DSV VÂLCEA: Măsuri sanitar-veterinare în preajma Sărbătorii Paștelui

23 Apr 2019
DSV VÂLCEA: Măsuri sanitar-veterinare în preajma Sărbătorii Paștelui foto arhiva
În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, a dispus măsuri specifice, suplimentare. S-au intensificat controalele sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă din unitățile în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle, laptele si produsele din lapte, pestele si produsele din pescuit, destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.
De asemenea, a fost stabilit un program de lucru pentru perioada 02.04.2019 – 01.05.2019, premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice, Sărbătorilor Pascale Ortodoxe cat si zilei de 1 mai 2019, în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A., circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale și circumscripțiilor sanitare veterinare zonale, să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare alimente, precum și din unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.
La nivelul D.S.V.S.A., circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, în perioada 02.04.2019 – 01.05.2018 va fi asigurată permanența, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul A.S.V.S.A. (www.ansvsa.ro).
A fost inregistrata o solicitare din partea primariei Rm. Valcea pentru avizarea centrului de sacrificare miei in punctul Strand Ostroveni in perioada 22-27.04.2019.
D.S.V.S.A. Valcea a luat in calcul avizarea temporara a centrului de sacrificare miei care va fi amenajat de primaria Rm. Valcea, doar daca care sunt respectate condițiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852 / 2004 privind cerințele generale de igienă pentru alimente și în Reg. (CE) nr. 853 / 2004 privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific, circulatia animalelor in contextul măsurilor zoosanitare de combatere a pestei porcine africane si a confirmării scrapiei in județele vecine.
Carcasele obtinute de la miei sacrificati in centrul avizat temporar se va marca cu o stamlila de forma rotunda si se vor vinde direct catre consumatorul final din centrul de sacrificare. Este interzisa transportarea carcaselor obtinute in centrul de sacrificare, in piete sau alte locuri pentru comercializare. Programul de functionare al centrului de sacrificare se va stabili intre orele 8.30 -16.30.
In hala centrala din piata Rm. Valcea, supermarketuri, magazine de comercializare carne se vor comercializa doar miei sacrificati in abatoare autorizate sanitar veterinar si vor purta o marca de sanatate de forma ovala care va contine mentiunile: codul ISO al tarii ,, RO” in partea de sus, numarul de autorizare al abatorului la mijloc si literele EC sau CE in partea de jos si care atesta faptul ca animalele sunt obtinute in unitati care respecta cerintele Uniunii Europene.
Atragem atenția consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și aprovizionării cu alimente din unități neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar.
Pentru reclamatii, consumatorii pot apela numarele de telefon: 0734993626 si 0734993605 sau le pot transmite în scris la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Director executiv,
Dr. Mihai Gabriel MICLEA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...