Primăria Municipiului a câştigat procesul cu Romprest Energy SRL la Tribunalul Vâlcea

Joi, 8 februarie, Tribunalul Vâlcea a respins cererea Romprest Energy SRL prin care această societate solicita Municipiului Râmnicu Vâlcea să achite plata cheltuielilor înregistrate cu transportul deşeurilor colectate de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea la staţia de sortare/tratare de la Bucureşti (Chiajna). Sentinţa în dosarul 761/90/2016 nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Anul trecut, la data de 31 august, în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local, a fost aprobată achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a municipiului Râmnicu Vâlcea. Este vorba de dosarul nr. 761/90/2016, aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, în care societatea Romprest a acționat Municipiul Râmnicu Vâlcea în judecată.

Iată care sunt menţiunile din raportul de hotărâre:

“Prin cererea de chemare în judecată, ce formează obiectul dosarului nr. 761/90/2016, aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, Asocierea dintre Romprest Energy SRL şi SC Compania Romprest Service SA a solicitat ca instanţa de judecată să dispună obligarea la înlăturarea piedicilor abuzive, exercitate de către Municipiul Râmnicu Vâlcea, privind depozitarea deşeurilor municipale colectate de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea la Depozitul Feţeni şi achitarea sumei de 1.230.016,93 lei reprezentând cheltuieli cu transportul deşeurilor municipale în altă localitate, conform facturilor emise de societate în perioada ianuarie-august 2016. Dosarul are termen de judecată la data de 21.09.2017, fiind în faza întocmirii raportului de expertiză.

Precizăm faptul că, această societate emite lunar facturi pentru plata contravalorii prestării serviciului de transport deşeuri municipale în altă localitate, care le sunt refuzate la plată şi returnate de către Municipiul Râmnicu Vâlcea, iar suma totală facturată, până în prezent, este de 5.111.735,80 lei.

Având în vedere că sumele solicitate, atât în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, cât şi cele facturate ulterior introducerii acţiunii ce face obiectul dosarului menţionat anterior, sunt semnificative, cu potenţial impact negativ asupra bugetului local şi ţinând seama de faptul că speţele şi domeniile care trebuie sau care vor trebui abordate în aceste cazuri sunt foarte complexe, cu implicaţii deosebite, pentru care consilierii juridici din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Râmnicu Vâlcea nu au experienţa şi specializare la nivelul necesar, se consideră ca fiind necesară şi oportună o colaborare cu un avocat specializat care să sprijine Municipiul Râmnicu Vâlcea în derularea şi soluţionarea acestui litigiu şi a unor situaţii de drept cu potenţial litigios major.

Potrivit art.1 alin. (2) din OUG nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea consiliului local.

Având în vedere cele prezentate mai sus, în temeiul prevederilor art. 1, alin.(2) din OUG nr.26/2012, propunem adoptarea unei hotărâri de consiliului local privind achiziţionarea de către municipiul Râmnicu Vâlcea a unor servicii de consultanţă, asistență şi reprezentare juridică în dosarul nr. 761/90/2016, aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, precum şi în litigiile referitoare la transportul deşeurilor municipale în altă localitate, ce pot apărea cu această asociere. De asemenea, propunem împuternicirea primarului municipiului Râmnicu Vâlcea să semneze contractul de consultanță, asistență şi reprezentare juridică.”.

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Florin Făgeţeanu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa florin.fageteanu@voceavalcii.ro


Cautimasina.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...