Romulus Bulacu: Infecţiile nosocomiale, una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate românesc

În cadrul ședinței Senatului de luni, 5 noiembrie a.c., senatorul PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu, a adresat o întrebare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în legătură cu infecțiile nosocomiale și măsurile luate pentru prevenirea lor.

”Potrivit unui document al Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul infecţiilor dobândite de pacienţi în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la 19.607 în 2017. Cea mai mare creştere a avut-o numărul de infecţii digestive, de aproape nouă ori, în timp ce cazurile de septicemie au crescut şi ele de şase ori. Şi infecţiile urinare s-au dublat, de la 1.233 de cazuri în 2005, la 2.568 de cazuri în 2017.

Institutul arată că infrastructura spitalicească învechită îngreunează de multe ori controlul infecţiilor, fiind multe clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite instraspitaliceşti conforme standardelor de calitate.

“Identificarea, analiza, controlul şi monitorizarea riscului infecţios intra-spitalicesc la nivelul furnizorilor de servicii de sănătate înregistrează încă deficienţe semnificative. Raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale sau a incidentelor / accidentelor cu risc infecţios ocupaţional este deficitară. Măsurile de restrângere a auto-administrării şi a abuzului de antibiotice sunt insuficient promovate şi investigate, iar supravegherea / monitorizarea fenomenului de rezistenţă la antibiotice este de mult timp suboptimală”, se arată în document.

Infecţiile nosocomiale, una dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate românesc, sunt o realitate pe care mai toţi managerii de unităţi spitaliceşti o muşamalizează. Că în România infecţiile nosocomiale nu sunt raportate şi, mai grav, nici măcar diagnosticate, o dovedesc cifrele. Pe hârtie, în ţara noastră sunt raportate sub 1% astfel de cazuri, în situaţia în care, celelalte state europene raportează o situaţie mult mai realistă, de aproximativ 5% a incidenţei infecţiilor nosocomiale.

Avem nevoie de o resuscitare a sistemului de sănătate românesc. Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, care se pare că nu are efectele scontate. Mai mult, aveţi la dispoziţie 800 milioane euro, bani europeni pentru construcţia celor 3 spitale regionale, dar niciun proiect.

Pe cale de consecință, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a rezolva această problemă a sistemului sanitar românesc?

Solicit răspuns scris”.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mădălina Stroescu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa madalina.stroescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...