ROMULUS BULACU: Prioritatea 0 a Guvernului PNL- repornirea economiei

07 Mai 2020
Cu toate că România nu a fost pregătită pentru acest pericol, prin eforturile depuse de executiv s-a reuşit diminuarea efectelor crizei sanitare în economie.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 mai va fi instituită starea de alertă, cu o serie de măsuri de siguranță sanitară, astfel încât să poată fi reluate treptat o serie de activități. Pericolul rămâne, epidemia nu a trecut, cu toții trebuie să fim atenți la respectarea întocmai a recomandărilor de conduită sanitară pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Măsurile de relaxare se vor adopta gradual, la fiecare două săptămâni, în condiții speciale de distanțare și de igienă.
Până acum, din fericire, Guvernul a reuşit să țină sub control epidemia de coronavirus, ceea ce dovedește că măsurile luate pentru protejarea populației au fost potrivite.
Dincolo de siguranţa cetăţenilor, prioritatea 0 a Guvernului PNL este acum repornirea economiei. Salvarea locurilor de muncă prin finanțarea șomajului tehnic, derularea celui mai amplu program de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii precum și susținerea lucrărilor de investiții demarate, au fost măsuri care au menţinut economia românească în parametrii de funcţionare. Peste 50.000 de firme au depus dosarele în cadrul programului IMM INVEST.
În acest sens, după consultările desfăşurate cu prinicipalii reprezentanţi ai mediului de afaceri, executivul a anunţat derularea unui program masiv de investiții publice derulate fie de la nivel guvernamental, fie de la nivelul județelor, localităților: investiții publice în infrastructura de transport, energetică, sanitară, școlară și de comunicații. Marile companii vor beneficia de credite cu garanții de stat și dobânzi subvenționate pentru capitalul de lucru și pentru investiții, după modelul IMM Invest. De asemenea, vor continua măsurile active de reintegrare a persoanelor pentru care astăzi guvernul asigură plata șomajului tehnic, 902.678 de persoane aflându-se în această situaţie.
Este evident că măsurile guvernamentale actuale contribuie cu un efect pozitiv de susţinere a trecerii economiei prin perioade de blocaj salarial, de conservare parţială a veniturilor salariale, de diminuare a presiunii pe costurile întreprinzătorilor, permiţând în perspectivă o repornire a economiei şi plasarea acesteia pe o traiectorie ascendentă.
Cu toate că România nu a fost pregătită pentru acest pericol, prin eforturile depuse de executiv s-a reuşit diminuarea efectelor crizei sanitare în economie. Guvernul acţionează prudent şi minuţios, cântărind fiecare măsură în parte.
Din păcate, singura constantă toxică rămâne incapacitatea PSD de a se solidariza în aceste momente grele. Parlamentarii PSD continuă să rostogolească în buget măsuri ultrapopuliste şi păguboase, care pun în pericol menţinerea normalităţii economice şi sociale. Obiectivul politic al PSD nu este în niciun caz să aibă inițiative constructive, care să ajute în relansarea economică, ci să saboteze inițiativele guvernamentale, să le răstălmăcească și apoi să identifice alți vinovați pentru nenorocirile comise. Dar, va veni momentul când vom trage linie, vom inventaria aceste acţiuni, iar cetăţenii vor decide asupra viitorului acestei ţări.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...