Apă de ploaie

14 Iul 2013

zamfirescu1În ultima perioadă mai toate cunoștințele mele mă opresc pe stradă sau oriunde m-aș afla și se plâng de prețul exagerat al canalizării practicat de Apavil S.A. Trebuie să recunosc din capul locului că băteau la porți deschise. Și mie mi se pare că în ultimele luni, sumele pretinse de operatorul nostru de apă-canal pentru o locuință cu o curte cât de mică depășesc costurile energiei electrice consumate de aceea și locuință (!) și că justificarea acestor majorări de substanță prin abundența precipitațiilor căzute în ultima perioadă este caducă. Încărcat până la refuz cu aceste sesizări dar plin de bune intenții, deoarece am condus mulți ani o astfel de unitate, am încercat în calitate de ziarist (oare am să reușesc vreodată să fiu cu-adevărat?) să-i contactez pe cei din conducerea Apavil-ului. După o tentativă eșuată, mi s-a oferit totu și ocazia să discut cu Directorul general care și-a motivat taxele exagerate percepute pentru apa de ploaie dând vina pe niște acte normative (H.G., Regulamente etc.) pe care însă nu mi le-a pus la dispoziție (!), promițând că mi le va trimite prin Internet. Aiurea, n-am primit nimic. În fața acestui refuz pe care - din mai multe motive - îl consider nelalocul lui, cred că sunt îndreptățit să protestez public împotriva "jumulelii" la care suntem supu și periodic de către Apavil S.A.

Din capul locului trebuie să recunosc faptul că așezarea între râu și deal are și dezavantajul că la ploi abundente orașul nostru este traversat de inundații pasagere. Este la fel de adevărat că mare parte din această apă ajunge în cele din urmă în stația de epurare unde trebuie tratată. Dar dacă locuitorii plătesc un preț pentru cantitatea de apă din precipitații/m.p. de curte de ce trebuie să plătească tot ei și pentru apa de ploaie scursă în canalizarea orașului care provine de pe domeniul public unde proprietar este Primăria sau de pe terenurile forestiere aferente Capelei și Petrișorului,  unde proprietar este Regia Pădurilor? Pe de altă parte, cine poate spune ce cantitate de apă de ploaie se varsă în gurile de scurgere ale canalizării și ce cantitate este absorbită de terenurile nisipos-argiloase din curțile oamenilor? Fără să mai discutăm despre situația destul de des întâlnită când aceste terenuri sunt împrejmuite cu socluri de beton care nu permit scurgerea apelor în afara curții deci nu au cum să ajungă în canalizare. Din păcate, la toate aceste întrebări n-am primit niciun răspuns și atunci am luat o hotărâre gravă pentru un plătitor de taxe corect și conștiincios. De aici înainte nu voi mai achita decât o parte din factura prezentată lunar de Apavil S.A. și anume pe cea care reprezintă consumul de apă potabilă (ajunsă deja și ea la prețuri destul de mari) și  canalizarea aferentă numai acestui consum. Nu îndemn pe nimeni la nesupunere civică, dar cred cu tărie în necesitatea constituirii unei asociații a consumatorilor râmniceni care poate impune asemenea embargouri. Dar până atunci, fiindcă înființarea unei asemenea asociații cere timp, ce facem? Plătim Apavil-ului și pentru servicii neefectuate?

Pe lângă majorările de ultimă oră la gaze, carburanți și energie electrică, suportăm în continuare și costul apei de ploaie? Cred că cei doi importanți piloni politici ai USL-ului local ar trebui să lase deoparte cearta pentru locurile bine plătite din A.G.A. și C.A. Apavil și să rezolve o asemenea suprataxare care irită pe mulți locuitori ai orașului aducându-i în pragul limitei de suportabilitate. Până de curând am primit asigurări de la toți politicienii vâlceni că unificarea Acvarim-Apavil va conduce negre șit la micșorarea prețului plătit pentru serviciile de apă-canal. Păi, rezultatul este tocmai pe dos! Și atunci, nu răspunde nimeni de această glumă nesărată care adâncește gaura din punga râmnicenilor?

 • Sorin Zamfirescu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...