FOTO. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a participat la deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”

La Seminarul Teologic Liceal Sf. Nicolae – Rm. Vâlcea, a fost marcată astăzi, 13 septembrie 2021, deschiderea oficială a cursurilor anului școlar 2021-2022. Festivitatea s-a desfășurat într-un cadru solemn. Atât membrii corpului didactic cât și elevii și părinții lor, au fost onorați de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de Te Deum la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, în cadrul festivităților prilejuite de deschiderea noului an școlar.

În cuvântul de binecuvântare împărtășit părinților profesori, doamnelor și domnilor profesori, elevilor și părinților, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a reliefat că „școala este locul în care omul își descoperă „omenia”. După cum spunea Părintele Dumitru Stăniloae, „numai poporul român a creat de la om un derivat încărcat de tot idealul spre care trebuie să tindă omul; numai poporul român a văzut în om această potenţă de supremă calitate, care poate exista în lume. Este o mare idee despre om implicată în noţiunea omeniei; în noţiunea omenie e dată omului o ţintă pe care nu i-o dă nicio concepţie filosofică şi gândirea niciunui popor. Omenia înseamnă frâna în calea tuturor pornirilor care coboară pe cineva de la treapta de om”. În acest sens, îi putem numi pe dascăli „duhovnici ai minții”, pentru că ei se ocupă de formarea intelectuală a copiilor și tinerilor, fără să neglijeze însă și dimensiunea morală a vieții, fără de care, rațiunea nu își poate manifesta lucrarea în deplinătatea ei. „Prin ce îşi va îndrepta tânărul calea sa?, - se întreba psalmistul David - Prin păzirea cuvintelor Tale” (Psalmi CXVIII, 9).
Numai prin studiu, rugăciune și fapte bune ne putem edifica personal și în societate. Să nu ne lăsăm biruiți de deznădejde, tristețe și singurătate, cufundându-ne permanent în mediile tehnologice și rețelele de socializare, care au devenit adevărate „paradisuri artificiale”, după expresia lui Charles Baudelaire, ci să căutăm bucuria cea netrecătoare a Împărăției lui Dumnezeu pe care o împărtășește Duhul Sfânt prin feluritele sale daruri, așa cum spune o cântare din ziua praznicului Cincizecimii: „Pe toate le dă Duhul Sfânt: izvorăște proorocii, sfințește pe preoți, pe cei necărturari i-a învățat înțelepciune, pe pescari teologi i-a arătat; toată rânduiala Bisericii o plinește””, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...