Locul I şi două locul II, la Caiac 2, pentru sportivul vâlcean Vasile Stamatie, la Campionatul Naţional de Master

24 Aug 2018
Locul I şi două locul II, la Caiac 2, pentru sportivul vâlcean Vasile Stamatie, la Campionatul Naţional de Master Sursa foto: DJST Valcea

Oltul este unul dintre râurile care au o importanță uriasă în România. Acesta își începe drumul din din Carpații Orientali, mai precis din Munții Giurgeu,apoi trece prin Munții Hășmaș prin Trecătoarea Oltului. Își continua drumul, leneș, prin județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman.

Dacă ar avea gură să vorbească ne-ar spune nenumărate povești haiducești, însă el, Oltul, curge la vale ducând cu el bucurii și drame totodată.

O astfel de poveste, una fericită de data aceasta, a trait și Vasile Stamatie, care a trăit intens pe firul Oltului. Canotaju a fost viața lui, fapt care l-a determinat să trăiască frumos, pentru sport și pentru sine.

Sportivul Vasile Stamatie a fost descoperit de Antrenorul Emerit Șiposs Ioan, în anul 1976, după Olimpiada de la Montreal – Canada. Acesta a rămas antrenorul său până la finalul carierei sportive, fiind legitimat la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea. Tot la acest club a fost el însuși antrenor, reușind performanțe notabile.

Actualmente, domnul Stamatie Vasile, se antrenează singur, pentru a participa la competițiile de master. O astfel de competiție s-a desfășurat cu puțin timp în urmă la Pitești – Bascov, unde s-a desfășurat Campionatul Național de Master,competiție la care sportivul senior a reușit să obțină:

- LOCUL I la CAIAC 2 – 200 m – ECHIPAJ CU CRISTEZ STELIAN – CLUBUL NAUTIC ”TITAN BUCUREȘTI”;
- LOCUL II la CAIAC 2 – 1000 m – ECHIPAJ CU CRISTEZ STELIAN – CLUBUL NAUTIC ”TITAN BUCUREȘTI”;
- LOCUL II la CAIAC 1 – 200 m.

Discutând despre viața sa, Vasile Stamatie a spus că vrea să practice sportul, pentru a fi o vie mărturie pentru generațiile actuale, care au alte preocupări, mai puțin nobile, dorind să-i determine pe urmașii noștri să practice sportul.

Mai mult decât atât, a făcut demersuri serioase pentru înființarea unui club la Râmnicu Vâlcea, iar numele acestuia va fi ”Clubul Nautic Alutus Râmnicu Vâlcea”.

În acest sens a gândit deja pașii pe care îi are de urmat:
- Afilierea clubului la Federația Română de Caiac-Canoe;
- Selecția copiilor și tinerilor la nivelul școlilor de pe raza Municipiului Râmnicu Vâlcea și a localităților limitrofe;
- Legitimarea si pregătirea sportivilor;
- Începând cu vara anului 2019, participarea la competiții oficiale;
- Achiziția de canoe de 10 locuri pentru pregătirea sportivă.

Până la acest moment domnul Stamatie deține suficiente materiale sportive, pentru a porni la drum. Piesa de rezistență o constituie pagoda cu care trebuia să concureze Ivan Patzaichin la Campionatul Mondial de la Belgrad din anul 1978, unde a obținut - Medalie de Aur (C2-1000M). Aceasta a fost confecționată de către Răgușitu Ion, pe atunci marangoz la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea.

Dincolo de ceea ce deține acum, am fost impresionați de determinarea și de dragostea cu care acest om dorește să pornească la drum, aceast lucru facându-l la vârsta de 57 de ani, o vârstă la care o parte dintre noi privesc către o altă etapă a vieții. Este pe deplin conștient că nevoile sunt mult mai mari, însă dacă nu pornește de undeva, nu va reuși niciodată să-și vadă visul împlinit. Vrea din tot sufletul ca acest sport frumos, caiac-canoe sa reînvie la Valcea.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Nicu Tănase

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa nicu.tanase@voceavalcii.ro

Website www.voceavalcii.ro

Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...