ROMULUS BULACU: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Europa

18 Mai 2020
• Măsurile economice și fiscale luate de Guvern au fost corecte
România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).Cea mai importantă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai mare declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
“Veştile primite în urma estimărilor Eurostat nu pot decât să ne bucure. Sunt o dovadă clară, dar mai ales obiectivă, că măsurile economice și fiscale luate de Guvern au fost corecte şi au produs pe primul trimestru o creștere economică de 0.3% față de ultimul trimestru al anului 2019. În primele trei luni, anumite sectoare au răspuns foarte bine: retailul, industria, construcțiile, consumatorii români au cumpărat în continuare destul de mult, au crescut foarte mult vânzările on-line.
Situația mult mai bună decât estimările inițiale se datorează măsurilor luate de Guvern pentru susținerea economiei și a românilor: au fost plătite toate datoriile statului către companii, iar acestea au avut banii necesari pentru salarii, au amânat plata unor taxe și impozite, iar la programul IMM Invest au apelat deja zeci de mii de antreprenori români.
Amânarea ratelor bancare este un alt proiect de succes al Guvernului: 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea cu până la 9 luni a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor.
O altă măsură excelentă a fost plata șomajului tehnic. La data de 15 mai 2020, în România existau 634.709 de contracte individuale de muncă suspendate. Această prevedere a venit în ajutorul atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor. A oferit posibilitatea oamenilor să se întoarcă la muncă, fără ca ei sau firmele la care lucrează să fi acumulat datorii substanțiale în această perioadă.
Cu toate că această primă estimare este pozitivă, vom trata aceste date cu precauţie. Criza generată de noul coronavirus a condus la o încetinire a motoarelor economiei, cam peste tot la nivel mondial. De aceea, Guvernul României va face tot ce este posibil pentru menţinerea unui echilibru economic şi pentru atenuarea undei de şoc produsă de criza sanitară în economie. Oricum, suntem pe drumul cel bun”, este de părere senatorul PNL Romulus Bulacu.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...