O cruciadă necesară împotriva maidanezilor!

21 Iul 2013

 fondPromisiuni neonorate. Nu există campanie electorală în Râmnicu Vâlcea în care mai mulți candidați să promită rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. Maidanezii însă nu se dau bătuți. Se înmulțesc pe capete, mușcă și cresc cheltuielile legate de vaccinările antirabice, provoacă zgomote noaptea, se adună în haite pe lângă tomberoanele de gunoi și răspândesc paraziți și boli în oraș, afectează populația canină folosită de râmniceni ca animale de companie. Pe lângă maidanezi a crescut și numărul pisicilor. Fecalele a mii de animale ce trăiesc pe străzile orașului se transformă în praf plin de microbi, iar spațiile verzi sunt deteriorate de aceste animale și arse de urina lor.

O externalizare inutilă și o clasă de veterinari mulțumiți

Municipiul a fost " victima" a fel de fel de proiecte ale edililor de-a lungul timpului. Bani buni din punga publică au fost alocați fără eficiență pentru a se face adăpostul de la Fețeni (dealul cu pădurea din jur colcăie de câini vagabonzi), pentru vaccinări, deparazitări, sterilizări, castrări, hingheri etc. Liberalii Emilian Frâncu (în arest) și Gheorghe Ioniță (demisionat) anunțau la începutul acestui an externalizarea " Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân" . O denumire pompoasă dată unei echipe de necalificați care umblă noaptea pe străzile Râmnicului cu niște bețe cu lațuri și mimează o luptă împotriva maidanezilor. Pentru orice om cu scaun la cap, privatizarea acestui serviciu nu va rezolva situația. Pentru că oricine s-ar ocupa de un astfel de serviciu și ar mai primi și bani publici ca să o facă nu ar avea nici un interes ca de pe străzi să dispară animalele și astfel să își piardă afacerea. Va avea însă tot interesul să încarce facturile pentru serviciile de hingherit practicate și să adune profit din banul public. Profitul crește, deocamdată, în cabinetele medicilor veterinari. Animalele de companie suferă mai des de boli și au probleme frecvente legate de paraziți într-un oraș plin de câini și pisici care vagabondează și transmit paraziții și bolile animalelor de companie. Veterinarii șitiu această situație și maidanezii le aduc indirect afaceri prospere, dovadă fiind permanentele cozi la u șile cabinetelor lor aflate și ele în creștere într-un oraș care este plin de șiomeri și pensionari și în care 90 la sută din cei care au loc de muncă obțin salariul minim. Pare incredibil, nu-i așa?

Variante de atac anti-maidanezi

În aceste condiții, credem că a venit timpul ca cineva să își asume responsabilitatea și să ia o decizie logică. Poate primarul interimar Ion Gigi Matei va reu și să facă ceea ce nu au reu șit atâția primari ale și înaintea sa. Mai rămâne însă ca și consilierii locali să dea dovadă de responsabilitate și să colaboreze la un proiect eficient. Redacția noastră a identificat soluții pentru a rezolva problema câinilor fără stăpâni. Una dintre ele vizează eliminarea în timp a numărului acestora printr-o colaborare strictă între Primărie "Spitale "Școli - Instituții Publice - Asociații de Proprietari.

Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpâni trebuie în primul rând să elimine existența animalelor din curțile instituțiilor publice, din unitățile sanitare și din cele de învățământ. Primăria poate solicita conducerilor acestor instituții să desemneze salariați care să ajute hingherii să ridice animalele din aceste zone. Iar, hingherii pot face foarte bine acest lucru ziua, cu frumosul și ajutați de cei care de obicei hrănesc animalele prin curți și nu în timpul nopții cu lațuri și alergături (dar câinii sunt în preajma tuturor instituțiilor publice din județ). Aceste animale trebuie transportate apoi la Fețeni și sterilizate (castrate), tratate de paraziții și închise. Ele nu trebuie lăsate în libertate pentru a nu se mai întoarce în locul în care au crescut. Este revoltătoare existența unei haite de maidanezi în curtea fiecărui spital din oraș. Adăpostul de la Fețeni trebuie mărit.

Apoi trebuie luate măsuri cu animalele aflate în preajma imobilelor și hrănite de populația iubitoare de animale. Cu un program bine întocmit trebuie luată fiecare asociație de proprietari și convinsă să colaboreze pentru ridicarea acestor animale și castrarea-sterilizarea lor. Fiecare animal poate fi apoi marcat cu o banda la gât pe care să fie inscripționat " Sterilizat de primăria Râmnicu Vâlcea la data de " . Procesul va fi unul de durată, va implica fonduri importante, dar va duce în timp la scăderea numărului de vagabonzi de pe străzi. Și va fi și un fel de recensământ al animalelor. Eventual, primăria mai poate angaja unul-doi veterinari care să se ocupe de aceste operațiuni la Fețeni, deoarece este de presupus că apelarea la serviciile cabinetelor private va mări costurile operațiunii. În decursul operațiuni trebuie eutanasiate exemplarele grav bolnave, foarte în vârstă sau cu evidente probleme medicale.

RADU DUMITRESCU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...