PESTĂ PORCINĂ ÎN VÂLCEA: Opt porci mistrețit găsiți morți în fondul de vânătoare de la Dobrușa

Prefectul județului Vâlcea, Tiberiu Costea, a convocat vineri, 10 ianuarie 2020, începând cu ora 10:00, în ședință extraordinară de lucru, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, pe tema situației actuale la nivelul județului Vâlcea, a pestei porcine africane.
Ședința a avut loc la solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea, având în vedere buletinele de analiză, prin care s-au confirmat noi cazuri de pestă porcină africană, într-o exploatație de tip familial din localitatea Orlești și la un mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani.
Directorul DSVSA Vâlcea, Gabriel Miclea, a precizat că în momentul de față mai există încă 8 suspiciuni la porci mistreți găsiți morți, șapte dintre ei fiind pe Fondul de vânătoare 38 Dobrușa, unde până acum au fost confirmate 8 cazuri, iar cealaltă suspiciune este la un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare 39 Ușurei. De asemenea, mai există o suspiciune și într-o gospodărie din Drăgășani (Zlătărei). Probele au fost deja trimise spre analiză la DSVSA București și se așteaptă rezultatele.
Ca urmare a acestor noi cazuri, pe lângă măsurile aprobate pentru combaterea focarelor de pestă porcină, prefectul Tiberiu Costea a cerut urgentarea organizării de vânători în zonele forestiere afectate, pentru împușcarea mistreților și prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane către gospodăriile populației.
De asemenea, s-a dispus intensificarea controalelor în trafic, în special noaptea, la punctele de intrare în județ și în zonele cu pesta porcină africană, precum și limitarea accesului vehiculelor în zonele forestiere, prin montarea de bariere și panouri cu ”Accesul interzis” la intrarea în păduri.
În ceea ce privește focarele de pestă porcină africană din gospodăriile private, din datele prezentate și din planul de măsuri aprobat a rezultat faptul că deocamdată NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populației, ci doar o atentă monitorizarea a zonelor afectate.
În momentul de față, în județul Vâlcea sunt confirmate cinci focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în Păușești Măglași, Drăgoești, Băbeni și două în Orlești) și 9 cazuri la porcii mistreți ( opt mistreți din Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa și unul din Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...