ABERAŢIE. Prefectul Petre Ungureanu se crede urmaşul prim secretarului Venerica Pătru. După ce s-a lăudat tot anul cu proiectele iniţiate de Consiliul Judeţean, mai nou, ilegalul din fruntea Prefecturii a demarat, chipurile, un război împotriva comercianţilor de droguri etnobotanice. Şi pentru că poliţia şi celelalte instituţii ale statutului nu au cadru legal pentru arestarea patronilor magazinelor de vise, prefectul şi-a propus să-i ,,iniţieze” pe ziarişti în combaterea fenomenului. Asta nu l-a împiedicat să-i dea afară de la şedinţa organizată marţi, 16 noiembrie, pe motiv că-l lasă fără aer.
Mare întâlnire mare, cei 8 capi ai instituţiilor deconcentrate ale statului, cu prefectul nouă, toate abilitate în combaterea consumului de droguri s-au reîntâlnit într-o şedinţă de lucru pentru a dezbate pentru a mia oară problema drogurilor etnobotanice şi găsirea unor soluţii de combatere a consumului.
Întâlnirea a fost iniţiată de Prefectura Vâlcea, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea (CPECA), într-o sală improprie în care invitaţii au stat înghesuiţi precum sardelele. Şedinţa a fost onorată de reprezentanţi ai Primăriei Râmnicului, Inspectoratului Şcolar, cel de Poliţie, Direcţiei de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Drepturilor Copilului, Poliţiei Comunitare Râmnicu Vâlcea. Ciudat, deşi presa făcea parte din scenariul propus, a fost dată afară chiar de iniţiator, nimeni altul decât prefectul Petre Ungureanu.
După ce şi-a arătat dantura către cele două camere de filmat, Ungureanu le-a cerut ziariştilor să iasă afară pentru că încăperea este foarte mică şi-l lasă fără aer.
Un protocol inutil
În urma discuţiilor, cei 9 au debitat o serie de aberaţii, unii au redescoperit mersul pe jos, adică împărţirea de broşuri pe teme antitrog şi implicarea medicilor, preoţilor şi profesorilor în această acţiune, o acţiune începută cu câţiva ani în urmă, alţii au venit cu ideea semnării unui protocol de colaborare între cele nouă instituţii, altfel se încurcau între ei în urmărirea traficanţilor şi a drogaţilor.
Tot atunci s-a lansat ideea organizării unor cursuri de pregătire a psihologilor şi medicilor în recunoaşterea simptomatologiei şi a efectelor consumului de droguri şi în special a produselor etnobotanice. Cursurile se vor desfăşura în judeţul nostru, cu lectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Prevenire şi Evaluare Antidrog şi de la Facultatea de Medicină Bucureşti.
Aberaţia cea mai mare a fost lansată de prefectul Petre Ungureanu, care a declarat că va realiza o campanie de iniţiere a jurnaliştilor în problema luptei împotriva consumului de droguri şi de recunoaştere a simptomatologiei şi a efectelor consumului de droguri, ca şi cum ziariştii ar avea atribuţii în arestarea infractorilor sau internarea şi tratarea drogaţilor. Prefectul a dovedit încă o dată că habar nu are cu ce se mănâncă activitatea din Prefectură, care sunt atribuţiile fiecărei instituţii în parte şi cel mai important, până unde merg atribuţiile prefectului.
Fără un cadru legal pentru închiderea magazinelor de vise şi a celor care comercializează aceste droguri, protocolul celor nouă rămâne un simplu exerciţiu de imagine.
DANA NEDESCU