Fondatorul IKEA, miliardarul care se îmbrăca de la second-hand şi mergea cu metroul, A MURIT

Fondatorul IKEA, miliardarul care se îmbrăca de la second-hand şi mergea cu metroul, A MURIT Sursa foto: theguardian.com

Fondatorul lanţului suedez de mobilă Ikea, Ingvar Kamprad, a murit la vârsta de 91 de ani, a confirmat IKEA printr-o declaraţie. Ingvar era cunoscut şi pentru faptul că, deşi era extrem de bogat, îşi cumpăra toate hainele second-hand, dar şi pentru că în trecut a avut legături cu naziştii.

Ingvar Kamprad era cel mai bogat om de afaceri din Suedia, având o avere estimată recent de presa suedeză la 65 de miliarde de euro.

Reprezentanții companiei sale îl descriu ca fiind „cel mai mare antreprenor al secolului XX”. Din primele informații, miliardarul a murit în reședința sa din Smaland, scrie BBC.

“Nu cred că am purtat vreodata haine care să nu fi fost cumpărate la mâna a doua. Vreau să dau un exemplu bun” a explicat Ingvar Kamprad în cadrul unui documentar care a fost difuzat de canalul suedez TV4.

Kamprad și-a creat reputația unui miliardar chibzuit cu banii. În ciuda averii sale uriașe, este cunoscut ca o persoană cam zgârcită. Prefera să meargă cu metroul la lucru, iar mașina pe care o conducea era un Volvo vechi, potrivit relatărilor din presa suedeză.

În 2012, a ajuns în atenția presei după ce a declarat că o factură de 22 de euro, pentru un tuns în Olanda, i-a depășit bugetul prevăzut pentru acest lucru și că preferă să se tundă în țările în curs de dezvoltare precum Vietnamul.

Kamprad a început să facă bani din comerț încă din adolescență când, călare pe o bicicletă a început să vândă chibrituri, a continuat cu stilouri, felicitări de Crăciun și pești.

În 1943 a fondat IKEA la vârstă de 17 ani începând să vândă diverse bunuri de consum precum pixuri, portofele, rame de tablou, fete de masă sau ceasuri. De abia în 1947 a început să vândă piese de mobilier. În anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, în Danemarca, iar apoi în localitatea elvețiană Epalinges, însă din 2014 s-a întors în Suedia.

Începând cu 2010, Ingvar Kamprad s-a retras treptat de la cârma companiei pentru a le face loc celor trei fii ai săi.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Florin Făgeţeanu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa florin.fageteanu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...