HC Municipal a plecat la drum

24 Iul 2013

formația vâlceană are la dispoziție un buget sărac și un lot subțire obiectivul este salvarea de la retrogradare, șiansele par mici

Acum fix un an iubitorii handbalului feminin din Râmnicu Vâlcea erau în  extaz. La Oltchim veniseră unele din cele mai bune handbaliste ale Europei, Pineau, Barbosa, Bulatovic sau Navarro, alături de tehnicianul Jakob Vestergaard și Liga Campionilor părea mai aproape ca oricând de vitrina clubului roș-albastru. Speranțele erau mari, entuziasmul pe măsură, bugetul aproape astronomic. În doar 12 luni, situația s-a schimbat radical. CS Oltchim este în insolvență, poate continua doar la nivelul unei echipe de junioare, în cel mai bun caz. Locul în Liga Națională a fost preluat de o echipă finanțată de primărie care va avea ca obiectiv salvarea de la retrogradare, cu un buget minim, un lot subține plin de necunoscute și, premieră, cu o bancă tehnică formată din trei foste mari handbaliste ale Oltchimului.

 Buget minim, speranțe minime, șianse mici

 Bugetul anunțat pentru HC Municipal este unul de criză profundă, 250.000 de euro. Din acești bani vor trebui plătite taxele către Federația Română de Handbal, salariile și primele de joc ale tehnicienilor și ale handbalistelor, deplasările, chiria la sala polivalentă, echipamentul și pregătirile de vară și iarnă. Potrivit zvonurilor, bugetul ar putea fi suplimentat după prima parte a Ligii Naționale care începe pe 5 septembrie. În aceste condiții, obiectivul noii formații care moștenește numai locul Oltchimului, nu și lotul, nu și palmaresul, este salvarea de la retrogradare. Șansele par minime dar se pot mări în condițiile în care alături de formația vâlceană vor veni și alți sponsori și sub comanda antrenorilor vor veni handbaliste experimentate.

Busuioceanu, Janina Luca și Roxana Gheorghe vor duce greul

 HC Municipal s-a reunit la Sala Traian, moment în care oficialii echipei au făcut public și lotul care va activa în noul sezon competițional. Amelia Busuioceanu, întoarsă în România din campionatul francez, Janina Luca, de la CSM Ploiești și Roxana Gheorghe de la Corona Brașov sunt singurele trei handbaliste care au avantajul experienței competiționale. Toate au mai jucat și la Oltchim, Amelia fiind singura jucătoare din lot care a câștigat un trofeu important, campionatul național cu Rapid CFR București. Din păcate, ea nu este tocmai iubită de suporterii vâlceni care nu au uitat un meci dintre Rapid și Oltchim în timpul căruia Busuioceanu le-a adresat cuvinte nu tocmai ortodoxe. Alte două jucătoare cu nume ar putea apărea la HC Municipal, Ildiko Kerekeș Barbu și Clara Vădineanu. Prima a evoluat în campionatul trecut la SCM Craiova și a anunțat că se retrage din activitatea competițională. Clara a jucat pentru Universitatea Jolidon Cluj, și-a depus memoriu să devină liberă de contract dar în perioada următoare este în refacere după o accidentare mai veche. Lotul este completat cu handbaliste tinere care vor încerca să explodeze la HC Municipal.

Lot HCM: Mădălina Pușcașu (CSS 2 Baia Mare), Dana Vălean (Corona), Isabela Roșca (lot național junioare) - Janina Luca (CSM Ploiești), Amelia Busuioceanu (Franța), Irina Lazarin (Danubius), Ramona Constantinescu (Norvegia), Mihaela Pătuleanu (Danubius), Alina Ilie (lot național junioare), Roxana Cherăscu, Andreea Conea (Chimia), Diana Constantinescu (Corona), Diana Predoi (CN Excelență), Oana Popa, Reka Tamaș, Alexandra Ciunt  (împrumutate de la HCM Baia Mare).

 Trio feminin pe banca tehnică

 Pentru prima dată în istoria handbalului feminin vâlcean, HC Municipal va fi condusă pe banca tehnică de un trio feminin. Antrenor principal va fi Mori Torok Duca, una dintre cele mai valoroase handbaliste ale României. Mori va fi ajutată de alte două foste handbaliste ale Oltchimului, Mia Rădoi și Ildiko Kerekeș Barbu. Dacă testul de sarcină a lui Șumi va fi negativ, Kerekeș ar putea să intre și în poarta HCM-ului. De-a lungul timpului, Oltchim a mai fost antrenată de trei femei, Mariana Târcă, Mori Duca și Anja Andersen. Luminița Huțupan Dinu și Mette Klit au fost și ele antrenori secunzi.

 Cantonament la Bran

 Handbalistele de la HCM se vor pregăti toată această săptămână în sala Traian, apoi vor pleca pentru un cantonament centralizat în stațiunea montană Bran. Până la debutul Ligii Naționale (5 septembrie), HCM va susține o serie de turnee amicale și va organiza la Râmnicu Vâlcea Memorialul "Constantin Tită". Altfel, Janina Luca, venită de la CSM Ploiești, spune că HCM Râmnicu Vâlcea va încerca să calce pe urmele Oltchimului: "Am ales HCM pentru că la Vâlcea handbalul feminin nu trebuie să moară, am mai jucat la Oltchim și tradiția este foarte importantă. E clar că nu putem face uitat Oltchimul, dar pe mine m-a încântat proiectul de aici, oamenii cu care voi lucra. Presiunea nu va fi așa de mare, ușor, ușor, putem deveni o echipă mare. Nu șitiu dacă din primul an ne putem bate pentru campionat sau pentru cupele europene. Important este că s-a format o echipă, pe unele dintre fete le cunosc bine, pe altele recunosc, acum le-am cunoscut. Știu că de la mine și de la celelalte jucătoare cu experiență se așteaptă mult, sper să nu dezamăgim."

 Abonamente între 50 și 200 de lei

 După modelul practicat de Oltchim Râmnicu Vâlcea, HCM va scoate la vânzare abonamente pentru sezonul competițional viitor. Acestea vor costa între 50 și 200 de lei, sub prețul din anii trecuți dar e greu de crezut că vâlcenii se vor îmbulzi să le achiziționeze, având în vedere că noua echipă va juca numai în Liga Națională și nu și într-o cupă europeană. În ceea ce privește biletele de intrare la partide, acestea vor costa între 5 și 10 lei, pensionarii, copiii, elevii și studenții urmând să aibă reducere.

 Liga Suporterilor Vâlceni nu susține pe HCM

 Membrii Ligii Suporterilor Vâlceni au luat decizia de a nu sprijini noua formație de handbal feminin din Râmnic. LSV a strâns semnături și a făcut mitinguri pentru salvarea Oltchimului și a sprijinit o inițiativă legislativă de formare a unui nou club în care Oltchim să fie unul dintre acționari. Cealaltă galerie, Brigada Zăvoi, va fi alături de HCM, câțiva suporteri fiind prezenți și la primul antrenament al formației antrenate de Mori Torok Duca. "În ultimele luni am luat cu toții la cunoștință despre situația groaznică în care a ajuns echipa noastră dragă OLTCHIM Rm. Vâlcea. Lucrurile au mers din rău în mai rău și s-a ajuns în pragul falimentului. Noi ne-am făcut datoria față de club chiar dacă poate au mai fost și unii care au afirmat că mitingul organizat de asociația noastră, acea strângere de semnături în care suporterii vâlceni și-au arătat dorința de a se continua cu istoria vechiului club și prezența noastră într-o șiedință de Consiliu Local ar fi fost făcute prea târziu. Poate și la presiunea noastră, în cele din urmă, primăria s-a implicat, dar nu în modul cum își doreau suporterii. Primarul municipiului nu și-a dorit asocierea cu suporterii și vechiul club care deține toată istoria și palmaresul dobândit în acești zeci de ani. Primăria a înțeles că trebuie să susțină financiar o echipă fără istorie, o echipă mult mai legată de această instituție decât o spune chiar numele ei. Fără a avea pretenția că reprezentăm toată masa de suporteri, noi, LIGA SUPORTERILOR VÂLCENI, NU VOM SUSÅ¢INE echipa nou înființată, ci vom rămâne fideli Oltchimului, club alături de care am trăit multe momente frumoase care nu vor fi șiterse niciodată din memoria noastră!!!", se anunță în comunicatul de presă emis de Liga Suporterilor Vâlceni.

 Se schimbă sistemul competițional

Liga Națională își schimbă sistemul competițional

 La începutul lunii septembrie începe o nouă ediție a Ligii Naționale la handbal, atât la masculin, cât și la feminin. Ediția 2013-2014 aduce multe noutăți față de sezonul precedent, atât în sistemul competițional, dar și în cel ce privește jucătorii străini. Liga Națională va avea din sezonul care urmează două faze, una regulată, în care cele 12 formații joacă fiecare cu fiecare, după care, pe baza clasamentului, echipele vor fi împărțite în două grupe.

Primele 6 clasate vor juca play off, în urma căruia se va afla cine va fi campioana și echipele care vor juca în cupele europene, în timp ce ultimele 6 clasate vor juca play out, pentru a stabili echipele retrogradate.

Play off – Play out

Faza I-a

Echipele din prima serie valorică vor disputa jocurile astfel :

- loc 1 – loc 4

- loc 2 – loc 5

- loc 3 – loc 6

Echipele din a doua serie valorică vor disputa jocurile astfel :

- loc 7 – loc 10

- loc 8 – loc 11

- loc 9 – loc 12

Partidele se vor disputa tur-retur. În caz de egalitate la puncte, departajarea câștigătoarei se va face după golaverajul celor două jocuri, iar în caz de egalitate, cele mai multe goluri marcate. După încheierea acestei faze, în cadrul fiecărei serii se vor forma câte două grupe, a învingătoarelor (loc 1-3, respectiv loc 7-9) și a învinselor (loc 4-6, respectiv loc 10-12).

Faza a II-a

În această fază jocurile din cele patru grupe se vor disputa în sistem tur-retur, programul acestora fiind stabilit prin tragere la sorți.

După terminarea jocurilor din cadrul acestei faze se va întocmi clasamentul final, locurile 1-3, 4-6, 7-9 și 10-12. La ediția 2013-2014 a Cupei României vor participa 16 echipe, cele 12 din prima ligă plus altele 4 din liga secundă, acestea din urmă fiind stabilite în urma unor preliminarii. Competiția se va desfășura pe durata a 5 zile, toate în aceea și săptămână, de marți, optimile, până sâmbătă, finala. O altă modificare importantă care va intra în vigoare o dată cu startul noului sezon se referă la numărul de jucători străini. Acesta a fost redus, astfel că echipele din prima ligă nu au voie să folosească mai mult de 3 jucători străini, în acela și timp în teren, chiar dacă pe foaia de joc pot fi trecuți 5.

 Vlad Soare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...