Viaţă mondenă la 100 de metri sub pământ

28 Iul 2010

Anul trecut, oraşul Ocnele Mari s-a înscris în circuitul turistic balnear cu o realizare de excepţie, „Parcul salin”, amenajat în vechea mină de sare a localităţii, obiectiv economic de exploatarea sării cunoscut, din documentele istorice, încă de pe vremea romanilor cotropitori. Surpriza locaţiei, devenită oază de sănătate publică şi de divertisment, a fost făcută de Exploatarea Minieră Vâlcea, unitate economică aflată în subordinea Societăţii Naţionale a Sării. Am comite o mare nedreptate dacă nu am aminti aici că sufletul, motorul şi dinamizatorul punerii în operă a teribilei investiţii a fost directorul societăţii comerciale vâlcene, inginerul Marius Tănăsie.

„La 100 de metri sub pâmânt, am deschis, în septembrie 2009, prima galerie a salinei. Sute de mii de turişti ne-au vizitat, deşi nu ne-am aşteptat să fim aşa de atractivi. Parcul salin e unic în zona Olteniei şi e unul dintre cele mai frumoase din România. Biserica subterană e cea mai mare din ţară şi preotul de aici şi-a făcut, deja, credincioşi permanenţi, pe lângă cei care se află flotant în vizită, din alte localităţi. În februarie 2010, ca urmare a miilor de turişti care ne-au trecut pragul, ne-am apucat să amenajăm a doua galerie lărgind suprafaţa locurilor de joacă pentru copii, pentru sport şi divertisment. Începând de astăzi, salina are şi cramă şi restaurant”, a precizat Marius Tănăsie - directorul EM Vâlcea.

Surpriza a continuat

După un an de la inaugurarea parcului salin, inventivii investitori autohtoni au recidivat şi ne-au făcut o nouă surpriză, extinzând spaţiul destinat petrecerii timpului liber. Pe lângă faptul că au apărut noi atracţii pentru turişti (un spaţiu cu aparatură fitness, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport etc.), Exploatarea Minieră a amenajat un restaurant şi o cramă în care se găsesc vinuri de toate soiurile din podgoriile judeţene, dar şi alte băuturi alcoolice. Momentul festiv de ieri a adus în Salina Ocnele Mari, pe lângă turişti, o seamă de personalităţi locale, ale căror gazde au fost directorul Exploatării Miniere, Marius Tănăsie şi echipa sa. Astfel, printre invitaţii care au onorat cu prezenţa s-au aflat prefectul Petre Ungureanu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu şi viceprimarii Eusebiu Veţeleanu şi Cosmin Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, vicepreşedintele Romulus Bulacu, consilieri municipali şi judeţeni, senatorul PSD Laurenţiu Coca, ministrul în Relaţia cu parlamentul Valentin Iliescu şi directori de instituţii.

Invitaţi la microfonul festivităţii, au vorbit, pe rând, prefectul Petre Ungureanu, primarul oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea. Momentul a fost binecuvântat de Înalt Prea Sfinţia Sa, arhiepiscopul Gherasim. Toţi au avut numai cuvinte de laudă. „Acum un an, salariaţii noştri au hotărât că în vechea exploatare să facă ceva nou, frumos şi care să placă tuturor celor care ne vizitează. Practic n-am făcut acest loc doar pentru noi, ci pentru toţi românii, pentru toţi cei care ne vizitează şi mai ales pentru localnicii din Ocnele Mari, care au fost, de-a lungul timpului, încercaţi de multe necazuri. A fost o promisiune a noastră, a celor care conducem Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea împreună cu familia noastră, cu salariaţii, pentru că mie aşa îmi place să le spun. Ei au dat dovadă de mult ataşament, în acest proiect. Satisfacţia ne-o aduceţi dumneavoastră, cei care sunteţi alături de noi, ne-o aduc sutele de mii de turiştii care ne-au vizitat de anul trecut până acum. N-am crezut niciodată că vom fi aşa de atractivi. Nu spun că totul este perfect, pentru că n-aş fi cinstit cu mine şi nici cu dumneavoastră. Nimeni n-a atins perfecţiunea, dar am încercat să adaptăm tot ce am avut aici pe gustul şi necesităţile celor care ne vizitează”, a spus directorul Marius Tănăsie.

• Romeo POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...