ATENȚIE la infracțiunile din mediul on-line!

24 Iul 2020

Polițiștii vâlceni de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de ordine publică, desfășoară activități de informare a cetățenilor pentru prevenirea infracțiunilor de criminalitate informatică.

Subiectul „COVID-19” a adus în căsuțele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice - „oferte” de materiale de protecție, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizații de notorietate etc.

Ce au toate acestea în comun?
Sunt încercări de phishing prin care expeditorii încearcă să obțină informații personale, informații de pe carduri și alte date asemenea acestora, în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware.
Phishing-ul reprezintă mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute sau care conțin anexe sau link-uri, pe care trebuie să le accesăm, pentru a „prinde oferta”…ori aflarea de „informații exclusive”.
Monitorizarea înregistrărilor de domenii web, care au în denumire termenii coronavirus/covid, a condus la concluzia că majoritatea sunt implicate în campanii malițioase.
Multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizații – NATO, ONU, Organizația Mondială a Sănătății, etc.

IMPORTANT! Ceea ce ar trebui să facem este să nu accesăm atașamentele sau link-urile atât de bine evidențiate în mesajele în cauză și să verificăm informația din alte surse.
Dacă vrem să accesăm un site cunoscut (pentru informare/verificare), tastăm adresa în browser.

Trebuie să știm că simpla atașare/folosire a unei sigle cunoscute nu legitimizează un mesaj sau pe expeditorul lui.

Doar pentru că un atașament arată ca un document PDF sau word, nu înseamnă că așa și este… ori că este sigur și nu conține malware.

Știri false, fraude la cumpărături, atacuri de tip phishing care exploatează preocuparea utilizatorilor față de acest subiect sunt cele mai frecvente amenințări prezente în mediul online în aceste zile.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...