Primarul interimar Ion Gigi Matei a găsit teren la Râureni

01 Sep 2013

 Cimitirul-Eroilor-Cetatuia-Valcea-09CIMITIRE ARHIPLINE. În cele două cimitire administrate de primăria Râmnicu Vâlcea nu mai există locuri de veci de câteva luni. Conducerea administrației publice locale s-a aflat în tratative atât cu reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului, cât și cu avocații unor proprietari de terenuri din Ostroveni, însă ambele variante au căzut din cauza avariției unora, care și după moartea oamenilor vor să scoată profit. Primarul interimar Ion Gigi Matei a găsit, însă, soluția pentru ca râmnicenii să nu mai fie nevoiți să-și îngroape morții la cimitirul particular din oraș. A găsit terenul necesar, la un preț rezonabil, în zona Râureni.

MAGDA POPESCU

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

În timp ce primarul Ion Gigi Matei caută soluții pentru construirea celui de-al treilea cimitir public, pentru că cele două existente sunt arhipline, Arhiepiscopia Râmnicului se face că plouă și nu vrea să găsească soluții pentru criza locurilor de veci din municipiu. Mai mult decât atât, când executivul Primăriei s-a aflat în negocieri cu Arhiepiscopia pentru cedarea unui hectar necesar construcției cimitirului, mai marile fețe bisericești au comunicat că nu pot ceda terenul din motivenecunoscute, susține primarul interimar. " Am avut mai multe întâlniri cu cei de la Arhiepiscopie. N-am reușit să găsim o soluție comună. Au invocat că acolo zona este mlăștinoasă, am făcut studiu geo care arată că apa se poate găsi la 6 m, în fine, nu au vrut. Ne-au comunicat că nu pot pune la dispoziția primăriei terenul de 1 ha, drept pentru care vom căuta alte soluții" "ne-a declarat Ion Gigi Matei.

Popii au mână doar de luat

Deși nu acesta ne-am fi dorit să fie sensul mesajului nostru, nu putem sta nepăsători să privim cum popii își umflă burdihanele, dar sunt absolut insensibili când vine vorba despre faptul că râmnicenii nu mai au unde să-și îngroape morții. Să le fie rușine înaltelor fețe bisericești pentru că nu au fost în stare să doneze 1 ha de teren din marea avere a Arhiepiscopiei. Știu, în shimb, să ceară bani și de la nunți, și de la botezuri și de la înmormântări. Ca să nu mai vorbim despre acatiste, pomelnice și lumânări. "Știu că sunt mari probleme cu locurile de veci, dar noi ne ocupăm doar de serviciul religios. Unde ne cheamă oamenii, acolo ne ducem. Din punct de vedere moral, al grijii pentru om, e neplăcut, dar, dacă așa consideră autoritățile că trebuie să se comporte cu cei care pleacă pe ultimul drum, asta e. Biserica nu are vreun rol, nici măcar consultativ în această problemă. Din păcate, noi nu deținem teren să facem un cimitir și văd că regulile se înăspresc, mai ales când e vorba de obținerea autorizațiilor pentru un cimitir" , susține preotul Ion Predescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Al treilea cimitir public va fi la Râureni

Primarul interimar Ion Gigi Matei consideră că problema locurilor de veci este una importantă. "Avem probleme foarte mari pentru că nu mai sunt locuri de veci în cimitirele administrate de primărie. De fiecare dată când avem câte o solicitare, abia se mai găsește câte un colțișor pe la marginea cimitirului, pe lângă gard" "susține Ion Gigi Matei, primarul interimar din Râmnicu Vâlcea. După ce tratativele au eșuat cu Arhiepiscopia și casele de avocatură ale proprietarilor din Ostroveni, primarul interimar Ion Gigi Matei a reușit să găsească terenul necesar construirii cimitirului în zona Râureni, la un preț rezonabil. " Am avut discuții cu proprietarii a două terenuri din cartierul Ostroveni. E vorba despre două hectare de teren. Direcția Patrimoniu a avut o discuție cu o casă de avocatură din București, care-i reprezintă pe proprietari, însă cer prea mult pe terenuri, astfel că nu am reușit să ajungem la o înțelegere. Am renunțat și acum suntem în tratative pentru achiziționarea terenului necesar în zona Râureni.

Pentru un loc de veci în cimitirul public, râmnicenii plăteau o taxă de concesiune de 1 070 lei pentru 25 de ani. La cimitirul privat din Râmnicu Vâlcea, cetățenii sunt nevoiți să achite până la 2 500 lei pentru concesionarea unui loc de înhumare.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...