" Ieși afară, javră ordinară!

10 Apr 2013

 protest_oltchim_bucuresti Sute de angajați de la Oltchim și Arpechim au protestat în fața Guvernului ei își revendică salariile și resping măsurile de disponibilizare premierul Ponta nu a vrut să stea de vorbă cu protestatarii, trimițându- și aghiotanții la discuții

PROTEST. Aproximativ 1. 000 de angajați Oltchim și Arpechim au protestat, marți, în fața sediului Guvernului, fiind nemulțumiți că nu și-au primit salariile și că urmează să fie disponibilizați. Sindicaliștii au discutat la Guvern cu ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, aceștia spunând că speră ca revendicările lor să ajungă la premier, întrucât decizia privind soarta combinatului este una politică.

Angajații Oltchim au depus un memoriu la Guvern, prin care cer încasarea drepturilor salariale restante și redresarea activității combinatului. Muncitorii sunt nemulțumiți că solicitările lor au rămas fără răspuns. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

După negocierile eșuate de la Guvern, președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, ne-a declarat: " Executivul a dovedit încă o dată dezinteresul pentru situația combinatului din Râmnicu Vâlcea, întrucât discuțiile pe care ei le-au solicitat nu s-au purtat cu premierul, ci cu ministrul delegat pentru Dialog Social, cu un secretar de stat din Ministerul Economiei și cu doi consilieri ai premierului Victor Ponta. Planul nostru pentru repornirea combinatului bazat pe analize concrete economice și studii realizate de experți este accesarea urgentă de către societatea Oltchim a capitalului de lucru de 45 de milioane de euro, necesar repunerii în funcțiune la 65% din capacitatea instalațiilor din activul Râmnicu-Vâlcea, urmată de repornirea instalațiilor Petrochimie Aprechim Pitești, Monomer și Policlorura de vinil. Trebuie ca planul de reorganizare să includă funcționarea tuturor instalațiilor Oltchim, dar și capitalizarea societății prin majorarea capitalului social, prin conversia creanțelor Electrica, AVAS, bănci în acțiuni" "susține Mihai Diculoiu.

Manifestanții, care au protestat timp de mai multe ore în fața palatului Victoria, spun că au venit la București din cauza refuzului membrilor guvernului de a oferi răspunsuri clare în ceea ce privește soarta Oltchim. De asemenea, angajații mai acuză și limbajul dublu al guvernanților, una spun în fața oamenilor și a reprezentanților administrației publice locale și alta fac pe la spate administratorii judiciari. Angajații Oltchim au avut bannere pe care scria " Vrem să muncim!" , " Jos Guvernul!" , dar și " Ponta, te-am votat și ne-ai furat!" și au scandat lozinci împotriva premierului. " România, trezește-te!" a fost îndemnul care a acompaniat fiecare lozincă. La un moment dat, văzând că Victor Ponta nu are de gând să iasă la discuții, protestatarii au scandat " Ie și afară, javră ordinară" ! Protestul a fost unul pașnic, cu un singur incident minor legat de câțiva sindicaliști, care au refuzat să traverseze strada prin locul indicat de jandarmi, aceștia ajungând să se împingă puțin cu forțele de ordine.

Î și cer salariile restante

Pe lângă angajații de la Oltchim, protestatarilor li s-au alăturat și angajați ai Diviziei Petrochimice Bradu. Aceștia cer acordarea salariilor restante și a tichetelor de masă până miercuri, 10 aprilie, precum și menținerea instalațiilor în funcțiune până la privatizarea societății, în iunie 2013, astfel încât să se poată renunța la șiomajul tehnic și la concedierile colective până la aprobarea planului de reorganizare. " În primul rând protestăm pentru a ne primi bani, pentru locuri de muncă, dar și pentru copiii noștri. Nu ne-am mai primit salariul de trei luni. Prin protestul ăsta vrem să atragem atenția prim-ministrului și guvernanților, ei sunt cei care trebuie să ne ajute. Nu vrem nimic în plus decât să ni se respecte drepturile" , susțin protestatarii. Angajații au adus stegulețe cu Oltchim, dar și pancarte cu texte precum " Urmează Sărăcie Lucie" , " V-am votat și ne-ați mințit" , " Joi capitalismul sălbatic de colonie. Luptați fraților pentru o nouă Românie" , " Ponta ne-ai mințit, cu Vosganian ai venit,  planul B s-a năruit, investitorul a fugit. PCC e fericit" sau " Ponta murim de foame. Asta-i țara ta?"

Angajații Oltchim-ului au blocat DN 64

După negocierile eșuate de la Guvern și după ce premierul Victor Ponta a refuzat să-i primească pe sindicaliști, angajații  Oltchim au continuat seria protestelor, blocând DN 64 timp de două ore. " Vom face în fiecare zi protest, am fost în fața Guvernului la București. Nu ne ascultă nimeni, ne-au promis înainte de alegeri că au soluții pentru repornirea Combinatului. Nu ne ascultă nimeni, nu ne-a băgat nimeni în seamă. N-am luat salariile de trei luni de zile, cu 4 milioane să întreții o familie, nu se poate. Vrem să iasă cineva, un reprezentant al guvernului, să ne spună cineva cum ne întreținem familiile" , a declarat un protestatar. Înarmați cu pancarte pe care scria: " Vrem să muncim" , " Jos guvernul!" , " V-am votat și ne-ați mințit" , oamenii și-au cerut, din nou, drepturile salariale și dreptul la muncă.

MAGDA POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...