CONCERT DE PAȘTE la Filarmonica din Rm. Vâlcea cu soprana Camelia Clavac

18 Apr 2019

În întâmpinarea sărbătorilor pascale, Filarmonica Ion Dumitrescu vă invită la un concert exraordinar. Luni, 22 aprilie, cu începere de la ora 19, sunteți așteptați în Sala Lahovari la concertul „Stabat Mater”. Orchestra simfonică a filarmonicii vâlcene va acompania Corul Euphonia dirijat de Aurel Poenaru și Corul Seminarului Sf. Nicolae, avându-l dirijor pe Traian Ichim. Soprana Camelia Clavac a încântat cu acest concert, auditoriu din țară, vocea domniei sale răsunând deopotrivă și în catedrale catolice de pe cuprinsul Italiei.

Giovanni Battista Pergolesi a compus „Stabat Mater” în 1736, chiar în ultimele săptămâni de viață, când avea numai 26 de ani, într-o mănăstire franciscană din Pozzuoli, la cererea Confreriei Cavalerilor din San Luigi di Palazzo. Lucrarea a cunoscut un succes imediat, reprezentându-se în toată Europa ca una dintre cele mai îndrăgite lucrări de muzică sacră din secolul XVIII. Muzicologii spun că a fost una dintre cele mai publicate lucrări din acea epocă.
Prin scriitura rafinată și melodica bogată, „Stabat Mater” de Pergolesi este una dintre cele mai cântate lucrări sacre care a trecut testul timpului, acordurile pline de pietate, răsunând și în zilele noastre, inspirând peste secole numeroși artiști din sfera muzicii clasice, de jazz sau de film. Coloana sonoră a unor filme precum „Amadeus” de Milos Forman integrează fragmente din celebra lucrare a lui Pergolesi. Concertul „Stabat Mater”- prin muzica sacră închinată Maicii Domnului îndurerate dupa crucificarea Fiului, invită ascultatorul la o reflexie, o meditație asupra patimilor Maicii Domnului. Fiecare dintre noi simțim nevoia unui moment de reculegere spirituală, nevoie care crește în special în perioada Sărbătorilor de Paște.
În cadrul concertului de luni seara, soprana CAMELIA CLAVAC şi mezzosoprana CLAUDIA CODREANU vor mai interpreta arii din operele lui Verdi, Ivanovici, Donizetti, Bizet, Rossini, Offenbach, Pergolesi şi Haydn.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

16
Ian2020
Despre morți numai de bine!

Despre morți numai de bine!

Written byRomeo POPESCU

"În singuratate înveți rugăciunea și meditația care îți arată că ea, singuratatea, nu există." - Ioan Gyuri Pascu Despre regretata Cristina Țopescu este vorba. O tragedie neașteptată. Nici nu a început bine anul și o veste dramatică a întristat România....

Opinii

06
Ian2020
Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Written byMagda POPESCU

Continentul australian se poate transforma în orice secundă într-o catastrofă climatică fără precedent, incendiile care au cuprins întreg continentul fiind în plină desfășurare și la ora când scriu aceste rânduri. Imaginile apocaliptice care ne vin de acolo, din locul în...