Opincarul Ilinca din VÂLCEA, REFUZAT de Ministerul Culturii!

26 Feb 2019
Guvernul nu sprijină, în niciun fel, meşterii populari din România. Meşterii populari de la noi din ţară cer să fie recunoscuţi de ministerul Culturii şi să fie întocmite politici publice care să vină în sprijinul lor. Alexandru Ilinca, meșter tradițional din Vâlcea care confecţionează, printre altele, căciuli şi opinci este unul dintre sutele de meșteri populari din țară a căror muncă este recunoscută doar la târguri și expoziții.
"Guvernul, Ministerul Culturii, nu ne sprijină în niciun fel, ne aduc la Bucureşti doar când au nevoie de noi, iar noi nu le-am cerut nimic, doar să fim recunoscuţi şi apreciaţi. Acesta este meritul nostru, iar prin faptul că nu vor să ni-l acorde, ne descurajează", a declarat Alexandru Ilinca pentru www.bursa.ro.
În ceea ce priveşte atestarea acestor meşteri, Alexandru Ilinca susține că are o adeverinţă primită de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, însă acesta nu echivalează cu o eventuală recunoaştere venită din partea Ministerului Culturii, adăugând că nu toate judeţele aleg să procedeze astfel, motiv pentru care există şi meşteri populari care nu au nicio recunoaştere.
"Unele judeţe dau atestate meşterilor populari, altele nu, nu este o lege clară în sensul acesta. Nouă, la nivel de judeţ, ne dau un fel de adeverinţă (cum că desfăşurăm activitatea de meşter popular în condiţii autentice), în timp ce în Argeş, spre exemplu, meşterii primesc un atestat şi plătesc şi o taxă la Centrul Judeţean de Promovare şi Conservare. Autorităţile din Vâlcea au spus că ne dau adeverinţă pentru că atestatul nu ar avea acoperire din punct de vedere legal. Faptul că avem acea adeverinţă nu înseamnă, însă, că avem statut, ci doar că avem o împuternicire locală, dată de autorităţile judeţene. Noi suntem o categorie socială în care nu a investit nimeni nimic, iar cei care au nevoie de noi, ne folosesc şi, după ce îşi văd interesele înfăptuite, ne dau deoparte", explică opincarul Alexandru Ilinca.
Alexandru Ilinca a mai adăugat: "Sunt mulţi care accesează fonduri europene spunând că vor să dezvolte zona aceasta, să promoveze meşteşugăritul şi să sprijine tradiţiile, însă doar fac câteva fotografii, la început, ca să justifice evenimentul, iar a doua zi nu ne mai bagă în seamă. Mai mult, poate câteodată nu ne acoperă nici măcar o parte din cheltuieli, iar noi nu putem participa mereu la astfel de târguri şi expoziţii în acest fel, nu ne mai putem duce şi a doua oară din cauză că nu ne permitem".
De asemenea, Alexandru Ilinca spune că a fost nedreptăţit, întrucât Centrul Judeţean de Promovare a Tradiţiilor din Vâlcea a depus la Ministerul Culturii un dosar pentru ca domnia sa să primească titlul de "tezaur uman viu", însă dosarul a fost refuzat. Domnul Ilinca s-a arătat revoltat de acest lucru, subliniind: "M-am interesat şi eu ca să aflu de ce, iar cei de la ministerul de resort mi-au spus că nu m-a vrut Comisia, dar fără să aibă motive întemeiate, aşa cum impune regulamentul UNESCO. Aşa că acum am gând să fac o sesizare şi la UNESCO. I-aş întreba pe cei din Comisie de ce nu ne acordă un drept pe care îl merităm? Noi nu cerem nimic altceva. (...). În felul acesta te descurajează, astfel că tu eşti nevoit să lupţi pentru dreptatea ta. Eu sunt hotărât să merg înainte, să sesizez forurile internaţionale, să ajung chiar şi la ONU. (...). Dacă ne dau acest drept, ni-l acordă pe baza unor legi, nu de la ei, aşa că de ce să nu beneficiem de el, noi, meşterii populari? Să răspundă pentru ilegalitatea pe care au facut-o, sunt mulţi cei care consideră că am fost nedreptăţit".
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...