PROTESTELE DISPERĂRII

03 Apr 2013

 oltchim-protest-2Comisia Europeană a dat aviz negativ pentru ajutorul de stat la Oltchim, în valoare de 45 milioane euro, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenție de cumpărare, astfel că singura soluție este restructurarea cu disponibilizări, a anunțat, destul de relaxat, premierul Victor Ponta. El a precizat că statul încearcă să atragă finanțare de la bănci și traderi pentru activele funcționale ale Oltchim. Reamintim că Oltchim SA a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată pe 30 ianuarie de magistrații Tribunalului Vâlcea.

Deciziile guvernului USL, dar și administratorilor judiciari de a disponibiliza peste 1.000 de oameni de la Oltchim, i-au determinat pe angajați să iasă în stradă și să- și strige disperarea. Reprezentanții Sindicatului Liber Oltchim, sindicatul cel mai mare din Oltchim, susțin că decizia de disponibilizare este ilegală. " Noi am înțeles că peste 1.000 de angajați vor rămâne fără loc de muncă în perioada următoare: de astăzi sau de la 15 aprilie. Noi nu am fost anunțați încă oficial. Decizia este însă ilegală, deoarece nu a fost elaborat și aprobat planul de reorganizare, iar decizia de disponibilizare nu a fost discutată cu sindicatele" , a declarat, luni, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu. De asemenea, Diculoiu a mai precizat că administratorul judiciar a anunțat că, la disponibilizări, vor fi acordate trei salarii compensatorii, deoarece nu sunt fonduri.

Angajații Oltchim au blocat drumurile naționale ce duc înspre Tg. Jiu și Craiova

Timp de trei zile, angajații Oltchim au blocat DN67 și DN64, în speranța că astfel îi vor sensibiliza pe guvernanți și nu-i vor lăsa pe drumuri, șiomeri, așa cum se intenționează. Aproximativ 500 de salariați ai combinatului Oltchim au plecat în marș spre zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea, cu intenția de a bloca DN 67, la ie șirea din oraș spre Horezu. Protestatarii au fost însoțiți de jandarmi și de polițiști de la Rutieră, coloana de manifestanți întinzându-se pe 2 km.

Protestatarii au cerut demisia administratorului judiciar Gheorghe Piperea, pe care îl acuză că "a preluat societatea cu gândul falimentului, nu al insolvenței." "Vor să dea 1.000 de oameni afară, cu câte trei salarii compensatorii. Prima problemă este că, potrivit contractului colectiv de muncă, la disponibilizare, în funcție de vechime, salariații trebuie să primească între 6 și 18 salarii medii, salariul mediu fiind de 2.900 de lei. Altă problemă este că această decizie este ilegală. Cerem demisia acestui administrator judiciar, care a venit la Oltchim cu gândul falimentului, nu cu cel al insolvenței și al salvării combinatului" , a declarat unul dintre liderii de sindicat. În timpul protestelor, oamenii au suflat în vuvuzele și au scandat "Demisia" , cerând ca premierul Victor Ponta să vină în combinat pentru a dezamorsa conflictul. Oamenii au mai scandat "Jos Guvernul Ponta!" , "Jos mincino și!" , "Vrem salarii!" și "Vrem să muncim!"

Potrivit liderul de sindicat Mihai Diculoiu, peste 1.000 de angajați ai Oltchim vor protesta marți în Capitală, în fața Guvernului.

MAGDA POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...