Salvarea Centrului de Expoziții Oltexpo

14 Feb 2013

 SOLUȚI. La sfârșitul anului trecut Centrul de Congrese și Expoziții Oltexpo de la Seaca, construit prin finanțare europeană, părea adus în stare de faliment. Cu utilitățile tăiate , cu salarii restante de peste un an unui număr mare de salariați, cu datorii la ANAF soarta Centrului administrat de Societatea EXPO NORD OLTENIA (acționari Consiliul Județean Vâlcea și Primăria Călimănești) era mai mult decât incertă. Am relatat recent că la începutul acestui an președintele Ion Cîlea a obținut și acordul liderilor liberali pentru a-l numi în funcția de director al EXPO NORD OLTENIA pe economistul Florin Brăgău (membru UNPR). Acesta s-a mișcat destul de bine în cursul lunii ianuarie.

Într-un comunicat de presă primit la redacție noul director ne face cunoscut că: " Am reu șit să obțin de la ANAF, dar și de la furnizorii societății o eșalonare la plățile restante conform planului de redresare a Expo Nord Oltenia pe care l-am redactat rapid în primele zile. Pentru funcționarea societății era imperios necesar ca toată lumea să ne păsuiască, să accepte eșalonarea datoriilor, dar mai ales să accepte să ne furnizeze în continuare serviciile necesare unei bune funcționări. Mulțumesc celor din conducerea Romtelecom, CEZ Oltenia, GDF SUEZ, TotalLift, Valoris, Urban, Orange, Finanțele Publice care au acceptat planul nostru. Atât Președintele Consiliului Județean Vâlcea, dr. ing. Ion Cîlea cât și primarul orașului Călimănești, dr. Florinel Costantinescu, au fost extrem de receptivi și ne-au ajutat pentru repunerea în funcțiune a Centrului de Congrese. Am luat decizia de a micșora salariile cu 50%, inclusiv cel al directorului. Am păstrat doar 6 oameni care au fost de acord să lucreze și pe salarii înjumătățite. În perioada următoare mă concentrez pe promovarea Centrului expozițional și pe plătirea datoriilor. Am estimat un venit de aproximativ 400.000 lei pe acest an și cheltuieli de 350.000 lei. Este vorba de o investiție făcută cu banii cetățenilor Uniunii Europene și nu avem voie să ne batem joc de această investiție, mai ales că ea poate aduce un profit celor doi acționari, deci și județului.

Constantin Roibu a adus primul client

Expo Nord Oltenia avea nevoie însă urgent de un client serios care să închirieze pe termen lung spații din Centrul Expozițional. Aici a intrat în joc fostul manager general al Oltchim care a dorit să ajute Consiliul Județean Vâlcea și a adus o societate comercială drept client. După îndelungi negocieri, în data de 23 ianuarie 2013, Centrul de Congrese și Expoziții Oltexpo a semnat un contract de închiriere pe un termen de 5 ani cu societatea Global Energy Solutions, în urma căruia s-a stabilit închirierea pavilionului mare și a unuia dintre pavilioanele mici pentru realizarea de cercetare, dezvoltare și promovare pentru producerea celulelor fotovoltaice compuse din celule anorganice. Fiind vorba de energie verde, expoziția va atrage numero și vizitatori deoarece acest domeniu este în plină dezvoltare. Societatea Global Energy Solutions va suporta, pe lângă chiria anuală, plata utilităților, atât a celor închiriate, cât și a celor trei centre rămase pentru desfășurarea activității de bază, paza întregului obiectiv și întreținerea, menținerea și amenajarea exterioară a întregului centru expozițional. Pe lângă activitatea de închiriere și subînchiriere conform actului constitutiv al societății Expo Nord Oltenia, societatea  va organiza un calendar de evenimente pentru anul 2013 în domeniile wellness, energie regenerabilă, agricultură, industrie alimentară, produse tradiționale și ecologice, vânătoare și pescuit și alte evenimente pentru luna copiilor. În comunicatul de presă nu se spune de fapt că practic demersul lui Constantin Roibu a salvat o situație extrem de neplăcută și a ajutat Consiliul Județean să nu se facă de râs și să declare insolvența unei societății care funcționează pe baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

RADU DUMITRESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...