primarul ţipă. Nu sunt curajos, dar pentru asta sunt angajat. La un transport băgăm şi 30 de elevi. Aşa mergem pentru că nu avem carburant”.

Nu credem că ar mai putea exista dubii pentru nimeni cu privire la veridicitatea acestui trist tablou, desprins din cruda realitate. Imaginea sensibilizează şi intrigă, deopotrivă. Pentru Ungureanu, însă, toată această dramă a micuţilor nevoiţi să îndure gerul pentru a ajunge la şcoală sau să meargă cu o maşină ce le pune existenţa-n pericol, e un scenariu, „scris de Sergiu Nicolaescu şi pus în scenă de reporterul de la Realitatea”. Iată o frântură de discuţie, care demonstrează, încă o dată, dacă mai era cazul, aroganţa prefectului, purtată între acesta şi invitaţii Realităţii TV, în cadrul emisiunii „Ediţie Specială”.

„Corina Dragotescu: Copiii cu ce merg la şcoală în fiecare zi?

Petre Ungureanu: Cu microbuzul.

C.D: Cu care microbuz?

P.U: Cu celălalt. Acesta a mers doar în ziua filmării. A fost un scenariu al lui Sergiu Nicolaescu. Comuna Vlădeşti este o localitate fericită, are două microbuze.

C.D: Al doilea microbuz, este cu tracţiune integrală?

P.U: Nu, doamnă. Este un Fiact Ducato pe care l-am transferat de la o şcoală din municipiu.

Adrian Ursu: Domnule prefect, dumneavoastră ce mai căutaţi în acel post, îmi cer scuze?

P.U: Întrebaţi-l pe premier. Dânsul m-a pus aici, şi nu mă schimbaţi dumneavoastră. Şi aveţi grijă, nu faceţi montaje pe seama mea. Eu nu sunt mecanicul-şef al judeţului. Degeaba se cred stăpânii inelelor. Haideţi să vă spun câteva lucruri, ca să nu mă mai acuzaţi de prostii pe care nu le-am făcut. Am de gând, în curând, să fac un concurs de cărucioare, pentru a arăta că mă interesează de invalizi.

A.U.: Sunteţi de-o aroganţă ceva de speriat”.

Urându-i succes prefectului în organizarea mult visatului concurs de cărucioare, îi spunem că acuzele pe care le aduce reporterului care a filmat microbuzul de la Vlădeşti nu stau deloc în picioare.

Declaraţiile

După ce a devenit actorul principal al unui scandal mediatic monstru, în care a fost târât fără voia lui aşa cum susţine, ci pentru că a luat în derâdere  o problemă extrem de serioasă, Petre Ungureanu, procedând ca de obicei, a încercat să iasă basma curată. A făcut repede o conferinţă de presă, ocazie cu care a transmis jurnaliştilor: „Am toate actele care să dovedească că microbuzul a fost pus în mişcare doar în ziua filmării. A fost o înscenare, motiv pentru care am cerut deja CNA  (Consiliului Naţional al Audiovizualului – n.r.) sancţionarea celor care m-au jignit. Le voi cere să-şi ceară scuze public faţă de mine”. Mai mult decât atât, chiar şi primarul localităţii Vlădeşti, Sorin Ghiţă, a recunoscut, cu jumătate de gură, în cadrul unei emisiuni difuzată de Vâlcea Unu, că „e adevărat că s-au dus mai mulţi ziarişti şi în momentul în care a venit şi Realitatea TV a profitat de prezenţa lor pentru a face o mică punere în scenă prin care să arate realitatea cu care ne confruntăm. E adevărat că ARO pe care l-au filmat cei de la Realitatea TV nu a mers decât în ziua filmării”.  Numai că, la o zi distanţă între cele spuse, Ghiţă şi-a reconsiderat atitudinea. Întrebat de redactorii publicaţiei noastre, dacă susţine, în continuare, că Ungureanu a fost victima unei înscenări, primarul a răspuns: „Nu, nu e o înscenare. Cum să fie o înscenare? Au venit aici, ziarişti de la mai multe instituţii media… Nu ar avea cum să fie o făcătură. Nu pot să fiu de acord cu el în privinţa asta. Cu microbuzul s-a circulat, că altul nu avem. Am băgat, până acum, sute de milioane în el să-l reparăm. O să-i facem şi ITP-ul… Noi am cerut la minister microbuz pentru transport şcolar, dar nu am primit…”.

La o zi după apariţia materialului filmat, adică în data de 11 ianuarie, şoferul, care susţinea că este nevoit să se urce zilnic la volanul unui microbuz cu grave probleme tehnice, şi viceprimarul au negat totul, de parcă ar fi primit ameninţări să nu mai vorbească despre ce se întâmplă în realitate. „Şoferul şi viceprimarul au declarat că microbuzul a circulat doar în ziua filmării (directoarea susţine că a circulat şi cu o zi înainte) la cererea reporterului Realitatea TV. Am ridicat plăcuţele de înmatriculare ale Aro pentru a ne asigura că nu mai circulă cu el. Potrivit legii, pentru depăşirea numărului de elevi, şoferul primeşte o amendă modică”, susţine  subinspectorul SPR Vâlcea,  Emilian Dumitru Andrei.

În acest caz, din nou, declaraţiile celor doi sunt contrazise de cele ale primarului Ghiţă, care susţine că maşina a circulat şi că e „mană cerească” pentru elevii din Vlădeşti. În acest caz, nici acuzele lui Petre Ungureanu care afirmă că totul a fost un scenariu bine ticluit împotriva sa, nu mai are niciun fel de susţinere în realitate.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Învăţământ, Gabriela Ene, s-a arătat şi ea extrem de îngrijorată cu privire la siguranţa elevilor din Vlădeşti, susţinând că situaţia este cu mult mai gravă decât cea prezentată la televizor.

„Am realizat că în ARO ar putea urca pentru că are dublă tracţiune, dar nu mai poate fi folosit pentru că nu are ITP.  Fiatul nu poate urca, drumul este dificil. Mi-e teamă şi că dacă vom folosi mijloc de transport cu dublă tracţiune, este periculos pentru că drumul este dificil, are multe curbe cu unghi mic şi pante abrupte. Ca părinte şi profesor, mă tem pentru elevi. Vom găsi o soluţie ca un profesor să meargă şi să ţină cursuri acasă la cineva sau să recupereze materia în primăvară”, a declarat Gabriela Ene.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...