INTERVIU: Alexandra Daragiu, un asistent social promițător

25 Mar 2019
Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătorește, în luna martie a fiecărui an, ”Zilele Asistenţei Sociale”. Organizarea ZAS, la nivel local, revine sucursalei judeţene Vâlcea, căreia i s-au alăturat ca parteneri Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, Asociaţia Centrul pentru Familie şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Vâlcea.
Pentru început, vom încerca să vă prezentăm câțiva dintre asistenții sociali vâlceni, care s-au dedicat acestei meserii, atât în importantă în zilele noatre. Pentru început, o vom cunoaște pe Daragiu Maria-Alexandra.
Alexandra este absolventă a Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării – Brăila, specialitatea Asistenţă Socială, în anul 2011. Din mai 2013 îndeplineşte atribuţiile asistentului social ca voluntară la Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Vâlcea.
De ce ai vrut să devii asistent social?
Asistența socială este un amalgam de evenimente, de instituții care cooperează între ele prin programe, măsuri,activitati dedicate persoanelor sau grupurilor de persoane aflate in dificultate din diverse motive: biologic,psihologic,socio-cultural,economic,si chiar infractional.Imi place sa ajut oamenii si dupa cum vedeti asistenta sociala are o gama destul de larga.Pot spune ca acest domeniu ma defineste ca si om.

Ce ne poti spune despre profilul asistentului social care lucreaza in domeniul prevenirii consumului de droguri?
Caracteristici in profilul asistentului social care lucreaza n acest domeniu sunt seriozitatea, punctualitatea,empatia. Sunt personae care traiesc in aceeasi societate cu noi si nu trebuie judecati,trebuie ajutati, sa isi depaseasca momentele grele care au aparut in viata lor.

Care sunt problemele acestui sector in tara noastra?
Probleme sunt, au fost si vor fi! Numarul consumatorilor in randul tinerilor creste iar varsta la care incepe debutul ca si consummator a scazut 10-11 ani. La nivel national avem o evidenta cu consumatorii care vin fie din proprie inițiativă, fie sunt trimiși de alte instituții. Avem si ONG-uri cu activități în domeniu, la nivel national și care sunt in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog si Centrele de Evaluare Prevenire si Consiliere la nivel teritorial.
Cum am putea imbunatati calitatea serviciilor din acest domeniu?
Continuarea monitorizari activitatilor desfasurate in domeniul reducerii consumatorilor..
Dezvoltarea activitatilor Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog cat si ceea ce priveste activitatea de asistenta a consumatorilor de droguri licite si ilicite.
Continuarea de formare a specialistilor prin personalul Centrului de Prevenire Evaluare Consiliere Valcea datorita colaborarilor interinstitutionale.

Ce recomanzi la inceput de cariera unui asistent social?
Este frumos, te ajuta in primul rand pe tine ca si individ sa cresti, constientizand factorii benefici si factorii negativi din viata ta ca ulterior sa îi poti ajuta pe altii.Este o meserie care se face in primul rand cu sufletul.

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România este  autoritatea profesională în domeniu care reprezintă, apără și promovează drepturile și interesele membrilor la nivel local, naţional și internaţional, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenţii sociali a obligaţiilor care le revin faţă de beneficiari, instituţii şi societate, în concordanţă cu normele deontologice ale profesiei.
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...