Finul lui Stănculescu, ACHITAT de Curtea de Apel Pitești

24 Ian 2018
Eugen Spălnăcean – agent şef principal de poliţie la filiala Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor din Băile Govora și finul consilierului județean liberal Victor Stănculescu a fost achitat în data de 23 ianuarie 2018 de către magistrații Curții de Apel Pitești. Acesta a fost acuzat, în anul 2015, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în concurs ideal, deoarece oamenii legii susțineau că Spălnăcean ar fi ajutat la eliberarea unui act de identitate în baza unor documente false.
Iată soluţia magistraţilor de la Curtea de Apel Piteşti:
„Admite apelul declarat de inculpatul SPĂLNĂCEAN EUGEN, împotriva sentinţei penale nr. 244 din data de 24 mai 2017, pronunţată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea în dosarul nr. 10732/288/2015. Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi, rejudecând, dispune următoarele: Înlătură condamnarea inculpatului Spălnăcean Eugen pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul penal de la 1968 cu aplicarea art. 5 din Codul penal, cu toate consecinţele. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a-II-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Spălnăcean Eugen pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul penal de la 1968 cu aplicarea art. 5 din Codul penal. În baza art. 275 alin. 3 din Codul procedură penală, înlătură obligarea inculpatului Spălnăcean Eugen la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cursul urmării penale şi primă instanţă. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul PUICAN LIVIU, împotriva aceleiaşi sentinţe. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe apelantul-inculpat Puican Liviu la 200 lei cheltuielile judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 ianuarie 2018, la Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”, se arată în hotărârea instanţei.


Acuzaţiile procurorilor

Amintim că în dimineaţa zilei de 24 iulie 2012, la filiala Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor din Băile Govora s-a prezentat un individ, Liviu Puican, care a motivat că şi-a pierdut buletinul şi a solicitat eliberarea unui alt act de identitate. Numai că, el a folosit certificatul de naştere al vărului său, Gheorghe Ilinescu – din localitatea Frânceşti, pe care l-a convins să i-l pună la dispoziţie sub un alt pretext.
Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, pentru a-i reuşi „manevra”, Puican a avut o înţelegere prealabilă cu agentul şef principal de poliţie Eugen Spălnăcean, care fusese delegat pentru scurt timp de la Râmnicu Vâlcea la Băile Govora, în interes de serviciu.
„Inculpatul Spălnăcean Eugen, în urma unei înţelegeri prealabile avute cu inculpatul Puican Liviu, avea cunoştinţă că fotografia preluată la data de 24.07.2012 este a numitului Puican Liviu şi în mod intenţionat a eliberat la data de 29 iulie cartea de identitate inculpatului Puican Liviu cu datele de identificare ale suspectului Ilinescu Gheorghe. A actualizat baza de date şi procesat datele în mod eronat cu intenţie. Inculpatul Spălnăcean Eugen nu a certificat prin semnătură casetele «Verificat în evidenţe şi certific identitatea persoanelor şi exactitatea datelor», şi de asemenea, nu a prezentat spre avizare şefului serviciului cererea, aspect care contravine prevederilor art. 50 alin. 1, lit. g din Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români” – se arată în rechizitoriul procurorilor.
Cei care au descoperit întreaga operaţiune ilegală de la Govora au fost reprezentanţii judeţeni ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Vâlcea, care în data de 08 aprilie 2013 au înaintat un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Ancheta procurorilor a fost una de lungă durată, ei schimbându-le de mai multe ori încadrarea juridică a inculpaţilor Eugen Spălnăcean şi Liviu Puican.
În cele din urmă, în data de 16 noiembrie 2015, cei doi au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pe rolul instanţei Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Agentul şef principal de poliţie Eugen Spălnăcean a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în concurs ideal. Celălalt inculpat, Liviu Puican, a fost acuzat de procurori de comiterea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi fals privind identitatea în concurs ideal.
„Inculpaţii Puican Liviu şi Spălnăcean Eugen au acţionat cu intenţie directă urmărind şi prevăzând producerea consecinţelor faptelor lor, şi anume emiterea unei cărţi de identitate care să conţină date inculpatului Puican Liviu. Între acţiunile inculpaţilor Puican Liviu şi Spălnăcean Eugen şi rezultatul socialmente periculos există o legătură directă de cauzalitate. Urmarea imediată a faptelor a constat în emiterea unei cărţi de identitate ce conţinea fotografia inculpatului Puican Liviu şi datele de identitate ale suspectului Ilinescu Gheorghe cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi cu atestarea unor aspecte necorespunzătoare realităţii. (…)
În cauză, cu privire la încadrarea juridică a faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul Spălnăcean Liviu se vor reţine dispoziţiile art. 38 alin. 2 Cod penal, referitoare la concursul ideal/formal de infracţiuni întrucât inculpatul a săvârşit două infracţiuni distincte prin acţiuni de consemnare în mod nereal a unor date cu ocazia întocmirii şi eliberării cărţii de identitate solicitate de inculpatul Puican Liviu la data de 24.07.2012” – se mai arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...