VASILE COCOȘ: "Viaţa a milioane de români, în pericol din cauza taxei clawback"

22 Ian 2020
Piaţa românească de medicamente s-a dezvoltat într-un ritm exploziv, cu o pondere mare la medicamente importate, la preţuri mari, cu efecte negative asupra veniturilor românilor şi asupra bugetului asigurărilor sociale de sănătate, în defavoarea medicamentelor generice produse în România.

”Producătorii de medicamente generice din România anunţă că nivelul taxei clawback - gheara care ia înapoi, adică, aplicat medicamentelor înseamnă că o parte din bani trebuie să se întoarcă în sistem - este mare, nivel ce pune în pericol atât producţia de medicamente generice ieftine, cât şi viaţa milioanelor de pacienţi cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici, care utilizează zilnic aceste medicamente de bază.
Această taxă, în forma ei actuală, a fost identificată ca fiind principalul motiv care a condus la dispariţia a peste 2000 de medicamente generice de pe piaţă, fiind o barieră suplimentară în menţinerea medicamentelor ieftine pe piaţă, iar susţinerea unei forme diferenţiate de clawback, între medicamentele inovative şi cele generice, ar stopa dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi ar permite readucerea multora dintre cele.
Cred că noul guvern trebuie să ia în considerare acest semnal de alarmă al producătorilor de medicamente generice şi să modifice cât mai urgent posibil formula de calcul a taxei clawback, ca singura măsură care ar mai putea opri dispariţia de pe piaţă a medicamentelor generice, precum şi închiderea unor întregi linii de producţie ale fabricilor de medicamente locale şi iniţierea unor disponibilizări în masa.
De altfel, Consiliul Concurenţei a propus recent taxarea diferită a medicamentelor generice şi a celor ieşite de sub brevet, faţă de medicamentele inovative, în baza faptului că medicamentele generice sunt cu 35% mai ieftine decât corespondentele lor inovative şi implică un efort bugetar mai mic.
Cred ca eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice ar fi singura măsură care ar putea da o gură de aer acestei industrii suprafiscalizate şi ar reaşeza pe nişte baze sustenabile sistemul sanitar românesc prin economiile generate de medicamentele generice atât pentru pacienţi, printr-o copiată mai mică, cât şi pentru stat, care va plăti mai puţin pentru compensarea medicamentelor generice, mai ieftine”, arată deputatul PSD de Vâlcea, Vasile Cocoș.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...