COMBINATUL INTRĂ ÎN COLAPS

17 Iul 2013

 oltchim_proteste-copyDECIZII CONTROVERSATE. Patronatul de la Oltchim a mai găsit soluții de reducere a cheltuielilor: șiomajul tehnic și reducerea săptămânii de lucru de la 5 zile pe săptămână la 4 zile. Acum este mai clar ca niciodată că Oltchim-ul se îndreaptă, ușor, dar sigur, către un faliment răsunător, iar oficialitățile vâlcene stau cu mâinile în sân.

Noi dispute la combinatul chimic Oltchim Rm. Vâlcea. La începutul acestei săptămâni, pe platformă a avut loc comisia paritară formată din patronat și Sindicatul Liber Oltchim, ocazie cu care s-a adus în vedere că încă 600 de angajați de la Vâlcea vor fi băgați în șiomaj tehnic. Asta după ce, nu mai departe de acum o lună de zile, 900 de salariați ai Oltchim au fost disponibilizați.

Mai mult, soluția șiomajului tehnic nu a fost singura, patronatul propunând și reducerea săptămânii de lucru de la 5 zile pe săptămână la 4 zile în perioada 22.07.2013 - 31.08.2013, pentru 200 de salariați ai Petrochimiei Pitești, dar și pentru 1.233 de salariați din activul Rm. Vâlcea. " Patronatul a precizat că pe perioada șiomajului tehnic, salariații vor fi plătiți cu o indemnizație brută lunară echivalentă cu 80% din salariul de bază individual. Atât pentru salariații prezenți la lucru, cât și pentru cei aflați în șiomaj tehnic sau pentru cei care lucrează 4 zile/săptămână, salariile se dau la acelea și date în funcție de fondurile financiare disponibile. Prin aplicarea uneia dintre măsuri se realizează o economie la fondul de salarii de 260.000 euro/lună" "au susținut reprezentanții patronatului.

Liderii sindicali: " Urmează să ni se spună că Oltchim falimentează"

Evident că aceste propuneri nu au fost agreate de liderii Sindicatului Liber Oltchim, care s-au opus cu vehemență. Liderul sindical Mihai Diculoiu a precizat că va fi de acord cu șiomajul tehnic doar dacă salariații vor primi o indemnizație brută lunară echivalentă cu salariul de bază individual. Mai mult, liderii Sindicatului Liber Oltchim au cerut achitarea salariilor restante până la finele acestei luni, dar și punerea în funcțiune a tuturor capacităților de producție din combinat.  " Sindicatul Liber Oltchim a menționat că nu există nicio motivație a administratorilor judiciari și a administratorului special ca după concedierea celor 969 de salariați în 25.05.2013 să aplice altă măsură austeră împotriva salariaților în condițiile când nu au soluții efective de redresare a SC Oltchim. Sindicatul Liber Oltchim a precizat că salariații nu pot accepta ca această economie de 260.000 de euro făcută tot pe sacrificiul lor să fie folosită pentru plata diferenței la salariile aferente lunii mai 2013. Sindicatul Liber Oltchim a menționat că salariații nu mai acceptă măsuri antisociale care ieri au fost prin concediere, azi prin șiomaj tehnic, mâine prin concedii fără plată și probabil poimâine li se va spune că Oltchim falimentează. Sindicatul Liber Oltchim a solicitat conducerii SC OLTCHIM, administratorilor judiciari și administratorului special să renunțe definitiv a mai face economii pe seama salariaților și să treacă urgent la măsuri de redresare economică și socială a SC OLTCHIM. Sindicatul Liber Oltchim a precizat că aceste economii de 260.000 de euro se pot face aplicând măsurile: stabilirea unei organigrame în care să se reducă drastic numărul de directori (direcție, divizie etc); retragerea tuturor autoturismelor proprietate SC OLTCHIM în garaj; toți directorii adu și pe criterii politice, prietenie, relații etc. să fie destituiți din funcție și să se promoveze competența și profesionalismul; renunțarea la anumiți terți care pot fi înlocuiți cu forța de muncă din SC OLTCHIM.

Sindicatul Liber Oltchim sugerează salariaților SC OLTCHIM să nu semneze nicio decizie de șiomaj tehnic dacă nu se respectă condițiile solicitate de Sindicatul Liber Oltchim. Sindicatul Liber Oltchim solicită solidaritate pentru salvarea SC Oltchim și înlăturarea celor care urmăresc falimentul SC Oltchim" "se arată într-un comunicat al Sindicatului Liber Oltchim.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...