Gațu girează HC Oltenia

03 Iul 2013

gatzu1-copy1 președintele FRH a fost la Vâlcea și a asigurat că handbalul vâlcean rămâne în Liga Națională

 Așa cum îi place românului cel mai mult, handbalul feminin vâlcean s-a salvat în ultimul moment. După presiunea făcută de suporteri și de presa locală, oficialitățile locale, mai precis Primăria Râmnicului, au decis să se implice. Cum HC Oltchim este în procedură de insolvență și are datorii notabile, municipalitatea a preluat clubul Oltenia, deținut de fostul arbitru Toma Pleșa. Alături de primărie, în "afacere" au intrat și două firme vâlcene, Boromir și Annabella, fiecare cu câte un procent. HC Oltchim s-a înscris oficial în noua ediție de campionat și apoi a cedat locul noii grupări. Cel puțin teoretic, noua entitate a preluat și handbaliste care încă mai au contract cu campioana en-titre a României. Practic, șiansele ca ele să mai joace la Vâlcea sunt minime și scad în fiecare zi.

 Pleșa va fi președinte, Mori Duca antrenor

 Fostul arbitru internațional, Toma Pleșa, va fi președintele HC Oltenia și va avea cea mai dificilă misiune, aceea de a încropi un lot cât de cât competitiv care să se poată bate cu succes pentru evitarea retrogradării. Handbalistele vor veni în marea lor majoritate de la Centrul Național de Excelență, de la Energetic, posibil și de la CS Chimia. Într-un caz fericit tinerelor jucătoare li se vor adăuga câteva handbaliste cu experiență, cele mai vehiculate nume fiind cel al portarului Stăncuța Guiu și al centrului Roxana Cherăscu, care au mai evoluat acum câțiva ani la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Antrenor principal va fi probabil cea mai spectaculoasă handbalistă care a evoluat de-a lungul timpului la Râmnicu Vâlcea, Mori Torok Duca. Și Maria a mai activat la Oltchim ca principal pentru o scurtă perioadă.

 De unde vin banii?

 Primarul interimar al Râmnicului, Ion Matei, a reafirmat că este dispus să deblocheze 200.000 de euro pentru sprijinirea HC Oltenia. Suma este insuficientă pentru un buget necesar pentru un sezon de Liga Națională. Cel mai probabil este nevoie de minimum 500.000 de euro pentru salvarea de la retrogradare. Nu s-a precizat care va fi contribuția celor două firme care au intrat în noua structură, posibil fiind ca ele să preia plata la o parte dintre handbaliste. Cel puțin deocamdată, Consiliul Județean Vâlcea nu și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini pe HC Oltenia. Altfel, primarul interimar, Ion Matei, nu acceptă propunerea omului de afaceri, Cătălin Rufă, acționar majoritar la echipa de fotbal CS Municipal. Acesta îi transmisese că vrea să plece la Re șița cu echipă cu tot și banii să fie redirecționați spre handbal. "Nu accept așa ceva. Una e una, alta e alta, handbalul e una, fotbalul e altceva, nu are legătură", a spus Matei. În aceste condiții, cel mai probabil CS Municipal și Damila Măciuca își vor împărți stadionul municipal din Zăvoi în ediția viitoare a campionatului din Liga a II-a.

Gațu garantează locul

 Președintele Federației Române de Handbal, Cristian Gațu, a fost prezent la Râmnicu Vâlcea pentru o întâlnire cu reprezentanții primăriei, ai Oltchimului și ai formației HC Oltenia care va fi înscrisă în Liga Națională de handbal feminin. Fostul mare handbalist se bucură că handbalul feminin vâlcean a fost salvat de la desființare dar atenționează că urmează o perioadă extrem de dificilă pentru HC Oltenia, continuatoarea Oltchimului: "Oltchim Râmnicu Vâlcea se înscrie în nume propriu în Liga Națională de handbal feminin, urmând ca să se predea totul către HC Oltenia, formație care va moșteni handbalistele care au mai rămas sub contract și locul în prima divizie. Tot mâine vom întruni Consiliul Director al Federației Române de Handbal și vom anunța formațiile înscrise oficial în Liga Națională de handbal feminin și masculin. Nu e nevoie de palmares care acum nu se poate lua, CS Oltchim fiind în insolvență. Oricum, acest palmares se va conserva și este o chestiune simbolică. Trebuie să înțelegeți, însă, că de acum începe greul la noua echipă. Oamenii din Vâlcea trebuie să înțeleagă că nu va mai fi ce a fost. Cel puțin în perioada următoare. Nu vor mai avea o echipă multinațională care se va bate pentru Liga Campionilor și va câștiga campionatul fără probleme. Echipa se va bate pentru salvarea de la retrogradare dar poate redeveni numărul unu în câțiva ani. E bine că handbalul vâlcean nu a murit, va fi un lot tânăr care trebuie sprijinit de toată lumea." Cristian Gațu a mai declarat că nu există riscul unei amenzi din partea Federației Europene de Handbal, în condițiile în care neparticiparea în Liga Campionilor a fost anunțată din timp: "Nu va exista nicio amendă. Și așa e o dramă că nu se poate participa în Liga Campionilor. Dacă Oltchim ajungea în finală și o câștiga, sunt sigur, altfel ar fi fost situația. Personal mă duceam după bani și se continua la nivel înalt." Președintele FRH a expus și motivele în urma cărora CS Oltchim s-a prăbu șit: "O spun ca suporter, ca om din afara clubului. A fost vorba de o încredere prea mare în unicul investitor, în combinat. Când a picat SC Oltchim a picat și clubul. A fost vorba și de un management sportiv defectuos, s-au adus handbaliste cu contracte mari, s-a stricat toată piața din România. A fost vorba și de un dezinteres al autorităților locale. Personal am fost la o șiedință de Consiliului Județean în care s-a dat 100.000 de lei. Ce să faci cu acești bani la acest nivel? Mai nimic! Noroc că primăria Râmnicului e condusă acum de un om care șitie cu ce se mănâncă handbalul (n.r. Ion Matei, soțul fostei handbaliste, Edith Torok Matei)".

 A plecat și ultima galactică, Managarova merge în Rusia

 Ultima handbalistă de mare valoare care mai era sub contract cu Oltchim Râmnicu Vâlcea a plecat. Iulia Managarova a fost declarată liberă de contract de Federația Română de Handbal, după ce nu și-a primit drepturile salariale și a declarat că va merge în campionatul rusesc. Handbalista din Ucraina a mai spus că nu este interesată de ofertele pe care le-a avut de la formații din Liga Națională de handbal feminin. Iulia a fost una dintre handbalistele care au evoluat constant bine în ediția trecută a Ligii Campionilor, chiar dacă a trecut prin momente extrem de dificile după ce fratele său a murit în timp ce ea era la Râmnicu Vâlcea. Oltchim mai avea sub contract șase jucătoare, dar nici una nu va ajunge, probabil, la noua grupare HC Oltenia. Din cele șase, Iulia Curea, Iulia Managarova, Daniela Băbeanu, Eliza Buceschi, Nicoleta Safta și Andreea Polocoșer, doar primele două au evoluat sezonul trecut în echipa considerată cea mai bună din istoria clubului, formația care a strâns cele mai multe puncte într-un sezon de Liga Campionilor: 22. Băbeanu și Polocoșer tratează cu HCM Roman, Safta are șianse mari să joace la Brăila, iar Buceschi ar putea rămâne la Baia Mare, acolo unde fusese împrumutată de Oltchim.

Unde au ajuns "galacticele" de la Oltchim

Paula Ungureanu - HCM Baia Mare

Silvia Navarro - Spania

Adriana Nechita - HCM Baia Mare

Iulia Managarova - Rusia

Iulia Curea - însărcinată

Ionela Stanca - Fleury (Franța)

Aurelia Brădeanu - Corona Brașov

Katarina Bulatovici - Gyor

Alexandrina Barbosa - Randers

Ramona Farcău - Dunărea Brăila

Marija Jovanovici - Astrahan (Rusia)

Oana Manea - Krim Ljubljana

Adina Meiroșu - retrasă din activitate

Cristina Neagu - Buducnost Podgorica

Allison Pineau - Vardar Skopje

Amandine Leynaud - Vardar Skopje

Ekaterina Vetkova - Astrahan (Rusia)

 Liga Națională se completează prin baraj

 Pentru completarea locurilor din Liga Naționala (până la 12 echipe) și soluționarea cazului în care una sau mai multe echipe cu drept de participare în Liga Națională nu se înscriu sau se retrag înainte de începerea competiției, în perioada 08–10.07.’13 FR Handbal organizează la București, Sala L. Grigorescu, turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională (feminină și masculină). Au drept de participare echipele retrogradate din Liga Națională și echipele clasate pe locul doi în seriile Diviziei A care au drept de promovare (mai puțin echipele de juniori și echipele cluburilor din Liga Națională). Dacă o echipă din Divizia A nu se înscrie la turneul de baraj, locul acesteia poate fi luat de următoarea clasată. Sportivilor ale căror contracte și-au încheiat valabilitatea (la data pentru care au fost semnate) după terminarea Ligii Naționale sau Diviziei A, li se acordă drept de joc la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională. Nu au drept de joc sportivii care s-au transferat de la alte echipe la echipele participante la turneu. Dacă echipa care și-a câștigat dreptul de a se înscrie în Liga Națională nu îndeplinește cerințele de participare, locul acesteia va fi luat de următoarea clasată la turneul de baraj. Programul jocurilor se va stabili conform Tabelei Berger, numerele de ordine fiind : nr. 1 – loc 11 Liga Națională, nr. 2 – loc 12 Liga Națională, nr. 3 – una din locurile 2-4 din Divizia A seria Est și nr. 4 – una din locurile 2-4 din Divizia A seria Vest.

Echipele susmenționate vor transmite în scris până la data de 02.07.’13, ora 13:00 înscrierea la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională.

Vlad Soare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...