SCANDALOS! Ștabii de la APAVIL încasează salarii de sute de milioane lei vechi! Salariații încă nu au un contract colectiv de muncă ediție tiparită

SCANDALOS! Ștabii de la APAVIL încasează salarii de sute de milioane lei vechi! Salariații încă nu au un contract colectiv de muncă foto www.evenimentvalcean.ro
Situație tensionantă în interiorul SC APAVIL SA, societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Râmnicu Vâlcea ca acționar majoritar, dar și a Consiliului Județean Vâlcea. Conducerea societății și sindicatele nu au reușit să ajungă la un numitor comun și să semneze contractul colectiv de muncă pentru cei aproape 800 de angajați ai societății. Dacă până în data de 20 martie 2019, nu se semnează, atunci există posibilitatea ca acesta să se prelungească pentru încă trei luni de zile în aceleași condiții.
Pe lângă oamenii de bună credință și profesioniști, APAVIL-ul este recunoscut și ca un loc de întâlnire al multor piloși politic, dar și ibovnice părăsite sau în curs de părăsire. De parcă la Apavil s-a dat adunarea la angajat pe sprânceană.
La nivel de conducere, din punct de vedere salarial, lucrurile stau bine, chiar foarte bine se poate spune, dacă ne gândim la faptul că directorii economic, comercial și tehnic încasează lunar net în jur de 8.000 de lei pe lună. Informațiile despre salariul directorului general Gigi Preduș arată că acesta s-ar situa undeva peste 9.000 lei net. În eșantioanele inferioare, oamenii au salarii mult mai mici şi ar fi avut aşteptări de la noua garnitură de conducere, cocoţaţă în fruntea Apavil de aproape un an. Noua conducere se plânge de greaua moștenire și de ratele înrobitoare ale creditului de la BERD și nu vrea să facă nicio concesie în negocieri.

Manevră pesedistă de control al sindicatelor

În cadrul societății APAVIL funcționează două sindicate, de la unificarea Apavil cu Acvarim. Sindicatul Vital Apa, condus de Minodor Căpățânescu și Sindicatul Liber Apavil, condus până de curând de consilierul județean Ioan Comșa. După pensionarea acestuia, sindicatul a fost preluat tot de un membru PSD, Gheorghe Dan Diaconu. Cele două sindicate aveau, la unificare, fiecare în jur de 300 – 320 de membri. Apoi, oamenii au început să se orienteze către cine le reprezintă mai bine interesele.
La începutul negocierilor, adică ianuarie 2019, sindicatul majoritar era cel condus de Căpățânescu cu aproape 500 de membri. Prin manevre numai de unii știute, celălalt sindicat, controlat de membri PSD a devenit majoritar, într-un timp foarte scurt.
”A venit vremea negocierii contractului colectiv de muncă pentru că anul trecut nu am avut cu cine negocia. La 1 ianuarie 2019, sindicatul condus de mine era majoritar cu reprezentativitate de la Judecătorie. În toiul negocierilor, m-am trezit dat în judecată de celălalt sindicat. Nu m-am prezentat la proces pentru a nu întrerupe negocierile pentru că Legea 62 a dialogului social prevede că cine e reprezentativ la începutul negocierilor trebuie să le și încheie. Mai mult, am făcut și un compromis, ca să arătăm că suntem de bună credință. În comisia paritară care a participat la negocieri cu conducerea am acceptat 3 oameni de la ei (sindicatul liber – n.r.) și 2 de la noi. Ultima întâlnire la care am participat a fost marți, 12 martie 2019. Am plecat de ea extrem de dezamăgit și nu vreau să mai particip la acest simulacru”, ne-a declarat Minodor Căpăţânescu.
Interesul conducerii societății este ca lucrurile să rămână cum erau și să nu se semneze un nou contract colectiv de muncă. În condiţiile în care Sindicatul liber condus de social-democraţi a devenit majoritar, directorul Preduş pare că nu mai are nicio bătaie de cap. Şi domnia este membru PSD, mai mult s-a aflat pe listele parlamentare ale PSD, şi atunci e logic că lucrurile s-au simplificat pentru domnia sa. Toate chestiunea se va gestiona în marea familie pesedistă de la Vâlcea, eventual chiar într-o şedinţă de partid. Conform informaţiilor noastre, ultima întâlnire dintre sindicate şi patronat ar urma să aibă loc marţi, 20 martie 2019. Cum sindicatul Vital APA a fost tras pe linie moartă, se aşteaptă ca jocurile să fie deja făcute.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...