A ars Catedrala Râmnicului

11 Iul 2010

INCIDENT. La sfârşitul săptămânii trecute, un incendiu a avut loc la Arhiepiscopia Râmnicului, acoperişul catedralei luând foc din cauze necunoscute. Deşi focul nu a luat amploare, arzând mocnit şi fără flăcări, a fost totuşi îndeajuns pentru a pune pe jar autorităţile judeţului. În momentul izbucnirii incendiului, în catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului se oficia slujba pentru Sfânta Liturghie. Aşadar, în biserică se aflau mai mulţi preoţi, măicuţe, în jur de vreo 15 credincioşi, precum şi cântăreţii bisericeşti, care au tras o spaimă pe cinste. Imediat, în curtea Arhiepiscopiei a ieşit şi Episcopul Emilian Lovişteanu, care se plimba dintr-o parte în alta a catedralei, nervos, neputând a se împotrivi furiei lui Dumnezeu. Pentru că focul şi apa sunt date de Dumnezeu împotriva păcătoşilor. Pictura din biserică nu a fost afectată cu nimic, iar pagubele sunt minore.

Incidentul s-a produs în jurul orei 10.00, atunci când câţiva muncitori ai Arhiepiscopiei Râmnicului au fost puşi să lipească, cu o lampă de gaz, jgheaburile de colectare a apei de la acoperiş. Din nefericire, ei nu au văzut că exact acolo unde sudau se aflau cuiburi de păsări, paiele luând foc şi astfel izbucnind incendiul. Imediat ei au sunat la pompieri, care au reacţionat prompt şi în mai puţin de cinci minute s-au deplasat la faţa locului cu trei echipaje şi o autoscară. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au întâmpinat însă probleme, deoarece focarul era localizat sub tabla de aluminiu. Din acest motiv, ei au fost nevoiţi să spargă tabla în mai multe locuri, pentru a crea breşe şi a se asigura că focul nu se extinde. Intervenţia a fost cu atât mai dificilă cu cât nu există nicio cale de acces în podul catedralei Arhiepiscopiei Râmnicului. Pentru a le uşura munca pompierilor, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, care a venit la faţa locului imediat după producerea incidentului, a cerut sprijinul conducerii SC Oltchim Rm. Vâlcea, care a trimis o autoscară de intervenţie modernă. „Imediat ce am auzit de incendiu am venit să văd cu ce pot ajuta. Vreau să mulţumesc conducerii Oltchim Rm. Vâlcea pentru ajutorul dat, dar şi pompierilor militari vâlceni pentru curajul şi pentru promptitudinea cu care au răspuns solicitării. Să sperăm că incendiul nu a produs pagube mari” – ne-a declarat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. La faţa locului a fost prezent şi viceprimarul Râmnicului, Cosmin Constantinescu, dar şi şeful ISU Vâlcea, Adrian Mesescu. După aproximativ o oră şi jumătate de eforturi, pompierii militari au reuşit să stingă incendiul, limitând astfel pagubele. Trebuie menţionat că în urma incendiului a fost distrus, parţial, acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, valoarea estimativă a pagubelor urmând să se stabilească de către specialişti în perioada imediat următoare.

Popi cu poalele-n cap

În momentul izbucnirii incendiului, în catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului se oficia slujba pentru Sfânta Liturghie. Aşadar, în biserică se aflau mai mulţi preoţi, măicuţe, în jur de vreo 15 credincioşi, precum şi cântăreţii bisericeşti, care au tras o spaimă pe cinste. Imediat, în curtea Arhiepiscopiei a ieşit şi Episcopul Emilian Lovişteanu, care se plimba dintr-o parte în alta a catedralei, nervos. După o discuţie cu inspectorul – şef al ISU Vâlcea, Adrian Mesescu, s-a luat decizia ca toate bunurile să fie scoase din biserică pentru a diminua pagubele. Din păcate, nu toate feţele bisericeşti au reacţionat la acest îndemn, existând preoţi care au preferat să-şi pună poalele-n cap şi să dea doar indicaţii preţioase. Unul dintre aceştia este preotul Octavian Ţăpârlan – administratorul Centrului Eparhial, care nu făcea altceva decât să se plimbe cu „fustele ridicate” şi cu telefonul la ureche, în timp ce alţii cărau disperaţi bunurile din catedrală. Asta în timp ce purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului, preotul Ion Predescu, avea pata pusă pe presă, acuzând o jurnalistă de la RTV Vâlcea 1 de „căutarea senzaţionalului” în momentul în care aceasta i-a cerut să-i spună câteva cuvinte despre incident: „Mie îmi arde sufletul şi vouă nu vă arde decât de senzaţional!”

Pompierii au amendat muncitorii, Arhiepiscopia nu va lua nicio măsură

A doua zi după incident, conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului a decis să organizeze o conferinţă de presă. La întâlnirea cu jurnaliştii s-a prezentat acelaşi purtător de cuvânt al Centrului Eparhial, preotul Ion Predescu, care hulea presa cu o zi în urmă, în timp ce Episcopul Râmnicului, PS Emilian Lovişteanu, a preferat să-i trateze atât pe reprezentanţii presei, cât şi pe credincioşii vâlceni cu dispreţ. În ceea ce priveşte incendiul, preotul Predescu a spus că muncitorul ce a produs incidentul nu va primi nicio sancţiune din partea conducerii Arhiepiscopiei, fiind suficientă amenda primită de la pompieri de întreaga echipă ce lucra la reabilitarea acoperişului catedralei. „Ştiţi că întotdeauna binele vine cu viteza melcului şi dispare cu viteza luminii, pe când răul vine cu viteza luminii şi dispare cu viteza melcului. S-a tot vehiculat ideea că muncitorii ar fi folosit un aparat de sudură pentru a lipi jgheabul care duce apa de pe acoperiş. Nu este adevărat. S-a folosit o lampă specială care încălzeşte materialul, iar tabla trebuie decapată. În partea din spate a catedralei, deasupra Sfântului Altar, un muncitor al Arhiepiscopiei a mers să repare acest jgheab şi în momentul când a pus acea flacără, flacăra s-a ondulat pe burlan care a aprins paiele de la cuiburile de porumbei. Pagubele nu sunt mari, pentru că scândura de sub tablă a fost ignifugată şi datorită acestui fapt ea nu a ars ca o torţă. La un moment dat ieşea foc de peste tot, dar nu erau mai multe focare, ci doar unul”- a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului, preotul Ion Predescu. Acesta a ţinut să menţioneze că pictura din biserică nu a fost afectată cu nimic, iar pagubele sunt minore. Preotul Predescu nu s-a putut abţine, însă, să nu-i invite pe „oamenii de bine” din judeţ să „dea o mână de ajutor” pentru refacerea porţiunii de acoperiş distruse de incendiu, dând de înţeles că şi Arhiepiscopia Râmnicului este în criză financiară.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...