Laurențiu Cazan: „Consumatorii vulnerabili vor primi, pe tot parcursul anului, ajutor de încălzire”

07 Sep 2021

Astăzi, 07.09.2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru protecția socială pe tot parcursul anului a consumatorului vulnerabil de energie. Astfel, potrivit proiectului, vor exista modificări legate de ajutorul de încălzire și, ca măsură nouă de protecție socială, va fi introdus suplimentul pentru energie care va fi dat lunar, pe tot parcursul anului.

În ceea ce privește ajutorul de încălzire (cu energie termică în sistem centralizat, cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi ori lichizi), plafonul de venit în funcție de care se acordă va fi majorat.

Vor fi ajutate familiile care au un venit de 810 lei (față de 800 de lei, în prezent), pe fiecare membru component. În cazul persoanelor singure, adică al familiilor monoparentale, plafonul de venit va crește la 1.445 lei, de la 1.082, cât este în prezent. Astfel, acest tip de ajutor va ajunge la familiile care au un venit de până în 810 lei (față de 800 lei, în prezent).

„Ne vom asigura că cei mai vulnerabili consumatori vor fi ajutați așa cum se cuvine. Astfel, cuantumul ajutorului va fi stabilit prin compensare procentuală care se va aplica unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Pentru cei cu veniturile cele mai mici, compensarea este de 100 la sută.”, susține deputatul PNL.
Cuantumul ajutorului va fi stabilit prin compensare procentuală care se va aplica unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Pentru cei cu veniturile cele mai mici, compensarea este de 100 la sută.

Cea mai mică compensare va fi de 10 la sută, de aceasta beneficiind familiile și persoanele singure care se află la limita maximă a veniturilor (810 lei, respectiv 1.445 lei). Valoarea de referință, la care se va aplica procentul de compensare cuprins între 10 și 100 la sută, va fi de 250 lei (față de 262 lei, în momentul actual) pentru gaze naturale, 500 lei (240 lei, acum) pentru energie electrică și 80 lei (în prezent, 58 lei, cei cu ajutor social, și 54 lei maximum, restul beneficiarilor) pentru combustibili solizi sau lichizi.

În cazul familiilor și persoanelor singure care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu și în funcție de prețul local al gigacaloriei. Având în vedere acest aspect, harta României va fi împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă). Pentru fiecare zonă se va stabili un consum mediu lunar corespunzător lunilor de iarnă și mărimii locuinței (1, 2, 3, 4 sau mai multe camere).

Aceste beneficii vor fi resimțite de consumatorii vulnerabili, începând cu septembrie 2022.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...