FOTO VIDEO: Exercițiu la stația pentru primirea, stocarea temporară şi pomparea programată a ţiţeiului din comuna Orlești

FOTO VIDEO: Exercițiu la stația pentru primirea, stocarea temporară şi pomparea programată a ţiţeiului din comuna Orlești Sursa foto/video: ISU Valcea

În ziua de 29 martie 2018, la stația pentru primirea, stocarea temporară şi pomparea programată a ţiţeiului din comuna Orlești a avut loc exerciţiul de cooperare pentru antrenarea structurilor specializate de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţii de urgenţă generate de explozie urmată de incendiu.

În incinta operatorului economic din comuna Orlești, de la ora 19.30, s-au prezentat concepţia şi scopurile exerciţiului.

La ora 20.00, s-a simulat o explozie la rezervorul de ţiţei R1, cu o capacitate de 3000 m3, din Punctul de lucru Orleşti. În urma exploziei s-a produs un incendiu la rezervor cu efecte termice asupra personalului de pe locul de muncă și posibilitatea de extindere la rezervorul din vecinătate.

Personalul de pe locul de muncă a luat măsuri de primă urgenţă şi a informat dispeceratul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,General Magheru” al Judeţului Vâlcea.

În urma arderii țițeiului brut s-au degajat cantităţi mari de fum toxic ce au depășit amplasamentul obiectivului, norul de fum având direcția de deplasare S-V, și punând în pericol populația pe direcția de deplasare de pe raza localităţii Orleşti.

În urma înştiinţării primite, preşedintele C.L.S.U. al comunei Orlești a introdus semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE”( 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele). Autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea persoanelor din zona afectată.

Explozia a surprins trei personae în zona pompelor auxiliare de ţiţei brut, acestea fiind grav rănite și încarcerate.

Pompierii militari, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, au organizat punctul de comandă – coordonare a acţiunilor de protecţie şi intervenţie şi au executat operaţiuni de intervenţie pentru: descarcerarea – salvarea persoanelor, localizarea şi lichidarea incendiului, acordarea primului ajutor medical, transportul răniților la UPU şi înlăturarea urmărilor.
Serviciul de Ambulanţă Judeţean a acordă primul ajutor medical, a efectuat triajul răniţilor şi a transportat victimele la UPU.

Echipajele de poliţie şi jandarmi au sprijinit serviciile de urgenţă în evacuarea victimelor din zona exploziei, delimitat zona de risc, interzis accesul persoanelor neautorizate, participat la alarmarea şi evacuarea populaţiei, dirijat circulaţiei în zonă și menținut ordinea publică.

Spre finalul exerciţiului, s-a introdus semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durată de 2 minute. Astfel s-a marcat anunțarea populației despre înlăturarea pericolului.

Forţele auxiliare au acţionat pentru restabilirea stării de normalitate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a intervenit cu: patru autospeciale pentru stins incendii, un autocamion de intervenție, trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, două ambulanţe SMURD, două autospeciale pentru descarcerare şi o autospecială CBRN.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-au constituit în grupul de suport tehnic la accidente majore cu implicaţii în afara amplasamentului (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Serviciul de Ambulanţă Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Vâlcea Centrul de Instruire pentru Geniu, E.O.D. şi apărare C.B.R.N.), și împreună cu: operatorul economic, comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Orleşti, furnizorii de utilități și Crucea Roşie – Filiala Vâlcea, au dus la bun sfârşit desfăşurarea exerciţiului.

Exerciţiul a avut ca principale scopuri testarea principalelor elemente ale Planului de urgenţă externă, procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi a pregătirii personalului propriu şi a instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generate de explozie urmată de incendiu.

Galerie de imagini

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Florin Făgeţeanu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa florin.fageteanu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...