România, la "diverse" la mondiale

15 Dec 2011

naționala antrenat de Voina a pierdut cu Brazilia și Franța în finalul Grupei C n tricolorele au cedat în optimi contra Croației și termină maximum pe locul 13!

Degeaba au așteptat suporterii naționalei feminine o revenire a trupei antrenate de Radu Voina, în finalul Grupei C a Campionatului Mondial din Brazilia. După ce se chinuise cu Tunisia și Cuba și remizase cu Brazilia, România a jucat contra naționalei gazdă și putea spera la primul loc al clasamentului, în cazul unei victorii. Nu s-a pus problema, însă, pentru că gruparea sud-americană a dominat cu autoritate întreaga partidă. Brazilia a început în forță, a condus cu 3-0 și 8-4, bazându-se pe un joc în viteză, pe starea de adormire a româncelor dar și pe un ajutor important din partea arbitrilor. Voina a început să dea replica, ordonând ca vedeta braziliană Amorim să fie ținută om la om, jocul României a început să se mai lege dar la pauză Elisei și compania aveau de recuperat trei goluri: 11-14. Coordonatele jocului nu s-au schimbat nici după pauză, Brazilia a avut în permanență un avantaj liniștitor și s-a distanțat spre final. După 60 de minute a fost 33-28 și naționala antrenată de Voina își lua adio de la șiefia clasamentului și mai putea spera maximum la locul secund, cu condiția să învingă Franța în ultima partidă.

Umilință maximă cu Franța!

Despre meciul contra Franței nu se pot spune prea multe lucruri. România a ținut pasul cu franțuzoaicele numai în primele 5 minute. A urmat un galop de sănătate al adversarelor care parcă au jucat împotriva unei formații din lumea a treia a handbalului mondial. La pauză a fost 20-11, la final 39-20, cea mai grea înfrângere din toate edițiile turneului final al Campionatului Mondial pentru România. Culmea, înfrângerea putea fi una benefică pentru tricolore, care avea să joace în meciul eliminatoriu din optimile de finală contra Croației, nu a Suediei, o echipă mai valoroasă. În plus, într-un eventual meci din sferturile de finală evitam Rusia, principala favorită la cucerirea titlului mondial.

Meci dramatic, înfrângere așteptată

În optimi România- Croația. Altădată un meci cu o favorită clară, având în vedere că în ultimele șase întâlniri tricolorele s-au impus fără probleme. De data aceasta toate casele de pariuri au mizat pe ex-iugoslave, bazându-se pe comportarea slabă de până atunci a elevelor lui Radu Voina și pe absențele multe și importante din lotul român: Paula Ungureanu, Patricia Vizitiu, Cristina Neagu, Ionela Gâlcă. Tricolorele și-au respectat promisiunea de a lupta până la sacrificiu și pentru prima dată la turneul final s-au bătut pentru fiecare minge. Croația a început mai bine, a condus în debut dar româncele au revenit spectaculos și au intrat șia cabine cu un avantaj bun: 18-15. Și-au mărit avantajul după pauză la 19-15, au ratat pe contraatac desprinderea la cinci goluri și au dat impresia că își pot face jocul ușor. Din acel moment au făcut aproape totul pe dos și au stricat în 11 minute ce construiseră până atunci. Croația a marcat de cinci ori consecutiv, au preluat conducerea pe tabela de marcaj , spre disperarea lui Voina. La scorul de 22-21 pentru ex-iugoslave, sistemul de iluminat al sălii polivalente a căzut și jocul a fost întrerupt timp de 22 de minute. Am sperat că va fi de bun augur pentru echipa noastră. Așa a și fost, din păcate numai pentru moment. Româncele s-au mobilizat și cu cinci minute înainte de final conduceau cu 27-25. A urmat un final de coșmar, tricolorele pur și simplu s-au blocat, pe ambele faze, Croația a marcat de trei orio consecutiv dar și așa România a avut șiansa să egaleze și să ducă meciul în prelungiri. Un minut pentru un gol au avut la dispoziție elevele lui Voina dar secundele s-au scurs repede și scorul a rămas nemodificat: 28-27. Concluzia, una dură: România termină pe locul 13 dacă nu cumva și mai jos și a devenit o echipă pe care specialiștii au trecut-o la "diverse" la acest turneu final.

Rezultatele optimilor de finală:

România Croația 27-28

Koreea Angola 29-30

Rusia Silanda 30-19

Norvegia Olanda 34-20

Muntenegru Spania 19-23

Suedia Franța 23-26

Danemarca Japonia 23-22

Brazilia Costa de Fildeș 35-22

Programul sferturilor de finală:

Rusia Franța

Norvegia Croația

Angola Danemarca

Spania - Brazilia

Voina nu- și acuză elevele

Selecționerul Radu Voina a trăit la intensitate maximă meciul contra Croației și la final a luat poziția obișnuită a românului care pierde: "atât s-a putut". De acum în colo, selecționerul naționalei României va trebui să suporte criticile venite din toate părțile, inclusiv din partea colegilor de breaslă din Liga Națională. "Cred că ați văzut meciul, am făcut un meci în urma căruia nu am ce să le reproșez fetelor. Doar în mintea unora era să câștigăm o medalie, dar obiectivele noastre erau mai aproape de realitate. Am avut meciuri care nu ne-au ajutat să jucăm această partidă. Echipa noastră atâta poate deocamdată, ne lipsesc niște elemente de care aveam nevoie. Probabil că asta ne este valoarea, haideți să luăm etalon acest meci cu Croația, fetele s-au luptat mult. Echipa noastră n-a fost la înălțimea la care se aștepta", a spus Radu Voina.

Tadici iese la atac

Cel mai vehement contestatar al selecționerului este în acest moment fostul antrenor al naționalei și al Oltchimului, Gheorghe Tadici. Cei doi sunt în conflict încă după emciul direct dintre Oltchim și HC Zalău, din Liga Națională. Voina a spus atunci că nu este dezamăgit de campionatul intern și că nu are o bază de selecție. Tadici a replicat spunând despre chimist că îi este ușor să vorbească, cu un buget consistent în spate și cu handbaliste formate în campionatul pe acre îl denigrează. Zălăuanul a contestat selecția după mondialele din Brazilia: "A fost un Mondial sub așteptări, din păcate cel mai slab din ultimele cinci. În precedentul ciclu olimpic am terminat pe patru și ne-am calificat la JO. Acum, am ajuns la mâna altora. Acest loc 13 ne-a lăsat fără cuvinte. Am jucat sub așteptări cu echipe din lumea a doua precum Tunisia, Cuba și Brazilia, greoi cu Brazilia, iar capac la tot au fost cele întâmplate cu Franța. După 2008, Franța a schimbat echipa, noi am mers pe acelea și jucătoare. Au apărut niște modificări doar după unele retrageri naturale. Deranjant este și cum s-au gestionat finalurile cu Japonia și Croația. Nu se poate să pierzi după ce conduci cu trei goluri, respectiv două goluri cu puțin înainte de final. Am ajuns la Mondiale fără tonus de competiție. Toate echipele tari au jucat meciuri de pregătire cu câteva zile înainte de start, noi am fost o săptămână în vacanță. După Radu Voina, nici Trofeul Carpați nu trebuia jucat. Apoi, finalurile de joc ne-au arătat că pregătirea fizică este precară, de și federația a angajat om pentru așa ceva. Criteriile de selecție ale antrenorilor din România n-ar fi coincis cu actuala echipă. Cinci-șase jucătoare n-ar fi fost pe listă. Eu niciodată n-aș fi luat o handbalistă din Divizia B (n.r. - Carmen Amariei), care face patru antrenamente pe săptămână și joacă într-o competiție cu echipe de junioare. Apoi, nu puteam să le iau pe Dedu și Buceschi, jucătoare foarte tinere, doar pentru a scădea media de vârstă, decât dacă sunt de excepție, gen Neagu în 2007. Atunci de ce nu am luat o junioare II? Cum poți să mergi la un CM cu cinci extreme și doi pivoți?"

Vărzaru și-a anunțat retragerea

Căpitanul naționalei feminine din Brazilia, Cristina Vărzaru, a anunțat că se retrage de la lot după această competiție. Cristina este componentă a echipei din Danemarca, Viborg și spusese încă înainte de turneul final că este tentată să nu mai răspundă afirmativ la convocări. Oficialii naționalei fac eforturi să o convingă să rămână măcar pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra.

Vlad Soare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...