Dezastrul de la Ionești

02 Iun 2013

 fondPe drumul național ce duce spre Drăgășani se află comuna Ionești al cărei primar este Constantin Neagoe, oficialul administrativ care nu a reu șit până acum (aflat la al doilea mandat) să aibă un singur proiect european eligibil, nici un leu atras din fondurile europene, să aibă canalizare și apă introdusă în localitate, gaze, un sediu nou pentru Primărie sau Cămin cultural. În schimb, a adus instituția pe care o conduce la sapă de lemn. Datoriile unității administrative locale depășesc 150 de miliarde de lei vechi (datorii devenite istorice, deja!), creditorii ei fiind societățile comerciale Strabag, Protectchim, Onilserv și multe altele.

Locuitorii comunei, în afara celor cărora le-a creat și le creează avantaje, s-au săturat de el. Chefurile făcute în timpul zilei la conacul său din localitate, chiolhanele date în " onoarea" mai marilor instituțiilor de stat de care depinde primăria, conducătorilor de rangul doi din unitățile administrative de stat, braconajul pe care-l practică permanent (a fost prins de nenumărate ori " în fapt" , dar a fost scăpat de recunoscătorii săi datornici), i-au exasperat. Ei vor în fruntea colectivității un primar moral. Nenumărate sunt sesizările pe care le-au făcut împotriva acestuia către organele statului, dar nu s-a găsit nimeni serios să verifice și să-l aducă în spiritul legii pe nesocotitul primar.

La redacția noastră s-a primit o revoltătoare sesizare, împotriva primarului Neagoe, care pare imun la orice i se reproșează și pentru care orice pedeapsă legală ar fi binemeritată. Spicuim câteva ilegalități care i se reproșează: în organigrama primăriei funcționează ca " însămânțător" animale, Dan Maria, una din locuitoarele comunei. Trecând peste insinuările reclamanților privind apropierea primarului de fiica acestuia (veșnicele bârfe românești), angajată casier la primărie de acesta, nu putem să nu dăm crezare faptului că instituția nu are vaci sau alte animale și că " însămânțătoarea" nu prea șitie... carte. Lumea comunei se întreabă " ce anume îl îndeamnă la ilegalități pe Neagoe" , că doar șitie legea și mai șitie că nu este nici măcar stăpân la primărie. O altă mare supărare a ioneștenilor este cumpărarea unor construcții (cotețe - coverci) din lemn, amplasate în stațiile de autobuz, pentru protejarea pasagerilor de intemperii.

De și a fost somat în șiedința de Consiliu local să prezinte costurile REALE ale construcțiilor acestora și devizul de lucrări, primarul a evitat prezentarea actelor primare contabile, declarând drept contravaloare un preț de aproximativ 51 milioane lei (?) bucata (din declarațiile sătenilor). De curiozitate, ne-am deplasat și noi în comună, pentru a vedea ceea ce a spus consilierilor locali primarul (" voi face ceva ce nu există în țară!" ) și ne-am convins. Nu există astfel de cotețe - coverci, în țară, la prețul de 51 milioane lei vechi bucata. Din imagine se poate observa că au fost folosite, la construcția lor, scânduri în număr de 31 de bucăți, la 2 metri lungime, ceea ce, cubat, duce la un sfert de metru cub de lemn. Țnând cont că un metru cub de scânduri costă 5,5 milioane de lei vechi, înseamnă că prețul real al materiei prime folosite este de 1,6 milioane de lei vechi.

Dacă adăugăm manopera, să admitem, în jurul a 5 milioane de lei/bucata (plus cuie, șiuruburi etc.), înseamnă că, real, o covercă " ce nu există în țară" costă până la 10 milioane de lei bucata (am adăugat și taxele și impozitele tâmplarului și profitul). Atunci unde se află restul de 41 milioane de lei/bucată plătiți furnizorului PF Tița Georgel, din Horezu? Înmulțind diferența aproximată de noi cu cele 20 de construcții plătite și amplasate, apreciem că suma de 820 de milioane de lei vechi stă în buzunarul cuiva în mod ilegal. Ne-am dori, noi și cei care au reclamat, ca să se autosesizeze Curtea de Conturi Vâlcea și să se facă o verificare asupra celor sesizate, întronându-se respectul față de lege și de locuitorii comunei.

Ne-am ferit să amintim de DNA, șitiind că Neagoe Constantin mai este în vizorul Anticorupției și în altă situație. Vom preyenta și acest subiect, atunci când momentele operaționale nu vor fi deranjate de publicarea cazului. Există mărturii că, săptămâna trecută, în centrul orașului Rm.Vâlcea, Neagoe a fost somat să se urce în autoturismul lui și, încadrat de două ma șini cu numere de înmatriculare MAI, a fost dus într-o direcție necunoscută, apreciindu-se că aceasta ar fi la Procuratura din Pitești. Se apropie funia de par!

Romeo POPESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...