Săptămâna pe scurt - de la lume adunate, 22 martie 2018

22 Mar 2018

• PSD, implicat în mega-scandalul Cambridge Analytica • Realizarea investiţiei de la autostrada Sibiu –Pitești rămâne doar un vis frumos, departe de a fi realizabil • Guvernul s-a pus pe capul preoților! O nouă regulă le va aduce sancțiuni usturătoare, în cazul în care aceștia o încalcă • Marina Almăşan, dezvăluire tristă despre Andrei Gheorghe

• PSD, implicat în mega-scandalul Cambridge Analytica. New York Times relatează că PSD a cerut un consultant de la Cambridge Analytica în timpul campaniei electorale din 2016. Este citat un consultat britanic, Rupert Wolfe Murray, care susține că a primit din partea Cambridge Analytica o ofertă de a se alătura echipei PSD. Cei de la PSD neagă oficial orice tentativă de colaborare cu cei de la Cambridge Analytica. ”Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

• Realizarea investiţiei de la autostrada Sibiu –Pitești rămâne doar un vis frumos, departe de a fi realizabil, în condiţiile în care nu există finanţare pentru această investiţie extrem de importantă pentru zona noastră. Dezvăluirea a fost făcută de Bogdan Ivan, liderul Pro România Argeș, citat de sursata.ro. Acesta a primit un răspuns de la Ministerul Finanţelor prin care se precizează că lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești nu pot fi finanțate nici de la bugetul de stat din cauza faptului că NU există acordul de mediu. ”Constatăm că cerințele minime privind gradul de pregătire NU AU FOST ÎNDEPLINITE. (…)
Pentru proiectul de investiții publice ”Autostrada Sibiu-Pitești” NU AU FOST ÎNDEPLINITE cerințele prevăzute – Impactul de mediu al proiectului corespunde legislației în vigoare”, se arată în document.

• Guvernul s-a pus pe capul preoților! O nouă regulă le va aduce sancțiuni usturătoare, în cazul în care aceștia o încalcă. Este vorba despre o hotărâre apărută la sfârșitul lui 2016, dar care a intrat în vigoare de pe 17 februarie 2018. Aceasta aduce schimbări importante în procesul de înmormântare.

Una dintre cele mai importante prevederi este legată de faptul că procedura de îmbălsămare devine obligatorie, în cazul în care decedatul este expus într-un loc public, cu sicriul deschis.
Preoții care acceptă în case mortuare decedaţi care nu au trecut prin procedura de îmbălsămare, riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, iar persoanele care fac îmbălsămări fără a fi autorizaţi sunt pasibile de dosare penale pentru profanare de cadavre.

Totuși, pentru familiile care vor să evite bătăile de cap şi cheltuiala suplimentară pentru îmbălsămare, legea lasă posibilitatea ca persoana decedată să fie expusă în case mortuare fără certificat de îmbălsămare, dacă sicriul se sigilează. Cu alte cuvinte, dacă familia acceptă ca serviciul religios să se facă cu capacul de la sicriu închis.

• Marina Almăşan, dezvăluire tristă despre Andrei Gheorghe: Acum o lună și ceva îl întrebam pe Andrei Gheorghe dacă ar fi de acord să prezinte, alaturi de mine, “Femei de 10, Barbati de 10”. (...) Andrei s-a bucurat, eu l-am “propus mai departe”, însă obiecții au fost destule, sub diferite motive (inclusiv că “are dantura stricată”...).

"Îmi pare rău, aș fi avut nevoie de asta, ar fi fost un balon de oxigen pentru mine", a fost răspunsul lui Andrei Gheorghe atunci când a aflăt că nu e dorit în TVR. Marina Almășan prezenta emisiunea împreună cu Mircea Radu. După plecarea acestuia la Antena 1, realizatoarea l-a propus pentru a prezenta cu el emisiunea. Propunerea a fost făcută într-o întâlnire la care au participat mai mulți oameni din zona de producție din Televiziunea Publică. „Acum o lună și ceva îl întrebam pe Andrei Gheorghe dacă ar fi de acord să prezinte, alaturi de mine, “Femei de 10, Barbati de 10”. În opinia mea, mintea sa sclipitoare, combinată cu afurisenia sa binecunoscută, ar fi încăput bine între hotarele formatului meu de televiziune. Andrei s-a bucurat, eu l-am “propus mai departe”, însă obiecții au fost destule, sub diferite motive (inclusiv că “are dantura stricată”...). Am stat mult timp pe gânduri, până să-i comunic “verdictul”. L-a primit cu seninătate : “Mă așteptam - mi-a spus. Îmi pare rău, aș fi avut nevoie de asta, ar fi fost un balon de oxigen pentru mine”...

N-am înțeles atunci exact la ce se referea, am înghițit în sec (chiar credeam în varianta aceasta de “coprezentator”) și...am căutat în continuare.
Astăzi am fost șocată să-mi încep ziua cu trista veste a plecării lui Andrei. Sper, spre o lume mai bună, mai așezată, cu care să nu aibă atâta de luptat... Imi amintesc un crâmpei dintr-un interviu pe care Andrei - fiu al unei familii mixte - l-a oferit, cândva, unui ziar. Spunea ceva, de genul : “Când mergeam în Rusia, la bunici, cei de acolo îmi spuneau “român nesuferit”. Când mă întorceam acasă, în Romania, cei de aici mă faceau “rus împuțit”. Îl înțeleg atât de bine... Odihnește-te în pace, Andrei!”, a postat Marina Almășan pe Facebook.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...