Celebrul Festival al țiganilor din Costești și-a pierdut din poleială

Un festival al rromilor, cu cât mai puțin rromi. Cam așa s-ar putea descrie ceea ce s-a întâmplat în acest an de Sfântă Maria la Costești. Primarul localității, Toma Peștereanu, ne-a declarat că în ultimii ani tot mai puțini rromi au venit la Costești și că liderii acestora refuză să aibă un dialog cu administrația publică locală pentru organizarea festivalului.
Celebrul festival al țiganilor de la Costești și-a pierdut din poleială. Dacă în anii trecuți, regii și împărații țigănești și suitele lor își etalau bogăția pe izlazul din comuna Costești, județul Vâlcea, acum marele festival s-a transformat într-un bâlci.
Pe vremuri, purcelușii se învârteau la proțap, rromii își etalau averile și mașinile, iar țigăncușele salbele de aur de la gât.
Țiganii se adunau pentru a-și etala averile adunate de un an și pentru a se ospăta cu bucate alese. Ei își etalau bogățiile, respectiv mașini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri și lanțuri din metale prețioase. De pe mesele acestora nu nlipseau niciodată nici cârnații la ceaun, friptura la proțap, sticle de vin, țuică și fructe.
Tradiția de la Costești este veche de trei decenii, de când un bulibașă bătrân și bolnav din Gorj s-a rugat la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul să îi ierte păcatele și să moară. Potrivit țiganilor, după ce bulibașa a terminat rugăciunea și a ieșit pe poarta mânăstirii acesta și-a dat duhul.
Festivalul de la Costești a devenit celebru în 2009 când invitați au fost președintele țării, Traian Băsescu, și soția sa, Maria Băsescu.
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...