Spitalul Judeţean Vâlcea depunctat din cauza grupurilor sanitare

01 Sep 2010

ACREDITARE. Începând cu anul 2011, cele peste 400 de spitale din România  vor fi obligate să se acrediteze după modelul universităţilor. Acreditarea va fi dată de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, sub formă de  …stele. Fiecare spital va primi până la cinci stele, în funcţie de criteriile de performanţă obţinute. Astfel, pacienţii vor şti exact în ce unitate spitalicească se internează şi care sunt condiţiile de care vor beneficia. Deşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă  Vâlcea se tot modernizează de câţiva ani încoace are şanse reduse de a obţine mai mult de o stea.

Spitalul Judeţean de Urgenţă se află de câţiva ani buni într-un proces de transformare, de modernizare a secţiilor, cu toate acestea rezultatul ne situează departe de criteriile de performanţă cerute de UE.  Deşi, aproape toate secţiile au fost aduse la standarde cât de cât acceptabile,  instituţia nu poate primi mai mult de o stea, din cauza lipsei grupurilor sanitare. Conform normelor UE fiecare salon în parte trebuie  să fie dotat cu un grup sanitar. Georgeta Sălişte, managerul SJU, ştie  dar nu prea are soluţii: "Eu nu cred că spitalul va primi foarte multe stele. O locaţie cu un grup sanitar comun nu poate primi mai mult de o stea, mai ales că nici condiţiile de cazare nu sunt foarte bune." Şi are dreptate, gândacii au supravieţuit lucrărilor de modernizare, la fel şi mâncarea execrabilă sau igienizarea grupurilor sanitare.

Banii europeni puşi sub semnul întrebării

Modernizarea unităţii medicale în condiţiile impuse de legislaţia europeană nu va aduce spitalului o stea în plus. SJU ar avea o şansă doar dacă s-ar realiza reabilitarea întregii clădiri, de la structura de rezistenţă până la grupurile sanitare. Lucrările ar putea demara anul viitor dacă Spitalul va reuşi să-şi ia avizul de  la ISU. Proiectul cu finanţare europeană depus de CJ a fost declarat eligibil, dar nu poate fi demarat pentru că   Spitalul nu îndeplineşte  condiţiile cerute de ISU din cauza mansardei. Nerespectarea condiţiilor a dus la intrarea în ilegalitate şi implicit la imposibilitatea obţinerii finanţării. În final Carmen Alexandrescu, directorul Direcţiei de Integrare Europeană, a reuşit să aducă proiectul la o formă legală, care să-i asigure eligibilitatea. Proiectul prevede reducerea  numărului de paturi din spital, dotarea fiecărui  salon  cu grup sanitar şi baie proprie, doar atunci SJU ar putea primi ,,stelele” mult visate.

DANA NEDESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...