“Festivalul Mărțișorului”, un element din cultura organizațională

04 Mar 2020
Motto: „…datinile, proverbele, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat .”
In acest sens elevii de la Școala Gimnaziala „Anton Pann „ Rm. Valcea au organizat un eveniment cultural deosebit „Festivalul Marțisorului” prin care au cautat sa-și ia ramas bun de la iarna și sa transmita un salut de bun venit Primaverii, anotimpul in care totul înflorește fără nicio opreliște; dacă în locul culorilor ar fi voci, o incredibilă vânzoleală s-ar naște în inima nopții.
Rainer Maria Rilke .
Activitatea a avut loc in Sala de festivitați unde rolul florilor și al aranjamentelor florale de exponenți ai rafinamentului si gustului estetic s-a impletit cu expoziția de elemente tradiționale realizate de elevi sub indrumarea atenta a cadrelor didactice.
Programul a debutat cu o discuție asupra tradițiilor de primavara, Dragobetele, Marțisorul, Baba Dochia, Babele, Mucenicii, Buna vestire sau Ziua Cucului, finalizand cu evenimentele religioase Sf-lor Florii și Sf-lui Paște; momentul a fost prezentat bilingv de d-soara ARIANA CIRSTOIU, de la clasa VIII E, care a demonstrat o abilitate multilingvistica de invidiat.
Pe parcursul programului elevii și-au exprimat talentul de buni recitatori, elevul ,PREDA EDUARD, ne-a convins ca „Primavara ne inverzește…sufletele și ,la fiecare stranut delicat, pare ca naște cate o floare.
Poezia, un act creativ fundamental care utilizează limba a fost completata de momentul muzical susținut de domnișoarele Catalina ȚOGHE și Erika MAROLA care ,prin linia melodică și mesajul muzical , ne-au transmis emoţii și sentimente de maxima intensitate.
La acest eveniment modernul a fost impletit armonios cu traditionalul, astfel formația de dans popular “Floare albastra” de la clasa a VII a F pregatita de d-nul prof. Gheorghe FASUI a prezent o suita de dansuri populare, nu inainte de a fi prezentat costumul popular, una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor.
Acest festival a fost un bun prilej de diseminare a rezultatelor obținute pana in prezent in cadrul proiectului Erasmus+ “PLAYFUL MATHEMATICS” coordonat de d-nul profesor Adrian BURLAN , managerul unitații de invațamant, care a asigurat cu aceasta ocazie resursele materiale pentru organizarea elementului surpriza’Tombola Marțisorului”.
A fost: “un eveniment frumos și bine organizat”, ‘un eveniment extraordinar”, “o modalitate de exprimare a talentului elevilor”, “o forma de relaxare educativa”, sunt doar cateva din impresiile lasate de elevii participanți pe panoul special organizat pentru impresii.
Încă nu s-a înțeles că doar prin distracție, pasiune și râs se obține o adevărată creștere culturală. Dario Fo
Au consemnat, prof. Letitia MURARUS & Liliana MANEA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...