Cristian Jianu dă cărțile pe față

18 Sep 2013

 jianu-copyDEZVĂLUIRI. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, directorul general al Apavil, Cristian Jianu, a mărturisit motivele pentru care a hotărât să își dea demisia din fruntea societății, dar și ce l-a determinat să revină asupra deciziei. Mai mult, el a explicat pe îndelete cum poate pierde județul un proiect european important, dar și un credit avantajos, din cauza neînțelegerilor politice.

CLAUDIA STANCIU

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Rep.: Domnule director Cristian Jianu, care au fost motivele ce v-au determinat să vă orientați spre o demisie?

Cristian Jianu: Au fost câteva divergențe pe formula de organigramă, pe structura organizatorică a societății. Dar, asta a fost doar picătura care a umplut paharul la momentul respectiv.

Rep.: De ce spuneți asta? Ce anume s-a întâmplat în această perioadă de v-a supărat așa de tare?

C.J.: Faptul că de un an și trei luni de zile noi nu avem un Consiliu de Administrație, un consiliu care să fie constituit după statutul societății și care să fie agreat de partenerul nostru, BERD, în contractul de credit. Nu am avut decât un an și ceva de certuri, iar acest lucru nu face o imagine bună a societății în relația noastră cu BERD și cu cei de la Comisia Europeană. Noi mai avem niște obligativități pentru a putea obține creditul de la BERD și a efectua tragerea.

Rep.: Practic este vorba de o instabilitate politică, care face rău societății Apavil

C.J.: Sigur, și nu șitiu în ochii celor de la BERD cum se traduce asta, dar pentru ei cred că lucrurile sunt foarte clare. Asta în condițiile în care, așa cum spuneam, un an și ceva noi am funcționat cu un Consiliu de Administrație care funcționa pe baza unei hotărâri de AGA care spunea așa: " se demite Consiliul de Administrație, dar membrii rămân în funcție până la constituirea următorului consiliu. Exact așa am funcționat și cu un director general care din data de 1 decembrie 2012 se află în aceea și situație, pentru că există o hotărâre a Consiliului de Administrație care spune așa: " va rămâne în funcție până la numirea noului Director General după Ordonanța nr. 109. Dar nu s-a făcut nicio numire. Asta nu dă bine în relația cu un partener care ne dă 13,5 milioane de euro credit, cu o dobândă foarte bună și fără niciun fel de garanție materială.

Rep.: Această situație instabilă poate pune în pericol obținerea acestor bani de la BERD?

C.J.: Noi, la ora actuală, mai avem două condiții de îndeplinit pentru tragerea banilor de la BERD. Prima dată să vă explic de ce sunt importanți acești bani? Apavilul are o cotă de vreo 8 milioane de euro, iar cofinanțare la proiectul mare este de 98,8 milioane de euro, fără TVA, și este obligativitatea noastră. Imposibilitatea asigurării acestor bani sau rezilierea contractului de către BERD duce automat la rezilierea contractului de finanțare și, implicit, duce la pierderea celor 98 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. În privința creditului BERD, trebuie să vă spun că am îndeplinit toate condițiile până acum, dar mai avem două condiții  foarte importante. Este vorba despre un contract de sprijin care trebuie semnat de către Primăria Rm. Vâlcea și de directorul Apavil - numit după Ordonanța 109 și aprobat de consiliul de administrație "(care la ora actuală nu este îndeplinită). A doua condiție este aprobarea politicii tarifare 2015-2016 de către ADI APA.

Rep.: Care este termenul limită pentru îndeplinirea acestor condiții?

C.J.: Pentru prima tragere de la BERD termenul a fost luna aprilie 2013, pentru a doua tragere a fost luna septembrie 2013, iar pentru a treia termenul este de 30 noiembrie 2013. Dacă nu ne punem la punct cu aceste condiții, v-am spus, imaginea noastră va avea de suferit în fața partenerilor.

Rep.: Ați primit promisiuni din partea celor doi lideri ai USL Vâlcea, Ion Cîlea și Cristian Buican, de la care a apărut această problemă, că se va rezolva situația? Acest lucru v-a determinat să vă întoarceți în fruntea societății Apavil?

C.J.: Da, am primit promisiuni că se vor rezolva toate aceste probleme. M-am întors și din cauza asta, dar și pentru oamenii de aici, care m-au susținut și au muncit alături de mine.

Rep.: Care este stadiul investițiilor în cadrul proiectului " Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată?

C.J.: Din 14 contracte, la ora actuală avem 5 semnate și urmează zilele acestea să mai semnăm unul. De asemenea, mai avem 8 contracte scoase la licitație. Sper ca până în martie anul viitor să le avem semnate toate. Am încheiat un act adițional cu Ministerul Mediului și ni s-a prelungit perioada de implementare. Nu vor fi niciun fel de probleme vizavi de realizarea investițiilor, dar depinde și de constructori.

Rep.: Cum credeți că veți colabora acum după revenire, cu cei care v-au presionat și ne referim aici la cei doi liberali, Gheorghe Ioniță și Lucian Tănăsescu?

C.J.: Sper să colaborăm bine. Cu cei doi a fost problema legată de organigramă, dar nu a fost o organigramă impusă de directorul general. Au fost două propuneri în Consiliul de Administrație, făcute de membrii acestuia, pe care le-am discutat și le-am stabilit. Dar, ulterior în AGA au apărut niște discuții, de unde a pornit toată nebunia. Organigrama cu care s-a ajuns în AGA a fost organigrama aprobată în unanimitate de Consiliul de Administrație. Chiar dacă se vorbea că, domne', 1.000 de oameni ar fi cam mult, eu cred că, în viitor, ne vom confrunta cu lipsa unor specialiști. Noi la ora actuală suntem 830 de angajați, iar cu 10 localități preluate ne mai trebuie încă 20 - 40 de persoane. Acum avem doar 21 de localități pe care le administrăm, dar până la 89 mai sunt vreo 60 și în plus se creează și niște structuri și la noi. Exemplu este proiectul cu microhidrocentralele, iar acolo trebuie să creezi o structură nouă, pentru că la ora actuală nu avem structură de sistem de microhidrocentrale. Dar, probabil se va merge pe o organigramă care va păstra numărul de locuri și o vom schimba de fiecare dată când trebuie să preluăm localități.

Rep.: Se va scumpi apa până la sfârșitul anului?

C.J.: Nu. Noi avem politica tarifară aprobată cu începere de la 1 ianuarie 2013. Cred că atunci se va majora cu 3 și 5,3% apa, cu 5% canalul în termeni reali, iar la apoi se mai adaugă inflația, urmând ca, dacă se aprobă politica tarifară pentru 2015-2016, să fie o creștere de 5%. Dar, să vă explic un pic cum este și cu prețurile. Noi, la ora actuală, din urmă, de la măsura ISPA, avem o cofinanțare de 7250 de mii euro care este un credit BEI pe care trebuie să-l rambursăm până în anul 2032. Acum, dacă începem să tragem bani din BERD, vor mai fi încă 13 milioane de euro datorie și ajungem undeva la 21 milioane de euro pe care trebuie să-i dăm până în 2027. Undeva în anul 2016, Apavil-ul va avea de plătit anual rată și dobândă undeva la 1,8 milioane de euro. A doua componentă, pe lângă acest mare proiect, a fost obligativitatea, la semnarea contractului, operatorului să semneze un contract de angajament pentru a ridica gradul de conectare la apă și canal la 100% în localitățile care vor beneficia de acest contract mare. Asta înseamnă ca toți oameni, din localitățile respective să aibă apă și canal, dar mai înseamnă și lucrări suplimentare, față de 98,8 milioane de euro, de încă vreo 20 milioane de euro. Dar avem speranțe. Avem 4 microhidrocentrale care în momentul în care vom produce energie electrică e foarte posibil să ni se asigure banii necesari rambursării creditului.

Rep.: În legătură cu calitatea apei, șitim că există câteva sesizări. Despre ce este vorba?

C.J.: Au fost probleme în Berislăvești,  dar am început, de la 1 septembrie, să intrăm în regim normal și să facturăm apa în această localitate. Mai avem probleme Sălătrucelu, dar și la Drăgășani acolo unde este un sistem care funcționează fără rezervoare. Iar, orice sistem care funcționează fără rezervoare e foarte sensibil la fluctuațiile de presiune. Sunt sisteme în care nu s-au mai băgat bani de 30 de ani. Nu se poate la un sistem  de alimentare cu apă să renunți la rezervoare, este inacceptabil să tai niște rezervoare indiferent ce explicație ar da oricine. Asta s-a întâmplat la Drăgășani, Călimănești, Dăești, Bujoreni.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...