ÎNVĂȚĂMĂNTUL DUAL din Râmnicu Vâlcea, în continuă creștere

Cu bazele puse în toamna anului 2017 printr-o serie de seminarii ce reuneau Şcoala Profesională Germană ”Kronstadt” din Braşov (proiectul-pilot care a inspirat o întreagă legislaţie specifică în România), experţi austrieci, oficiali guvernamentali, firme din Râmnicu Vâlcea şi administraţia locală, învăţământul dual de la Râmnicu Vâlcea a cunoscut un trend ascendent constant: de la 114 elevi înregistraţi în anul şcolar 2018 – 2019 la 178 de elevi - în anul şcolar 2019 – 2020, pentru ca oferta pe anul şcolar 2020 – 2021 să conteze, deja, pe 233 de elevi.

Succesul s-a datorat şi implicării Primăriei municipiului în acest proiect prin protocolul semnat în vara anului 2018 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi cu Asociaţia ”Vâlcea Dual Learning”, ce reuneşte specialişti în domeniu, precum şi agenţi economici locali din diverse domenii de activitate.

Aportul Municipalităţii Râmnicului s-a concretizat în dotarea unor laboratoare cu echipamente dintre cele mai moderne, în finanţarea autorizărilor pentru diverse specializări sau în asigurarea gratuită a cazării şi mesei pentru elevii din ciclul de învăţământ dual, doar în bugetul local actual alocarea financiară fiind de 400.000 lei.

În învăţământul dual aferent anului şcolar 2020 – 2021, elevii au la dispoziţie, în 5 unităţi de învăţământdin Râmnic (Colegiul Energetic, Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Tehnologic ”General Magheru”, Liceul Tehnologic ”Căpitan Nicolae Pleşoianu” şi Liceul Tehnologic ”Ferdinand I”), numeroase specializări cu durata de 3 ani: electrician, electromecanic, preparator produse din carne şi peşte, operator chimist, mecanic utilaje şi instalaţii, sudor, mecanic auto, instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, maşinist terasamente sau lăcătuş mecanic. Pe toată durata şcolarizării, ei beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei de la stat, la care se adaugă o bursă suplimentară, tot de 200 de lei, oferită de agenţiieconomici interesaţi, aceştia garantându-le, totodată, la finalul ciclului de pregătire, un loc de muncă bine plătit.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...