Doctorul Ion Albescu a iubit Râmnicul! El va fi pomenit joi, la Mânăstirea Sfântul Antim din Troianu

La vârsta de 96 de ani, renumitul doctor Ioan Albescu s-a stins din viaţă. Promotorul culturii, medicinii şi sportului vâlcean, dr. Albescu a iubit Râmnicul ca nimeni altul şi s-a implicat în numeroase proiecte pentru dezvoltarea acestui oraş. Joi, 9 mai 2019, la Mânăstirea Sfântul Antim din Troianu, se va oficia slujba de pomenire pentru cel care a fost doctorul Ioan Albescu.

Medicul Ioan Albescu s-a specializat ca doctor chirurg, urolog şi de medicină sportivă şi din 1965 a trăit aproape patru decenii în Germania, iar apoi s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea. Aici, dr. Albescu a înfiinţat o societate de binefacere „Straubing", aducând din Bavaria, Germania, peste 100 de transporturi, a peste 24 tone fiecare, cu ajutoare umanitare.
Ioan Albescu (născut la 14 februarie 1923 – Bucureşti) a fost medic specialist în chirurgie şi urologie, profesor universitar; cursuri postuniversitare în specialităţile chirurgie şi urologie. Doctor în ştiinţe medicale, cu teza „Tuberculoza uro-genitală” (1952) şi deţinător al titlului Privat Docent; publicist; fost sportiv de performanţă (dublu campion naţional la talere). Înainte de 1989, a lucrat la diferite spitale din oraşele Germaniei: Munchen, Karlsruhe, Mallersdorf, între 1983-1989 – la cabinetul de specialitate urologică din Straubing. Este membru de onoare al mai multor societăţi medicale din ţară şi străinătate.
A deschis, după Revoluţia din 1989, pe un teren moştenit de la bunicii săi, în Goranu, prima policlinică particulară din judeţul Vâlcea - Policlinica Straubing Râmnicu-Vâlcea (oraş în care s-a stabilit), aparţinând Societăţii de binefacere cu acelaşi nume (cu sediul în oraşul Straubing – Bavaria), al cărei preşedinte este. Este deţinător al ordinului „Crucea de Merit la Bandă, a Republicii Federale Germania”, acordată de preşedintele acestei ţări, şi al titlului de „Cetăţean de Onoare al Râmnicului”.

Membru marcant al clubului Rotary

„S-a stins din viață dr. Ion Albescu, la 96 de ani, un model pentru comunitatea vâlceană și un membru marcant al clubului Rotary. Prieten adevărat, cu mari implicații în comunitate, un medic excepțional pentru Vâlcea, a fondat policlinica Straubing din Goranu, care poartă numele orașului său adoptiv din Germania.
Ion Albescu este cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea și al orașului Straubing. Este o mare pierdere, am pierdut un om adevărat, colegii rotarieni îl plâng și îl vor regreta.
Rămas bun, Ion Albescu! O să ne fie dor de tine”, susţine Diana Maria Ionescu, președinte Rotary Club Râmnicu Vâlcea, 2018 – 2019.

Ne-a murit un Prieten... un Prieten al Râmnicului...

„Nu cred că există un alt termen mai cuprinzător care să descrie ce a reprezentat şi va reprezenta doctorul Ion Albescu pentru acest oraş.
Putem vorbi despre activitatea lui medicală deosebită, din care o parte s-a derulat la Clinica Straubing, pe care a înfiinţat-o şi căreia i-a fost garant de profesionalism şi competenţă.
Despre nenumăratele acţiuni filantropice pe care le-a îndreptat către sărmanii Râmnicului.
Despre implicarea, chiar şi la o vârstă înaintată, în variate proiecte sociale sau culturale, ce au adus lumină în urbea pe care a iubit-o atât de mult.
Despre faptul că a fost unul dintre primii Cetăţeni de Onoare ai Râmnicului, primind acest titlu acum aproape un sfert de veac.
Dar toate cele de mai sus se pot încadra într-un singur cuvânt: Prieten. Şi aşa cum se întâmplă atunci când pierdem un Prieten, îl plângem, ne doare şi nu încetăm să ne gândim la cât de mult a însemnat pentru fiecare dintre noi.
Doctorul Ion Albescu s-a stins la capătul Săptămânii Luminate, iar de sus, din Raiul în care îşi ocupă locul bine-meritat, îl rugăm să ne vegheze şi pe mai departe, cu aceeaşi grijă pe care ne-a arătat-o cât ne-a fost alături. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndurerate!, a spus primarul Mircia Gutău.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...