NEWS ALERT! 4 cazuri de SCARLATINĂ în Râmnicu Vâlcea

Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a constatat patru cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină în câteva unități școlare din municipiul Râmnicu Vâlcea. Primul caz semnalat a fost cel de la grădinița nr. 14 cu program prelungit din municipiul Râmnicu Vâlcea. Al doilea a fost constatat la Școala nr. 13 din municipiu, fiind vorba despre fratele celui de la grădiniță. Și colega de bancă a a elevului de la școala nr. 13 a fost diagnosticată cu scarlatină. Al patrulea caz a fost semnalat la CN Matei Basarab.
La nivelul celor 4 unităţi şcolare au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie. S-au luat măsuri imediat, la CN matei Basarab dezinsecția fiind efectuată cu o firmă specializată
Toate cazurile sunt diagnosticate pe criterii clinice, niciunul nu a fost stabilit prin rezultate de laborator (exudat faringian)

Scarlatina, boală contagioasă

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de o bacterie – Streptococul betahemolitic de tip A, care se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtători sănătoşi la copii. Scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 10 ani, în sezonul rece, şi mai rar este diagnosticată la adulţi. Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile.
De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom. După perioada de incubaţie apar dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor. Febra mare depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40, stări de vomă şi dureri abdominale. În cazul în care copilul acuză aceste simptome, are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic.
Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, afectează faţa şi gâtul, apoi apar şi mici bubiţe care dau senzaţie de mâncărime. Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupţiei. Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri în tot corpul, lipsa poftei de mâncare. În perioada de 10 zile cât durează descuamarea pielii, este o etapă periculoasă, întrucât este propice pentru instalarea recidivei.
Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie să-şi facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători de streptococ care să determine o nouă infestare. În plus, părinţii şi ceilalţi membri ai familiei ar trebui să ia preventiv antibioticul prescris de medic.
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...