ROMEO POPESCU
Luni, 6 septembrie 2010, la Curtea de Apel Piteşti, Secţia Penală, se va judeca recursul introdus de avocaţii fostului bancher Dorin Dobrişan şi ai omului de afaceri Ovidiu Ciogescu, la mandatul de arestare emis pentru 29 zile, ca urmare unor presupuse acuzaţii de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Joi, 2 septembrie 2010, în jurul prânzului, în Sala de Consiliu a Tribunalului Argeş, s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare a celor doi, după ce aceştia au petrecut o noapte în spatele gratiilor, ca urmare mandatului de arestare (de 24 de ore) emis de procurorii anticorupţie. Fostul bancher Dorin Dobrişan a fost asistat de avocaţii Veronel Rădulescu şi Emil Paraschiv, iar afaceristul Ovidiu Ciogescu a fost reprezentat (asistat şi la ancheta DNA) de sora sa - avocat Mădălina Ciogescu-Beniog, avocatul Sandu Constantinescu, dar şi de alţi doi avocaţi necunoscuţi nouă.
Sigur pe el şi dovedind cutezanţă, fostul director al CEC Bank Vâlcea şi-a susţinut nevinovăţia şi a răspuns, fără ezitări, întrebărilor puse de judecător. Timp de 2 ore, avocaţii arestaţilor au încercat să demonteze acuzaţiile ce li se aduc celor doi, preşedinta completului de judecată ascultând, impasibilă şi rece, pledoaria celor şase apărători. Mai apoi, concluziile sumbre desprinse de cei care au fost prezenţi în sala de judecată s-au confirmat, instanţa argeşană admiţând propunerea procurorilor DNA, astfel că Dorin Dobrişan şi Ovidiu Ciogescu vor mai sta 29 de zile în arestul din Piteşti.
În faţa judecătorului, s-au aflat 24 de volume de documente, presupus incriminatoare, declaraţii şi dactilograme ale convorbirilor telefonice purtate de învinuiţi între ei, dar şi convorbiri cu alte persoane ce vor fi atrase în cauză, pentru că, cu siguranţă, în acest dosar, vor mai fi arestaţi şi alţi oameni de afaceri vâlceni.
În suma preconizată de procurorii DNA ca fiind primită de Dorin Dobrişan cu titlu de mită – 30 de miliarde lei vechi – este cuprins şi un credit pentru nevoi personale luat de acesta, împrumut care este plătit la zi, fără sincope sau tergiversări, aflat, încă, în derulare. Împrumutul acesta este considerat ca fiind luat prin abuz în serviciu în serviciu deoarece, la dosarul de credit se află o adeverinţă a soţiei titularului, prin care, emitentul atestă că dumneaei a lucrat în calitate de colaborator la o firmă vâlceană ce nu i-a plătit obligaţiile ce decurg din această formă de angajare la CAS şi AJOFM. Acest lucru este considerat ca fiind o culpă ce urmează a fi pedepsită penal, pentru că, susţine procurorul de caz, dacă Dorin Dobrişan nu era director de bancă se făcea o verificare riguroasă, iar creditul nu se putea lua. În zilele ce urmează, în ediţia on-line a ziarului nostru, vă vom prezenta şi alte informaţii din dosarul penal ce se va întocmi. Nu putem încheia materialul de presă fără a menţiona că ancheta împotriva lui Dorin Dobrişan se face încă din anul 2008 şi ea a fost declanşată în urma reclamaţiilor trimise, la DNA, de 3 salariaţi din subordinea fostului bancher, iar voci adiacente, susţin că de ce i se întâmplă acestuia nu este străin nici preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, cu care fostul director al sucursalei de la Vâlcea a avut multiple discuţii aprinse şi în contradictoriu. Răzbunarea se simte de la distanţă!