Minerii de la Berbeşti şi Alunu pregătesc mişcări de protest în masă

12 Ian 2011

• Pentru că sunt ameninţaţi cu disponibilizarea NEMULŢUMIRE. În cele două localităţi miniere au început să circule tot mai multe zvonuri referitoare la faptul că cei ce se află în şomaj tehnic vor primi în curând, prin plic, o notificare privind desfacerea contractului lor de muncă. Atmosferă tot mai tensionată în localităţile Berbeşti şi Alunu, acolo unde se pare că minerii se pregătesc să protesteze împotriva politicii pe care o duce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Nu mai puţin de 639 de ortaci sunt încă în şomaj tehnic şi, nemaiavând certitudinea unui loc de muncă, sunt din ce în ce mai hotărâţi să se revolte. În cele două localităţi miniere au început să circule tot mai multe zvonuri referitoare la faptul că cei ce se află în şomaj tehnic vor primi în curând, prin plic, o notificare privind desfacerea contractului lor de muncă. Din câte se pare, ei au început deja să se întâlnească în diferite locuri din Berbeşti, plănuind ca în câteva zile, dacă autorităţile centrale nu le rezolvă problemele, să înceapă protestele. Sindicaliştii nu neagă Liderul Sindicatului Solidaritatea din Alunu, Aurel Tudoroiu, recunoaşte că minerii sunt tot mai nemulţumiţi, însă, în acelaşi timp susţine că deocamdată nu se pune problema unor proteste din partea minerilor din Alunu, spunând că cei mai dezavantajaţi sunt totuşi cei din Berbeşti. „Sunt probleme destul de delicate, probleme pe care nu le pot spune acum. Este adevărat că suntem din ce în ce mai nemulţumiţi pentru că există o nesiguranţă a zilei de mâine care nu place nimănui. Deocamdată, ce vă pot spune este că s-a încheiat un protocol între administraţie şi sindicate, iar cei în prag de pensionare vor sta doi ani de zile în concediu de pensionare, timp în care vor primi 75% din salariu şi spor de vechime. Acum, aşteptăm ca aceştia să se ţină de cuvânt. În ceea ce priveşte protestele, vă pot spune că nu se pune problema acum, cel puţin în Alunu” – ne-a declarat liderul de sindicat de la Alunu, Aurel Tudoroiu.

De cealaltă parte, liderul Cartel ALFA Vâlcea, Aurel Popescu, de care aparţin sindicatele din Berbeşti, susţine că este adevărat că minerii vorbesc din ce în ce mai mult de grevă şi, înaintea semnării protocolului, aceştia plănuiseră o grevă generală. Liderul de sindicat s-a arătat, însă, sceptic în ceea ce priveşte seriozitatea celor de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi susţine că se va lua o decizie în următoarele zile. „Este posibil să se plănuiască o grevă pentru că minerii sunt foarte nemulţumiţi. Din câte ştiu erau pe punctul de a face o grevă generală chiar înainte de a se semna protocolul. Spun încă o dată însă că este posibil să aveţi dreptate şi să plănuiască o grevă pentru că ei primesc semnale din ce în ce mai negative. Oricum în câteva zile se va decide” – ne-a declarat liderul de sindicat al Cartel ALFA Vâlcea, Aurel Popescu.

Conducerea judeţului sare în sprijinul minerilor vâlceni

Nici autorităţile judeţene nu au rămas indiferente la problemele cu care se confruntă minerii din localităţile Berbeşti şi Alunu. Nu mai departe de zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, printr-un comunicat de presă, a condamnat atitudinea unui deputat PDL Gorj, Seversu Militaru, care a propus închiderea carierelor din judeţul Vâlcea şi din Mehedinţi, astfel încercând să sprijine minerii din judeţul pe care îl reprezintă. „După cum susţine deputatul de Gorj, principalul beneficiar al cărbunelui extras, respectiv CET Govora, s-ar afla într-un proces «discret» de schimbare a tehnologiei în urma şi pe baza căreia, începând din anul 2013 va renunţa la producţia de energie pe bază de lignit şi va trece la funcţionarea cazanelor pe gaze naturale. Aşa că, dacă în următorii doi ani exploatările de cărbune din Vâlcea se vor închide, ce rost ar mai avea să fie menţinute? În faţa unor astfel de elucubraţii şi minciuni sfidătoare, mă văd obligat să vin, în replică, cu câteva adevăruri. Da, CET Govora şi Consiliul Judeţean Vâlcea au în derulare o aplicaţie majoră pe Axa prioritară 3 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu în valoare totală de 56 milioane euro, dar aceasta nu are în vedere înlocuirea lignitului cu gaze, ci doar probleme legate de conformarea la cerinţele de mediu. După finalizarea proiectului, CET Govora va continua să producă energie pe cărbune, având nevoie în acest scop, ca şi în prezent, tot de aproximativ 1,4 milioane tone lignit pe an. Dacă doreşte cu adevărat să-i sprijine pe minerii din Gorj pe seama sacrificării ortacilor din carierele Panga şi Berbeşti Vest, propunem deputatului Severus Militaru să renunţe la ideea închiderii celor două exploatări care ar lăsa pe drumuri, fără loc de muncă nu mai puţin de 1.118 oameni. Are, în schimb, posibilitatea de a scăpa SNLO de cele două «pietre de moară» – Panga şi Berbeşti Vest – prin susţinerea proiectului lansat de Consiliul Judeţean Vâlcea în legătură cu realizarea unui Complex energetic din care să facă parte CET Govora şi exploataţiile de lignit din judeţul Vâlcea. În felul acesta, deputatul Severus Militaru, ca reprezentant al Puterii în Parlamentul României, ar face dovada că nu priveşte problemele economice grave doar la nivelul unui judeţ, ci este interesat şi preocupat de soarta întregii ţări. În caz contrar nu face decât să confirme politica dezastruoasă, de falimentare a economiei naţionale şi de distrugere a fiinţei umane pe care o promovează constant partidul din care face parte” – susţine Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...